• Bild: Phil Goodwin/Unsplash (Bilden har inget samband med texten)

2019-06-14

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda.

”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Något många inte tänker på är dock att loppisfyndet kanske inte är elsäkert.

Detta gäller inte minst leksaker. Leksaker som säljs i svenska butiker ska uppfylla en viss standard, men när du fyndar på loppis är det ofta svårt att veta varifrån den skuttande kaninen eller den blinkande bilen kommer från början.

I en undersökning som Konsumentverket genomförde 2015 visade det sig exempelvis att 20 av 21 leksaker som köptes på marknader inte klarade säkerhetskraven för kvävning. Därför är det värt att vara extra försiktig även när det kommer till elektricitet och batterier i leksaker.

Kolla till exempel så att batteriluckan inte kan öppnas utan att använda ett verktyg, och att det inte sitter gamla batterier i som kan börja läcka batterisyra.

Om elprylen ska pluggas in i väggen är det dessutom några saker du behöver kontrollera innan du skrider till verket.

Först behöver du förstås se över skicket rent allmänt – är prylen gammal och sliten? Finns det sprickor eller andra skador i sladd eller stickpropp? Hur är skicket på strömbrytaren? När det gäller lampor behöver du även kontrollera lamphållaren. Har prylen dessutom de rätta märkningarna?

LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar för livsfarliga mobilladdare

Sedan 1994 ska alla elprodukter som säljs i handeln nämligen vara CE-märkta. Det ska även finnas information om tillverkare, importör, märkspänning, maxeffekt, isolationsklass och IP-klassning.

Om elprylen är äldre än så ska det i alla fall finnas en S-märkning, som visar att den följer svensk standard. Detta gäller för lampor såväl som för anda elprylar.

– Ju mer du vet om lampan innan du köper den desto bättre. Fråga gärna säljaren var lampan är köpt och när. Hittar du ett CE-märke betyder det att tillverkaren intygar att den är tillverkad enligt de regler som gällde vid den tidpunkten, säger Elsäkerhetsverkets elinspektör Per Samuelsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Om lampan är i dåligt skick men du vill ha den ändå bör du lämna den till ett elföretag för renovering.


Jordad stickpropp, ojordad stickpropp och dubbelisolerad (ojordad stockpropp)

Jordad stickpropp, ojordad stickpropp och dubbelisolerad (ojordad stockpropp). Bild: Elsäkerhetsverket


Du behöver också kontrollera om elprylen är jordad. Är den inte det får du inte använda den i ett uttag med jord – om den inte är dubbelisolerad och därmed tillhör en annan skyddsklass.

Dubbelisolerade stickproppar, ibland kallade ”Europapluggen”, är nämligen konstruerade så att de inte kan öppnas, är platta och passar i alla uttag.

Alla svenska hus som är byggda efter 1994 ska ha skyddsjord, men äldre hus kan fortfarande ha ojordade elsystem.

– Om du köpt en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat uttag behöver du först lämna den till ett elföretag som får bygga om den till jordad. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till jordad. Är olyckan framme kan delar av lampan bli strömförande, säger Per Samuelsson.

LÄS ÄVEN: Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

Tänk även på att EU-standarden för stickproppar till tak- och fönsterlampor ändrats i år. Det innebär att dessa stickproppar byts ut till DCL-proppar.

En tak- eller fönsterlampa som ska anslutas till ett DCL-uttag måste vara jordad eller dubbelisolerad, så om du loppisfyndar en ojordad taklampa måste den byggas om. Detta innebär en extra kostnad att ta hänsyn till innan köpet.

Värt att komma ihåg är också att om säljaren klippt bort lampans stickpropp frånsäger sig hen ansvaret för produkten. I sådana fall ligger ansvaret istället på den som låter reparera och sedan använder den. Här har du som fyndat alltså ett stort eget ansvar för produkten.


Checklista för loppisfynd:

☐ Kolla allmänt intryck som slitage och ålder,

☐ Se över sladd, stickpropp, strömbrytare och eventuell lamphållare,

☐ Finns det några märkningar (som exempelvis CE-märket)?

☐ Kontrollera att lampan är avsedd för 230V AC,

☐ Fråga gärna var och när prylen är köpt,

☐ Vilken typ av stickpropp har elprylen (om den inte är bortklippt),

☐ Ta med i beräkningen om elprylen behöver renoveras eller byggas om för att kunna användas.

☐ Om det är en leksak med batterier, kolla så att batteriluckan inte kan öppnas utan verktyg.

☐ Kolla även så att det inte sitter gamla batterier i, som kan ha börjat läcka syra.


Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.