• David Nordin på RT Robotics drar manuellt robotarmen mellan punkt A och B och trycker på programmering. På mindre än en minut har roboten fått nya arbetsuppgifter. Foto: Jan-Erik Johansson.

2019-06-17

 NY TEKNIK

Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget.

Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par ”kameraögon”.  Foto: Jan-Erik Johansson.

På årets elektronikmässa visades flera varianter av en ny generation av så kallade kollaborativa (samarbetsvilliga, hjälpande) robotar. Det handlar mycket om mobila, lättprogrammerade och flexibla robotar som ser och tänker själva till viss del.

Den här varianten kallad Sawyer väger 19 kg och flyttas på en ställning mellan olika arbetsplatser. En form av magnetkontakter gör att den känner av hinder och stoppar vid motstånd. Några grindar och säkerhetsområden med nödstopp är det alltså inte tal om, du ställer Sawyer på plats och står bredvid utan skaderisk.

”Ögonkameror” på robotarmen hjälper också till att undvika krockar och kan dessutom lokalisera objekten den ska hantera. Pennorna på bordet kan ligga huller om buller men Sawyer hittar dem och delar ut till förbipasserande besökare vilket är dagens uppdrag.

Programmeringen kan ske via skärm, men också genom att frikoppla armen och med handkraft ”visa” rörelserna för roboten, exempelvis hämta från punkt A och släpp vid punkt B och så vidare.

Ett tryck programmerar rörelsen och roboten förfinar själv det hela efterhand med sin ”ögon” och genom att pröva sig fram till närmsta vägen.

En arbetsplats kan markeras med särskilda landmärken som Sawyer ser och lokaliserar. Med dem som utgångspunkt vet Sawyer vilken arbetsplats den är på och börjar jobba efter dess programmerade förutsättningar. Den klarar upp till 20 sådana landmärken.

Kameraögonen sitter på armarna, men ett par ögon kan också hänga med från skärmen i centrum av maskinen.

– Mer för kul och man kan ha den bilden om man vill, men det är inte alla som gillar det. Annars kan du ändra bilden till att se all statistik och vad roboten gör, berättar David Nordin, tekniker på svenska RT Robotics AB som säljer de här robotarna från Sydkoreanska Doosan i Sverige.

Mjukvaran är enkel att använda för vem som helst, menar Doosan, och ett vanligt vägguttag räcker som kraftkälla.

Men på byggarbetsplatsen som arbetskamrat? Nja, där är vi nog inte än, eller vad tror ni? I andra änden av dragfjädern kanske…

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.