• ”Känslan är att vi är för få som jobbar på ackord. Det är ju ändå ackorden som styr löneutvecklingen. Försvinner ackordet vet man inte vad som händer”, säger Mattias Holmberg, ackordsansvarig på sitt bygge och klubbordförande vid Henningssons el i Falun. Foto: Per Eklund

2019-07-03

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord.

Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen.

– Det är inte speciellt svårt.

Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande.

Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun. De gamla husen och OK-macken i kvarteret Teatern och grannkvarteret var rivna, men inget nybygge. För två år sen började bygget av 87 hyresrätter i kvarteret Teatern.

Henningssons el står för elarbetet och Peab är huvudentreprenör. Från Henningssons är det i dag tre elektriker samt en lärling som arbetar på bygget.

Mattias Holmberg var först på plats sommaren 2017. I höst ska det vara klart.

– Det blir väl stressigt på slutet som vanligt, konstaterar Mattias Holmberg och hans arbetskamrater.

Mattias har jobbat som ackordsansvarig under en längre tid.

– Det blir en del skrivarbete. Jag brukar köra en timme per vecka. Följer ackordet hela tiden. Jag vet inte var vi hamnar den här gången. Men på förra jobbet på Galgberget slutade det på över 250 kronor i timmen. Såna här jobb tycker jag att man absolut ska mäta. Skulle tro att det blir runt 4000 timmar.

LÄS ÄVEN: Uppföljning: ”Fler behöver komma igång med ackordet”

Henningssons har sin bas i Falun och har totalt närmare 60 anställda i Falun och Borlänge.

– Företaget vill att vi ska mäta, säger Mattias.

Förutom ackordsansvaret på det egnabygget jobbar Mattias också som ackordsuppsökare på andra arbetsplatser en dag i veckan.

– Det är roligt. Åker runt i hela 21-an. Jag har varit mycket i Gävle. Känslan är att vi är för få. På många arbetsplatser gör man upp om pengarna. Försvinner ackordet vet man inte vad som händer.

Varför ackord?

– Om man ändå ska gå till jobbet åtta timmar om dagen, gäller det att göra nåt bra av det.

För några månader sedan blev Mattias också vald till ordförande för klubben på Henningssons.

– Det är nåt helt nytt. Alla vill ha en person som för gubbarnas talan. Jag har bara dragit kabel i tjugo år. Det kan vara bra att göra något annat. Jag vill utveckla mig. De flesta är med i facket. Tror det är 95 procent.

Själv gick han med i facket först efter tre år som elektriker på en firma i Stockholm.

– Det var ingen som frågade om jag skulle gå med. När jag gick med berättade man att det fanns ackord. Det var ingen som hade berättat det innan. Det var ingen på den firman som visste om att det fanns ackord.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordstidlistan

Ni har inga tjejer på firman?

– Vi har en tjej på firmans affisch. Det är det närmaste man kommit.

Men han skulle gärna se att det kom tjejer till firman.

– Det blir liksom mjukare då.

Hur ser du på det här med arbetsmiljö och ackord?

– Många har belastningsskador. Det är viktigt med varierande arbetsuppgifter.

Men ofta blir det så att alla gör sitt för att vara mest effektiva med ackordet.


Mattias Holmberg

Ålder: 37 år

Bor: I villa i Övre Norslund, Falun

Familj: Sambo och fyra barn. 0, 4, 7 och 12 år. (Det fjärde var på väg vid intervjun.)

Intressen: Byggt gym i garaget. Lyssnar på musik och experimenterar med ljud och hifi. Gammal båt, lite svalnat intresse numera. Inte en tur förra året.


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.