• Foto: Tomas Nyberg

2019-07-17

KRÖNIKA

”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Men, det riskerar även att rasism, högerpopulism och extremism får fäste i samhället. 

Det finns dock botemedel mot detta. Det självklara botemedlet är fungerande välfärdssystem. Ett annat mycket viktigt botemedel är solidaritet. Solidaritet med världens alla arbetare. 

I detta nummer av Elektrikern kan ni läsa ett reportage om samarbetet mellan det israeliska och det palestinska facket.

Hur de arbetar för att öka säkerheten och villkoren för de palestinska arbetarna som korsar gränsen för att hitta sin försörjning. 

LÄS ÄVEN: Palestinier går över gränsen för jobben

Det svenska Elektrikerförbundet arbetar för att säkerställa att löner och villkor för de utländska arbetare som kommer till Sverige för att arbeta under förbundets avtalsområden hamnar i nivå med svenska löner och villkor. 

Det handlar så klart om solidaritet med de arbetare som kommer hit, men även om självbevarelsedrift. Nu när allt fler arbeten läggs ut på upphandling är det viktigt att utländska företag inte kan dumpa priserna genom oskäliga löner och villkor. Annars riskerar även de svenska arbetarna sina jobb och villkor. Det är en ödesfråga för de svenska facken. 

Elektrikerförbundet har tecknat flertalet avtal med utländska företag, bland annat med det kroatiska företaget Dalekovod. I samband med det inleddes även ett samarbete med det kroatiska facket. 

Tidningen var med när representanter från de båda ländernas fack träffades och besökte Dalekovods projekt i Midskog utanför Östersund.

LÄS ÄVEN: Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Samarbete och solidaritet stärker oss. Alla. Samarbetet mellan det svenska Elektrikerförbundet och det kroatiska facket har gett ringar på vattnet. Alla länder har sina migrantarbetare. Det finns alltid billigare arbetskraft någon annanstans. 

I Kroatien har ett kinesiskt företag etablerat sig i byggbranschen. Det kroatiska facket tog lärdomarna från det svenska fackets arbete för att få till ett kollektivavtal med Dalekovod och tecknade nyligen ett kollektivavtal med det kinesiska företaget. 

Med betydligt högre löner och villkor än det ursprungliga förslaget. ”Cooperation is the key”, säger Marina Subasa från det kroatiska facket när vi träffas i Östersund. 

Och det är så sant. Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare. Det är de system som innebär att arbetsgivare kan konkurrera med varandra genom att få arbetet utfört så billigt som möjligt vi måste göra motstånd mot.

Det gör vi bäst genom solidaritet och samarbete. 

LÄS ÄVEN: Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

I övrigt i detta nummer av Elektrikern uppmärksammar vi Elektrikerförbundets detektivarbete för att säkerställa att alla medlemmar har fått den tjänstepension de har rätt till. 

Efter bara några månaders arbete har ombudsman Michael Bentin hittat två miljoner kronor i pensions-avsättningar som arbetsgivarna missat men som medlemmarna nu har fått insatta på sina pensions-konton.

Detta och mycket mer i det sista numret av Elektrikern innan sommaruppehållet. Nästa nummer kommer i augusti. 

Trevlig sommar!

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.