• Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Elbranschen har kulturproblem och måste självsanera för att komma till rätta med elrelaterade arbetsplatsolyckor. Det menar energiminister Anders Ygeman (S) i en intervju med Sveriges Radio. 

De elrelaterade arbetsplatsolyckorna ökar. Förra året anmäldes 226 sådana olyckor, enligt en rapport från Elsäkerhetsverket.

Så sent som för en dryg vecka sedan omkom en linjemontör på Orust efter en elolycka på arbetet.

LÄS ÄVEN: Machokulturen lever än: Sex av tio vittnar om homofobi på arbetsplatsen

Enligt energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman bottnar problemet i att en machokultur råder i elbranschen.

– Det finns lite av en machokultur, där man ska klara av att jobba långa arbetspass utan att vila. Risken är att den här kulturen gör att man tar onödiga risker, säger han till Sveriges Radio.

Han menar att lösningen främst ligger hos branschens aktörer själva, men tillägger att han är öppen för en förändrad lagstiftning om det skulle visa sig behövas.

Med anledning av hur situationen ser ut har han enligt SR bett om ett möte med representanter för branschen för att diskutera problemet.

– Idén med att träffa branschen är att vi ska kunna ha ett utbyte av idéer för att kunna minska de här allvarliga olyckorna, säger han till SR.

LÄS ÄVEN: Allt fler olyckor i energibranschen

Facken i branschen, Seko och Elektrikerförbundet, har startat ett elupprop där man ställer krav på förändringar. I en artikel i Sekotidningen håller Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin med om att machokulturen är en av flera förklaringar till olyckorna.

– Med en gammaldags definition på macho, någon som jobbar mycket övertid för att tjäna pengar, som är snabbast ut på jobb. Det är en norm och en struktur, som branschen är fast i. Men vi får inte göra det till en individfråga, det är ett systemfel, säger Jonas Wallin till Sekotidningen.

Han anser att bilden är komplex, och att det bästa vore att branschen, företag och fack, och politiker sätter sig ner för att diskutera vad som går att göra.

LÄS ÄVEN: Elektriker avliden efter elolycka på ö

Han pekar några problem som Seko och Elektrikerförbundet lyft fram.

– Upphandlingsreglerna, som kräver lägsta pris, gör att det blir för dyrt att skicka ut två montörer på en felanmälan, så det blir mer ensamarbete, säger han till Sekotidningen och fortsätter:

– Upptagningsområdena är stora – en montör kan få åka 30 mil vid en felavhjälpning och gå flera kilometer. På 80-talet var det max 3 mil. Vi har ett gammalt elnät som behöver löpande underhåll, inte bara lappa och lagas.

Han understryker att det finns fler problem, och att han även vill lyssna på företagen och på politikerna.

– Vi måste lösa det tillsammans. Vi har tappat nånting.


Halva artikeln har tidigare publicerats i Sekotidningen som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.