• Regelverket för hissmontörer och rulltrappstekniker ändrades när den nya ellagen trädde i kraft 2017. Foto: Gustav Gräll

 • Mateuz Jaros från Polen är rulltrappsteknker på Otis i Stockholm. Han har arbetat i Sverige i två år. Foto: Gustav Gräll

 • De svenska kollegerna blir bara äldre och äldre, säger Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Regelverket för hissmontörer och rulltrappstekniker ändrades när den nya ellagen trädde i kraft 2017. Foto: Gustav Gräll

 • Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Regelverket för hissmontörer och rulltrappstekniker ändrades när den nya ellagen trädde i kraft 2017. Foto: Gustav Gräll

 • Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Regelverket för hissmontörer och rulltrappstekniker ändrades när den nya ellagen trädde i kraft 2017. Foto: Gustav Gräll

 • Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Pär ”Rekan” Abrahamsson. Foto: Gustav Gräll

 • Regelverket för hissmontörer och rulltrappstekniker ändrades när den nya ellagen trädde i kraft 2017. Foto: Gustav Gräll

2019-07-01

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll.

De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm. 

Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

– Jag brukar säga att vara elektriker är en grundutbildning för att bli hissmontör och rulltrappstekniker. Man måste kunna så mycket annat. Både mekaniskt och styr- och reglermässigt. Till skillnad mot en vanlig elektriker.

LÄS ÄVEN: Det hade blivit väldigt tunga steg utan ”Rekan” och hans Otiskompisar

Regelverket för hissmontörer och rulltrappstekniker förändrades i och med den nya ellagstiftningen som togs i bruk sommaren 2017. Men kunskaperna om vad det innebär skiftar i branschen. Därför håller Elektrikerförbundet på att ta fram en ny folder för att upplysa medlemmar och företag i branschen om vad de nya reglerna innebär.

– Den viktigaste förändringen är att det blivit tydligare vad som är en elektrisk anläggning, och därmed att man ska ha rätt utbildning och en elsäkerhetsledare, samt riskbedöma arbetet, säger Tomas Jansson, ombudsman på Elektrikerförbundet och ansvarig för hissfrågor på förbundet.

Han tillägger att det nu krävs att företagen har ett egenkontrollprogram som beskriver vad man ska göra för arbete och att man har den kompetens som krävs för arbetet.

LÄS ÄVEN: Percy Kindahl: ”Bästa att jobba som hissmontör”

Just kompetensen skiftar i branschen. Vissa företag har tagit in arbetskraft som inte haft den utbildning som krävs.

– Vi pratar mycket om säkerhet, men kunskap är också en form av säkerhet, el kan vara ganska farligt om man inte vet vad man håller på med. Foldern är till för att upplysa och hjälpa arbetsgivarna att inse att de måste tänka på det här, att det måste finnas ett starkströmskunnande, man kan inte ta in vem som helst, säger Rekan Abrahamsson.

Det är dock brist på utbildade rulltrappstekniker och hissmontörer i Sverige. Därför kommer många utländska arbetare till Sverige, som Mateuz Jaros, som är från Polen. Han har arbetat i Sverige i två år nu.

– De svenska kollegorna blir bara äldre och äldre, säger Rekan.

Rekan Abrahamsson är klubbordförande för Otis Stockholm. För tio år sedan hade han drygt 130 kollegor på firman, i dag är antalet nere på knappt 40.

–  Många har slutat. Hissar och rulltrappor finns ju, men det har vuxit upp andra firmor och vi har förlorat serviceavtal, säger Rekan Abrahamsson.

LÄS ÄVEN: De ser till att du kommer fram i underjorden

För någon månad sedan höll Elektrikerförbundet en hisskonferens i Malmö. Där träffades hissmontörer och rulltrappstekniker från hela landet för att bland annat diskutera avtalsfrågor. Rekan var förstås på plats. Den viktigaste frågan i kommande avtalsrörelse säger han är beredskapsersättningen.

– Det är helt värdelöst på installationsområdet. Det blir alldeles för lite pengar. Det är dåligt bara att vi har den. Att jag ska låsa upp mig en hel vecka för att eventuellt åka ut och laga någonting. Den betalningen vi har är absolut inte värt det. Det handlar om ett par hundra spänn per dag. Vi tycker att det borde vara tre gånger så mycket betalt. Men det är svårt att få förbundet att satsa på det. Det är ju så att när man bråkar med arbetsgivaren att då måste ju de också vinna något. Men det är en prioriteringsfråga.


Ur den nya foldern:

Vid installation av en ny anläggning i en nybyggnation gäller maskindirektivet. Anläggningen blir en så kallad Elektrisk fara när maskinen spänningssätts. Då är en elsäkerhetsledare nödvändig. När anläggningen sedan är spänningssatt och drifttagen blir anläggningen en elektrisk anläggning.

Vid byte av en befintlig anläggning föreligger det en Elektrisk fara tills dessa att strömmen är bruten och blockerad. Utsedd elsäkerhetsledare ska bryta, blockera samt tillse att ingen felaktigt kan spänningssätta den nya anläggningen.

Vid komplettering av befintlig anläggning

När det handlar om nya anläggningar som är CE-märkta betraktas det inte som elinstallationsarbete att byta ut elektriska komponenter.

Vid äldre maskiner, som ej är CE-märkta, handlar det istället om elinstallationsarbete vid förändring eller tillförsel av delar i den elektriska anläggningen.

Saknas utsedd elsäkerhetsledare kan montören bli ansvarig om det inträffar en olycka eller tillbud.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.