• Världsfackets karta över situationen för facket i världen. Rött är svår situation, grön betyder acceptabel. Bild: Ituc

2019-06-25

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden.

Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

När han stannade för att öppna en grind till en gård blev det det sista han gjorde. Gärningsmän som hade följt efter sköt honom tre gånger i huvudet, enligt lokala medier.

Arolda Pereira de Souza var med och organiserade en omfattande lärarstrejk i landet. Mordet blev bara ett av många på fackligt aktiva förra året, skriver Arbetet.

LÄS ÄVEN: Arbetade i Qatar 46 timmar i streck i 40 graders hetta

Varje år rankar världsfacket Ituc de tio värsta länderna för fackligt aktiva och i år är Brasilien och Zimbabwe nya på listan. Här, liksom i övriga åtta länder på listan, har löntagarrepresentanter mördats.

– Fackliga aktivister står i frontlinjen i kampen för demokratiska rättigheter, säger Sharan Burrow som är generalsekreterare för Ituc.

Hon uppmanar till ett nytt socialt kontrakt mellan stater, fack och arbetsgivare.

I rapporten framgår att 123, av de totalt 145 undersökta länderna, har brutit mot strejkrätten, att 53 fackligt aktiva mördats och att antalet länder där löntagarrepresentanter gripits har ökat till 64, jämfört med 59 i förra årets rapport.

Uber, Amazon och flera andra plattformsföretag har enligt Sharan Burrow dessutom bidragit till att försämra villkor och försvåra organisering.

De värsta regionenerna för fackligt aktiva är Mellanöstern och Nordafrika.

I Gulfländerna saknar migrantarbetare grundläggande rättigheter och i Saudiarabien tvingas de till tvångsarbete. I oktober 2018 avrättades en indonesisk gästarbetare som slagit ihjäl sin arbetsgivare i samband med ett våldtäktsförsök.

Läget i Egypten är också allvarligt.

Förra året ändrades lagen i Egypten så att de 1 000 fria fack som fanns var tvungna att registrera sig på nytt. Endast 122 av dessa fick tillstånd att fortsätta och när anställda på livsmedelsföretaget BiscoMisr strejkade straffades de med fängelse i 60 dagar.

Även i Algeriet förbjöds flera fack och i Iran skedde massarresteringar av fackligt aktiva.

LÄS ÄVEN: De värsta länderna att arbeta i

I Asien har flera regimer blivit allt mer auktoritära.

I Bangladesh, Kambodja och Indien är läget fortsatt svårt. Och i Thailand, som är ett stort svenskt turistresemål, kräver landets statliga järnvägsbolag sju fackliga representanter på miljonbelopp. Bolaget hävdar att fackets protester efter en olycka som kostade sju järnvägsarbetare livet har åsamkat bolaget ekonomisk skada.

Från Afrika rapporterar Ituc att polisens brutalitet har ökat i bland annat Kamerun, Tchad och Ghana. Ett av de värsta länderna är Zimbabwe som i år hamnar på världsfackets lista över de tio värsta länderna att jobba fackligt i.

I början av 2019 greps flera fackliga ledare i landet i samband med protester mot ett skenande bensinpris. Tolv demonstranter sköts ihjäl.

I januari frihetsberövades även en representant från världsfackets filial i Afrika då han skulle besöka Zimbabwes fackliga centralorganisation ZCTU.

I Europa är facken inte lika utsatta men facken har allt svårare att organisera sig, vilket delvis beror på att de tillfälliga jobben blivit fler.

Digitaliseringen och plattformsekonomin har också pressat ned löner och villkor. Från Estland, Nederländerna och Spanien rapporteras försök att kringgå kollektivavtal.


Tio värsta länderna

Algeriet
Bangladesh
Brasilien
Colombia
Filippinerna
Guatemala
Kazakstan
Saudiarabien
Turkiet
Zimbabwe

Källa: Global Rights Index, världsfacket Ituc, 2019


Även om attackerna och våldet är mindre utbrett än på andra kontinenter så förekommer det även i Europa.

I juni 2018 mördades den 29-åriga lantarbetaren Soumayla Sack i San Calogero, södra Italien, som i två års tid jobbat för bättre villkor för utländska arbetare på plantagen.

Turkiet är också fortfarande ett mörkt kapitel för fackföreningsrörelsen.

I juli förra året sköts ordföranden för gummiarbetarnas fackförbund ihjäl då han besökte Goodyears däckfabrik i Adapazari i nordvästra Turkiet. Polisen gör ständiga ingripande mot anställda som protesterar och en strejk på ett flygplatsbygge i Istanbul bemöttes med tårgas och kravallpolis som grep mer än 400 byggarbetare.

När världsfacket analyserar de senaste sex årens utveckling ser det att andelen länder där strejkrätten begränsas ökar, likaså möjligheten att teckna kollektivavtal.

Utvecklingen går hand i hand med en global trend där det demokratiska utrymmet för civila organisationer minskar, vilket bekräftas i organisationen Freedom house årliga demokratimätningar och även andra undersökningar.

LÄS ÄVEN: Torterad elektriker i OS-staden Sotji

Svenska fack har också reagerat på utveckligen.

”Människors frihet och demokratiska rättigheter är i allvarlig fara på många håll och att människor fortsätter att mördas för sitt fackliga engagemang är mycket oroande.” skriver Unions to Unions kanslichef Sofia Östmark, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, TCO:s ordförande Eva Nordmark och Sacos ordförande Göran Arrius i en debattartikel i Omvärlden.

Situationen i världen är nu så pass allvarlig att Sverige som biståndsaktör tydligt måste markera vikten av en stark, global fackföreningsrörelse, fortsätter de och kräver att en större del av det svenska biståndet ska gå till att stärka fackens internationella arbete.

Utvecklingen ser mörk ut på många håll i världen men i vissa länder görs det trots allt framsteg, uppger Ituc.

Ett exempel är Irland som i december förra året antog en ny lag som ger ett ökat skydd för de som är tillfälligt anställda. Även i Nya Zeeland ser det ljusare ut där en lag, vars syfte är att stärka kollektivavtalssystem, antagits.


Itucs rapport

• Minst 53 fackligt aktiva mördades i tio länder; Bangladesh, Brasilien, Colombia, Guatemala, Honduras, Italien, Pakistan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe. Värst var läget i Colombia där 34 mördades.

• I 52 länder av 145 undersökta har fackligt aktiva utsatts för våld.

• Nya teknik – med digitala plattformar och lösa relationer – gör det möjligt för arbetsgivare att slippa ens betala minimilön.

• 85 procent av länderna i undersökningen har brutit mot anställdas rätt att strejka. I Tchad stoppades alla möjligheter till strejk och demonstrationer.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Erik Larsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.