Han förklarar vidare:

– I avtalen finns konstruktioner som vi gemensamt har kommit fram till och sett som lösningar, men skulle politiken gå in och göra förändringar i arbetstiden, då får vi svårt att stå för de ordningar vi har i avtalen, då har vi tecknat avtal på helt fel förutsättningar.

– Därför vill vi till exempel se över det här med arbetstidsförkortning, om politiken skulle ändra arbetstidsmåttet.

Tomas Torstensson lyfter att hela energibranschen nu står inför en utbyggnad av energisystemet, det ska i stort sett fördubblas.

– Den situationen behöver vi hantera. Och försöka hitta lösningar kring.

– Vi vill underlätta anställningar till branschen och det finns olika typer av regler i avtalet som vi vill titta särskilt på.

Möjlighet att anställa pensionärer

Som vad?
– Det kan vara möjligheten att anställa pensionärer, eller tidigare anställda som vill komma tillbaka, att hitta smidiga anställningsmöjligheter för dem.

På vilket sätt?
– Vi har tidsbegränsade anställningar i avtalet, men de är som sagt begränsade i tid. En pensionär kanske kan tänka sig att arbeta ytterligare några år, och då fungerar inte den typen av anställning. Vi vill även ändra paragrafen om förskjuten av arbetstid. Allt arbete kan inte utföras på dagtid, och de regler vi har i dag vill vi effektivisera.

Tvekar kring certifiering

Elektrikerförbundet driver kravet om certifiering för de anställda i branschen.

Det är något Tomas Torstensson ställer sig tvekande till.

– Det är ett krav de ställde även i förra avtalsrörelsen, det är för oss ett besvärligt krav. Men vi ska inte förhandla genom media. Vi ska sätta oss i samtal igen.