Solkartan: Hur mycket el genererar dina paneler?Hur många timmar kan du dammsuga eller ladda mobilen med elen från dina solpaneler? Nu lanserar Vattenfall prognosverktyget Solkartan för att hjälpa konsumenterna att få överblick på just det.

Solpaneler och soltak blir allt mer populära i Sverige, men det är inte alltid som användarna har full koll på hur mycket el de faktiskt genererar. För att råda bot på detta har Vattenfall tagit fram Solkartan – en solenergiprognos som visar hur mycket energi som ett soltak kan producera för dagen, och en vecka framåt.

LÄS ÄVEN: Vattenfall vann striden mot Donald Trump

Kartan fungerar ungefär som en väderprognos. Där en sådan visar temperatur och nederbörd visar dock Solkartan istället antalet väntade kilowattimmar. Kartan ger även exempel på faktisk elförbrukning – hur länge du kan dammsuga, ladda mobilen eller titta på tv med hjälp av den genererade solelen.

– Genom att omvandla kilowattimmarna till vardagssysslor som kräver el blir energi-produktionen likväl som potentialen för solenergi mer greppbar, säger Rick Khan, affärsansvarig för energilösningar till privatkunder på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Bygglov för solpaneler avskaffat

Solkartan visar till exempel att ett hus med soltak i Södermanlands län ger 247 timmars dammsugning denna vecka. I Skåne genererar ett soltak upp emot 30 659 timmars mobilladdning under samma dagar.

– Fortsätter utvecklingen i den här riktningen och i det här tempot är det inte helt omöjligt att framtidens väderleksrapporter även kommer att innehålla en solenergiprognos, säger Rick Khan.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se
2018-09-11 09:00:21