• Foto: Privat/Region Gotland/Peter Häggbom Norrby/Montage

2019-07-03

KRÖNIKA

”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland.

Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår. Blå himmel, grönska och glittrande vatten lös upp portarna utanför ringmuren.

Samma helg inleddes den omtalade Almedalsveckan, vilket syntes överallt. I vartenda gränd eller innegård monterades tält och reklamskyltar upp för partier, organisationer och företag.

LÄS ÄVEN: ”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

På söndagen åkte jag hem, men fick några timmar över innan snabbfärjan skulle ta mig över Östersjön tillbaka till Västervik. Jag passade därför på att strosa runt och se vad arrangemanget hade att bjuda på.

Fick tag i ett program och kunde där läsa att det var Miljöpartiets dag, hörde på långt håll att någon kvinna höll ett brinnande tal från Almedalens scen under återkommande applåder.

Epicentrumet i Almedalen ligger vid gränderna närmast hamnen och fortsätter även utanför ringmuren ut mot hamnpiren. Där trängdes en mängd olika tidningar, Tv-kanaler och en rad andra massmediala organisationer, det bjöds friskt på både kaffe och tilltugg för dom förbipasserande.

Ingen massmedial kris här inte, man brukar ju annars få höra att tidningarna och massmedia krisar, upplagorna minskar och den granskande journalismen avtar.

Några tecken på mediekris syntes inte bland gränderna i Visby, tvärtom vittnade tälten och dess inredningar om en ganska välmående verksamhet. Dock trängdes dom med andra institutioner, företag, politiska partier och andra makthavare.

Trångboddhet är ju ett vedertaget begrepp numera, främst gällande boendestandard och kanske inte främst bland landets makthavare. Men i maktens korridorer verkar det dock vara ganska trångt, framförallt i gränderna innanför Visbys ringmur.

LÄS ÄVEN: Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

Hur representativa är våra politiska partier och andra organisationer egentligen? Enligt SOM-institutet så samlar partiernas medlemskårer endast två procent av landets befolkning.

Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin. Även skattefinansierade verksamheter finns på plats. Regioner, myndigheter och kommuner tävlar om vilka som har störst montrar.

Det blir trängre och trängre för varje år och konsensus råder i de övergripande sammanhangen.

Journalister, lobbyister, politiker och andra företrädare minglar runt med varandra oberoende av vem eller vilka de säger sig företräda. Själva kallar dom det för landets största demokratiska mötesplats, trots att både folkviljan och mångfalden lyser med sin frånvaro.

Det enda som verkade någorlunda skakigt och oförsägbart, var båtfärden över Östersjön som senare på kvällen tog mig hem. Det gungande rejält och flera personer fick använda papperspåsarna som låg inklämda i tygfickan framför sätet.

Undrar om dom var tillverkade med oblekt papper? Blekheten var ju annars ganska påtaglig på ön, trots att det var miljöpartiets dag.

Hans Andersson,
ombudsman Östergötland och Södermanland

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.