• Foto: Anna Norling/Fora/Montage

  • Foto: Fora

  • Foto: Fora

 

2019-06-24

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen.

– Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen. De 1,3 procenten, säger Michael Bentin, ombudsman vid Elektrikerförbundet.

Under det senaste halvåret har Michael Bentin haft som uppdrag att bedriva detektivarbete för att säkerställa att förbundets medlemmar har fått de pensionsinsättningar de har rätt till.

Hittills har han hittat 170 miljoner kronor i lönesummor som inte varit inrapporterade på rätt sätt. Och det har gett resultat. Totalt har anställda i dessa företag efter påstötningar från Michael Bentin fått dryga två miljoner kronor extra i pensionsavsättningar.

– Men jag har bara skrapat på ytan än så länge, säger Michael Bentin.

LÄS ÄVEN: Michaels strid om prestationslönen tas upp i AD

Idén att kontrollera att medlemmarna fått de pensionsavsättningar de har rätt till kommer från kollegorna på Hotell- och restaurang, som när de för några år sedan kontrollerade uppgifterna om pensionsinbetalningar upptäckte att det fattades väldigt mycket pensionspengar.

– Vår bransch är inte alls lika smutsig som Hotell- och restaurang, men det har helt klart gett resultat även för våra medlemmar, säger Michael Bentin.

För att kontrollera att inbetalningarna är korrekta stämmer Michael Bentin av med olika register. Vissa företag rapporterar in lägre lönesummor än de borde göra enligt uppgifter om hur många anställda de har. Dessa företag kontrolleras extra. Michael Bentin har även fått hjälp av förtroendevalda ute i vissa verksamhetskretsar att kolla upp olika företag.

– De flesta företag sköter sig, men det finns en del som missat att göra rätt inbetalningar.

Något som är viktigt för anställda under installations- och kraftverksavtalet att komma ihåg när de kontrollerar sina pensionsbesked från Fora är den extra pensionsavsättningen på 1,3 procent. Dessa extra procent missar en hel del företag.

Denna avtalade extrapension, utöver de sedvanliga 4,5 procenten, infördes 2004, och har ökat fortlöpande år efter år. År 2020 ska det avtalade slutmålet gälla: 1,5 procent. Värt att påpeka är även att den extra pensionsavsättningen gäller från första intjänade kronan, att jämföra med den vanliga 4,5 procentaren som gäller från att den anställde fyllt 25 år.

LÄS ÄVEN: Elektriker fick över sexton miljoner – som de annars hade missat

När Michael Bentin hittar felaktigheter kontaktar han företaget. Företaget uppmanas att rätta till felen, och i de allra flesta fall slutar förhandlingarna i enighet. Företagen inser att de gjort fel. Därefter får företaget en faktura från Fora. När företaget betalat kommer pengarna in på den anställdes pensionskonto.

Efter detta bokar Michael Bentin in ett möte med företaget, där han även ber att få träffa alla anställda.

– Då informerar jag dels om våra försäkringar, men jag talar även om facket. Jag har främst åkt ut till företag som inte har så mycket facklig verksamhet, där det saknas förtroendevalda. Vår närvaro har varit för dålig på de här företagen, men nu får vi en möjlighet att presentera oss.


Kontrollera ditt Fora-besked

Varje vår skickas Fora-beskeden ut till alla anställda. Michael Bentin uppmanar alla medlemmar att kontrollera att uppgifterna stämmer. Man bör även tänka efter vad som är pensionsgrundande av det man tjänat. Till exempel är resekostnader inte pensionsgrundande.

Alla medlemmar på Installations- och Kraftverksavtalen bör kontrollera att de fått avsättning för dels 4,5 procent, dels för de extra 1,3 procenten. Sedan 2004 ska det alltså vara två rader för varje arbetsgivare på pensionsbeskeden.

Pensionsavsättningen på 4,5 procent gäller från det att den anställde fyller 25 år. De extra procenten gäller från första kronan från anställningsåret 2004. I år är de extra pensionsavsättningarna på 1,3 procent, men summan har vuxit successivt sedan 2004 och kommer 2020 att stanna vid 1,5 procent.

Misstänker du felaktigheter ska du i första hand kontakta din arbetsgivare, rättas inte felaktigheterna till går det bra att kontakta Michael Bentin på förbundet.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.