• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-06-12

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.

– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till 500 miljoner, skriver Arbetet.

En företagsbot är det vanligaste straffet som utdöms efter ett arbetsmiljöbrott eller andra brott som företag begår. Det innebär att ett företag kan straffas, även om det inte går att säga att någon enskild person på företaget begått brottet.

Men systemet, vars maxbelopp har legat på 10 miljoner kronor, har kritiserat för att vara för milt och att inte göra skillnad på stora och små företag. Jämförelser har bland annat gjorts med Norge där straffen kan landa på mycket högre belopp.

LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol

Men nu ska alltså det svenska maxbeloppet höjas kraftigt. Det framgår av ett lagförslag som regeringen i dag skickade till de juridiska experterna i Lagrådet på remiss.

De riktigt höga nivåerna gäller dock riktigt stora företag. För mindre företag är taket som i dag 10 miljoner. Sedan stiger beloppet om företaget har över 50 anställa, mer än 40 miljoners balansomslutning och över 80 miljoner i omsättning de senaste två åren.

Flera av förändringarna föreslogs redan för två år sedan i en offentlig utredning. I den framgick att de riktigt höga beloppen är avsedda att komma åt ekonomisk brottslighet, bland annat efter önskemål från organisationen OECD. Men också för arbetsmiljöbrott kan höga belopp komma i fråga, enligt Morgan Johansson.

– Som det är nu kan mindre företag få betala samma företagsbot som stora företag och det blir ju helt orimligt. Men stora företag kommer att kunna ådömas de här höga bötesbeloppen. Men riktigt hur höga är svårt för mig att säga.

– Ska du upp i 500 miljoner pratar vi om de riktigt stora företagen och kanske framför allt om de andra brotten som penningtvätt, mutbrott. Det tar sikte på företag som har mångmiljardomsättning. Men det är klart, i de företagskretsarna så har du också företag som kan ha arbetsmiljöproblematik. Volvo omsätter exempelvis över 50 miljarder.

LÄS ÄVEN: Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Utredningen lämnades över till dig redan 2016. Varför har förändringarna dröjt till nu?
– Vi har bland annat behövt se över storleken på boten. Utredningen föreslog 100 miljoner som maxbelopp men vi väljer att höja det ännu mer och går längre än vad utredningen föreslog.

Möjligheten att ge en företagsbot utökas också till fler än bara företag. Även brott som begåtts i offentlig verksamhet som kan jämställas med privat ska kunna omfattas av straffen. Exempelvis kan kommunala skolor kunna straffas på samma sätt som privata kan i dag. De offentliga verksamheterna kommer dock, oavsett storlek, bara kunna få företagsböter på max 10 miljoner kronor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020 om de går igenom i riksdagen.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karl Martinsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.