• Anders Kjellberg har skrivit en rapport om organisationsgraden på svensk arbetsmarknad. Foto: Karin Lindgren Strömbäck

2019-06-26

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Det visar en ny rapport om organisationsgraden på svensk arbetsmarknad åren 2006 – 2018, ”Den svenska modellen i fara?”, skriven av Anders Kjellberg, professor i sociologi och utgiven av Arena idé.

I dag är sex av tio arbetare med i facket, eller 59 procent. 2006 var andelen 77 procent. För 12 år sedan var lika stor andel arbetare och tjänstemän medlemmar. 2018 hade tjänstemän i snitt en organisationsgrad på 72 procent. Trenden är en fortsatt minskning.

LÄS ÄVEN: A-kassornas tapp ledde till lägre löner

Anders Kjellberg pekar i rapporten på att en sjunkande organisationsgrad kan hota den svenska modellen som bygger på att starka fack förhandlar med välorganiserade arbetsgivare om löner och villkor på arbetsmarknaden.

– Läget är inte akut. Än så länge täcks nio av tio anställda av kollektivavtal eftersom en stor andel av arbetsgivarna är med i en arbetsgivarorganisation, säger Anders Kjellberg till Sekotidningen. Men även det kan minska om facken tappar för många medlemmar.

2018 täcktes 88 procent av alla anställda av kollektivavtal på grund av den höga organisationsgraden bland arbetsgivarna.

 Är svenska modellen värd att slåss för?

– Ja. den har gynnat de svenska löntagarna, med hög organisationsgrad står man inte ensam som individ gentemot sin arbetsgivare. Modellen har också en samhällsnyttig funktion, det är få konflikter till exempel.

– De länder där facket tappat och staten fått gå in och besluta om minimilöner, som i Tyskland, har villkoren försämrats för löntagarna. Låglönejobben har ökat.

Orsakerna till att allt färre är med i facket i Sverige är flera, tror Anders Kjellberg. Efter höjningen av avgifterna till a-kassan, som alliansregeringen införde 2007, tappade särskilt LO-facken många medlemmar. De fackliga a-kassorna förlorade en halv miljon medlemmar.

– Det blev dyrt för många och då valde man att lämna. Men det har också gått trögt för fackförbunden att rekrytera unga samt arbetare som är födda i ett annat land. Där måste man göra mer. Liksom för de mest utsatta på arbetsmarknaden, visstidsanställda och deltidare.

Facken behöver vara mer aktiva på arbetsplatserna, anser Anders Kjellberg, men också gå ut och informera unga, i skolan och genom reklam,

– Jag var emot reklam tidigare, men Unionen har visat att det är framgångsrikt. Unionen växer stort, säger han.

TCO var, enligt Anders Kjellberg, tidigt ute och medlemsrekryterade i samband med att a-kasseavgiften höjdes. Något som LO delvis missade.

LÄS ÄVEN: Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

 Varför var LO trögare än TCO med att komma igång med medlemsrekrytering?

– Kanske att LO överlåtit för mycket ansvar på de enskilda förbunden att sköta medlemsrekryteringen. Man kan göra mycket på central nivå också, det gjorde TCO kring 2006-2007 när de insåg att a-kassan skulle innebära ett medlemsras. TCO har inte tappat lika mycket.

Sen tror han även att LO har känt sig mäktiga och starka och därmed inte sett problemen komma.

– När man är nere under tjänstemännens nivå kan man inte slå sig till ro. Om man inte ser upp kan det skena iväg och bara fortsätta nedåt. Det innebär ett hårt arbete bara att behålla organisationsgraden på samma nivå som i dag.

Anders Kjellberg varnar för en negativ spiral, med allt färre medlemmar, som i sin tur har svårt att bära upp lokal organisation. Sämre representation på arbetsplatserna gör det ännu svårare att rekrytera medlemmar, anser han.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karin Lindgren Strömbäck

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.