• Bild: Google Maps

  • – Fastighets hade flera medlemmar på Hallbo men de flesta har valt att sluta. De anställda är rädda på jobbet. Det har skapats en tystnadskultur eftersom vd:n ger sig på dem verbalt när de delger kritik. De upplever också att vd:n har ett stort kontrollbehov, de känner sig övervakade. Många mår psykiskt dåligt av situationen, säger Richard Fredriksson. Bild: Matilda Träff

2019-07-01

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes.

– Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Under de senaste åren har stora arbetsmiljöproblem uppstått på Hallsbergs bostadsstiftelse, också kallat Hallbo. Ett 20-tal medarbetare har valt att säga upp sig sedan en ny vd tillsattes hösten 2015, något som Nerikes Allehanda rapporterat om vid ett flertal tillfällen.

LÄS ÄVEN: Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

En kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön som gjorts av företagshälsovården visar att personalen har tappat förtroendet för ledningen.

Kartläggningen visar att få trivs och mår bra på arbetsplatsen och medarbetare beskriver att det finns en tystnadskultur på Hallbo. Det finns också uppgifter om kränkningar.

Ingen anställd som Fastighetsfolket varit i kontakt med vill berätta om situationen, av oro för att bli identifierade av arbetsgivaren. Men Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, beskriver en ohållbar arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket har varit inkopplat och ställt krav på Hallsbergs bostadsstiftelse att förbättra sin arbetsmiljö. Förutom fastighetsskötsel bedriver bostadsstiftelsen renoveringsarbeten där det funnits flera brister.

Under våren riktade Arbetsmiljöverket kritik mot arbetsmiljön under renoveringen av kvarteret Regnbågen i Hallsberg.

Verket riktade bland annat krav på att en arbetsmiljöplan ska upprättas när ett bygge påbörjas, något som inte funnits på plats.

LÄS ÄVEN: Dålig arbetsmiljö kostar 164 miljarder kronor om året

I april presenterade Hallbos vd Hans Boskär en ny organisation för ledningen av Hallbo. Men den nya organisationen har inte kunnat införas eftersom fackförbunden inte är nöjda med risk- och konsekvensanalysen.

Magnus Andersson (S) som är ordförande för Hallbos styrelse, säger att styrelsen har fortsatt förtroende för Hallbos ledning.

– Men vi tar arbetsmiljöproblemen på största allvar. Vi stöttar även ledningen i att genomföra de åtgärder som Arbetsmiljöverket påtalat. Vi är medvetna om att medarbetare slutat på grund av ledningen. Men medarbetare har även slutat av andra skäl, säger Magnus Andersson.

Hans Boskär vill inte delta i en muntlig intervju eftersom han är på semester. Men Rikard Bergström som är fastighetschef på Hallbo menar att effektiviseringar kan ligga bakom en del av arbetsmiljöproblemen.

– Vi har fått en vd som arbetar mer som i ett privat företag. Vi har digitaliserat oss, sänkt vakansgraden och gjort effektiviseringar. För att göra det har vi behövt göra en del förändringar i organisationen som några i personalen har upplevt jobbiga. Det finns ett bristande förtroende men vi gör allt som står i vår makt för att återfå det,  säger Rikard Bergström.

LÄS ÄVEN: ”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

Rikard Bergström säger att Hallbo arbetar med att få igång en arbetsmiljöorganisation där alla fackförbund som finns representerade på Hallbo ska ingå. De fackförbunden som inbjudits till att delta i arbetsmiljögruppen är Fastighets, Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Vision.

Arbetsmiljöorganisationen ska bestå av både arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter. Förhoppningsvis ska vi ha med skyddsombud från alla fackförbund, säger Rikard Bergström.

Men Fastighets regionala skyddsombud Richard Fredriksson tror inte att någon av de anställda kommer att våga ta på sig rollen som facklig förtroendevald på Hallbo.

– Så länge ledningen är kvar och medarbetarnas förtroende är så pass skadat så tror jag inte att vi får några skyddsombud. De medarbetare jag pratat med vågar inte uttala sig och ännu mindre bli fackligt aktiva, säger Richard Fredriksson.

Fastighets har påtalat ett antal brister i arbetsmiljön och om inte åtgärder vidtas under sommaren kan det bli aktuellt att gå vidare med en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Arbetsgivaren behöver lösa de problem som finns och börja arbeta aktivt med det systematiska arbetsmiljöarbetet fram till nästa möte i augusti. Om inte det sker kommer vi att rikta en rad skarpa krav mot arbetsgivaren som kan komma att övergå till en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, säger Richard Fredriksson.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Fastighetsfolket, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Kajsa Olsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.