• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-06-12

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott.

– Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

Så motiverar justitieminister Morgan Johansson (S) dagens besked om att höja maxbeloppet på företagsböter från 10 miljoner till 500 miljoner, skriver Arbetet.

En företagsbot är det vanligaste straffet som utdöms efter ett arbetsmiljöbrott eller andra brott som företag begår. Det innebär att ett företag kan straffas, även om det inte går att säga att någon enskild person på företaget begått brottet.

Men systemet, vars maxbelopp har legat på 10 miljoner kronor, har kritiserat för att vara för milt och att inte göra skillnad på stora och små företag. Jämförelser har bland annat gjorts med Norge där straffen kan landa på mycket högre belopp.

LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol

Men nu ska alltså det svenska maxbeloppet höjas kraftigt. Det framgår av ett lagförslag som regeringen i dag skickade till de juridiska experterna i Lagrådet på remiss.

De riktigt höga nivåerna gäller dock riktigt stora företag. För mindre företag är taket som i dag 10 miljoner. Sedan stiger beloppet om företaget har över 50 anställa, mer än 40 miljoners balansomslutning och över 80 miljoner i omsättning de senaste två åren.

Flera av förändringarna föreslogs redan för två år sedan i en offentlig utredning. I den framgick att de riktigt höga beloppen är avsedda att komma åt ekonomisk brottslighet, bland annat efter önskemål från organisationen OECD. Men också för arbetsmiljöbrott kan höga belopp komma i fråga, enligt Morgan Johansson.

– Som det är nu kan mindre företag få betala samma företagsbot som stora företag och det blir ju helt orimligt. Men stora företag kommer att kunna ådömas de här höga bötesbeloppen. Men riktigt hur höga är svårt för mig att säga.

– Ska du upp i 500 miljoner pratar vi om de riktigt stora företagen och kanske framför allt om de andra brotten som penningtvätt, mutbrott. Det tar sikte på företag som har mångmiljardomsättning. Men det är klart, i de företagskretsarna så har du också företag som kan ha arbetsmiljöproblematik. Volvo omsätter exempelvis över 50 miljarder.

LÄS ÄVEN: Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Utredningen lämnades över till dig redan 2016. Varför har förändringarna dröjt till nu?
– Vi har bland annat behövt se över storleken på boten. Utredningen föreslog 100 miljoner som maxbelopp men vi väljer att höja det ännu mer och går längre än vad utredningen föreslog.

Möjligheten att ge en företagsbot utökas också till fler än bara företag. Även brott som begåtts i offentlig verksamhet som kan jämställas med privat ska kunna omfattas av straffen. Exempelvis kan kommunala skolor kunna straffas på samma sätt som privata kan i dag. De offentliga verksamheterna kommer dock, oavsett storlek, bara kunna få företagsböter på max 10 miljoner kronor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020 om de går igenom i riksdagen.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karl Martinsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.