• Ninni Blom, Elqvinnorna i mitten, höll i nätverksträffen tillsammans med målarna Linnéa Malmeflod och Tina Löfgren. Foto: Helena Forsberg

  • Christin Svedjestrand önskar att jämställdheten hade utvecklats mer på de 40 år hon varit medlem i Elektrikerförbundet. Foto: Helena Forsberg

  • Christin Svedjestrand, elektriker, och Natalie Engström, målare, tycker det är bra att dela erfarenheter över yrkesgränsen. Foto: Helena Forsberg

  • Rebecca Lange, elektriker, och Aurea Florio Fava, målare, deltog i fackens nätverksträff för kvinnor.

2019-07-04

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket:

– Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd?

Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna.

På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är. När tidningen kommer på besök håller de på med en gruppövning där de ställs inför olika situationer och ska avgöra vad som går under lagen och vad som finns tack vare kollektivavtalet.

– Det är bra för att se hur mycket som regleras i kollektivavtal, säger Tina Löfgren från Målareförbundet och Mira i avdelning 1.

– Det ser olika ut i olika länder. Hos oss styrs mycket mer av kollektivavtal. Vill vi verkligen släppa den makten, när vi inte vet vilka som kommer ha makten över att stifta lagar?

LÄS ÄVEN: Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Tina Löfgren är en av Målareförbundets förtroendevalda som gått den nya handledarutbildningen. En satsning som Målareförbundet gör för att vässa sina utbildningar. Nu passar hon på att praktisera det hon lärt sig om olika inlärningsmetoder och aktiverar kursdeltagarna så de inte bara behöver sitta på en stol och lyssna.

En av deltagarna på nätverksträffen är elektrikern Christin Svedjestrand. Hon har varit med i facket sen hon började arbeta och tycker det är bra att jobba för att fler kvinnor ska bli elektriker och för att kvinnorna ska kunna ta plats i facket och på arbetsplatserna.

–  Det går så sakta. Inte mycket har hänt på 40 år. Det känns tungt.

Hon tycker nätverksträffarna över yrkesgränserna är bra för de som är själva på sina arbetsplatser, att få se att det finns fler tjejer och när man knyter kontakter blir man starkare.

Målaren Natalie Engström är suppleant i Södertörns sektionsstyrelse. På hennes firma är de tio anställda och hon är enda tjejen.

– Ingen gör skillnad så det har aldrig varit problem.

Hon uppskattar ändå att träffas i det kvinnliga nätverket för gemenskapen.

– Vi kan prata på ett annat sätt. Det är roligt att kunna påverka och man lär sig alltid något nytt, säger Natalie Engström.

LÄS ÄVEN: ”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

Ida Lindgren-Hawée blev inkastad i facket när hon blev vald till medbestämmandeombud på sin målerifirma. Hon är också aktiv i Uppsalasektionen som nyligen vaknat till liv.

Hon berättar att så länge arbetsgivaren inte behöver betala är det inga problem att vara fackligt aktiv. Däremot när hon gör skyddsronder får hon ofta höra från arbetsgivaren att facket är emot dom.

– Utan oss finns inget dom. Mitt mål är att företaget inser att det vi gör är viktigt och bra.

Hon är också ute på skolor och har märkt att ungdomar kan mycket om facket och rättigheter. När hon kommer tillbaks till eleverna i årskurs 3 får hon fler frågor eftersom de vet vad de kan fråga om. Att hon är ung och fackligt aktiv har också inspirerat andra. Det är alltid någon som blir mer intresserad av facket.

– De brukar säga ”du är lärling och står här”. Ja, säger jag det kan du också göra.

Ett par veckor senare träffades kvinnorna för en central konferens på Rönneberga. Då deltog Mira, Elqvinnorna, Näta (Byggnads) och Seko väg och ban. Även tre kvinnor från Norge var på plats.

Helena Forsberg

Helena.forsberg@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.