Han utvecklar:

– Våra medlemmar vittnar om att när ny arbetskraft kommer ut i branschen och inte har tillräcklig kompetens så ökar risken för olyckor.

– Men det handlar även om att öka attraktionskraften till branschen. Eftersom det inte finns någon naturlig väg in i branschen, som det finns på installationssidan. Vägen in i kraftbranschen är väldigt otydlig.

Därutöver lyfter Petter Johansson säkerhetsaspekten.

– Just nu har vi problem med ett ökat säkerhetshot mot branschen. Detta sammantaget med att vi har ett stort beroende av utländsk arbetskraft ökar riskerna. Och när kriget i Ukraina förhoppningsvis snart tar slut behövs den utländska arbetskraften för att bygga upp det landet igen. Då kommer vi inte att klara Sveriges utmaningar med upprustning och utbyggnad av elnätet om vi inte har tillräckligt med inhemsk välutbildad arbetskraft.

Oproportionellt stort ansvar

Enligt Petter Johansson tar också förbundets medlemmar ett oproportionellt stort ansvar på arbetsplatserna för att ta hand om och utbilda nyanställda i branschen.

– Det är tack vare deras insats som det bristfälliga systemet överhuvudtaget upprätthålls. Avtalet behöver därför tillföras regler med krav på utbildning, tydliga befogenheter och ekonomisk ersättning för det ansvar våra medlemmar tar.

Elektrikerförbundet kräver i linje med LO-samordningen löneökningar på 4,2 procent under ett år, högre lägstalöner och kortare arbetstid.

Därutöver bland annat att avtalets vilotider förbättras och utökas, samt att regler införs som gör att uttaget av övertid minskar.

– Det sker för mycket olyckor. Våra medlemmar jobbar för mycket övertid och beredskap på det här avtalsområdet. Grundorsaken är att det är att det finns för liten personalstyrka som pressas för hårt. Det leder till allvarliga konsekvenser med svåra olycksfall och tyvärr även dödsolyckor, säger Petter Johansson.

Beredskapsersättning

Dessutom kräver förbundet att den som ligger i beredskap och sedan får en utryckning inte blir av med beredskapsersättningen.

I dag får den som åker på utryckning en övertidsersättning, men blir samtidigt av med sin beredskapsersättning. Förbundet vill att både beredskapsersättning och övertidsersättning betalas ut.

Precis som på Installationsavtalet kräver Elektrikerförbundet att objektiva skäl för undantag från turordning vid uppsägning införs i Kraftverksavtalet.

– Det borde inte vara så kontroversiellt tycker jag, utan mer att arbetsgivarna visar att de är schyssta och renhåriga, säger Petter Johansson.

Även i detta avtal kräver facket att förbundets medlemmar ska ha förtur vid undantag från turordningen.

Ur Elektrikerförbundets krav på Kraftverksavtalet:

  • Att certifiering införs i kollektivavtalet med krav på utbildning, regler kring delegering och tydliga befogenheter samt ekonomisk ersättning för detta ansvar.
  • Att avtalets vilotider förbättras och utökas
  • Att krav på objektiva skäl för undantag i turordningen vid uppsägning införs i avtalet. Medlemmar i Svenska Elektrikerförbundet ska alltid få förtur vid valet av undantag.
  • Att särskild visstidsanställning utgår ur Kraftverksavtalet.
  • Att permission ska beviljas vid mammografiscreening och screening för prostatacancer
  • Att avdrag från beredskapsersättningen vid övertidsarbete tas bort.
  • Att rätt att växla semestertillägget till fler semesterdagar införs i avtalet