• Bild: Phil Goodwin/Unsplash (Bilden har inget samband med texten)

2019-06-14

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda.

”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Något många inte tänker på är dock att loppisfyndet kanske inte är elsäkert.

Detta gäller inte minst leksaker. Leksaker som säljs i svenska butiker ska uppfylla en viss standard, men när du fyndar på loppis är det ofta svårt att veta varifrån den skuttande kaninen eller den blinkande bilen kommer från början.

I en undersökning som Konsumentverket genomförde 2015 visade det sig exempelvis att 20 av 21 leksaker som köptes på marknader inte klarade säkerhetskraven för kvävning. Därför är det värt att vara extra försiktig även när det kommer till elektricitet och batterier i leksaker.

Kolla till exempel så att batteriluckan inte kan öppnas utan att använda ett verktyg, och att det inte sitter gamla batterier i som kan börja läcka batterisyra.

Om elprylen ska pluggas in i väggen är det dessutom några saker du behöver kontrollera innan du skrider till verket.

Först behöver du förstås se över skicket rent allmänt – är prylen gammal och sliten? Finns det sprickor eller andra skador i sladd eller stickpropp? Hur är skicket på strömbrytaren? När det gäller lampor behöver du även kontrollera lamphållaren. Har prylen dessutom de rätta märkningarna?

LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar för livsfarliga mobilladdare

Sedan 1994 ska alla elprodukter som säljs i handeln nämligen vara CE-märkta. Det ska även finnas information om tillverkare, importör, märkspänning, maxeffekt, isolationsklass och IP-klassning.

Om elprylen är äldre än så ska det i alla fall finnas en S-märkning, som visar att den följer svensk standard. Detta gäller för lampor såväl som för anda elprylar.

– Ju mer du vet om lampan innan du köper den desto bättre. Fråga gärna säljaren var lampan är köpt och när. Hittar du ett CE-märke betyder det att tillverkaren intygar att den är tillverkad enligt de regler som gällde vid den tidpunkten, säger Elsäkerhetsverkets elinspektör Per Samuelsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Om lampan är i dåligt skick men du vill ha den ändå bör du lämna den till ett elföretag för renovering.


Jordad stickpropp, ojordad stickpropp och dubbelisolerad (ojordad stockpropp)

Jordad stickpropp, ojordad stickpropp och dubbelisolerad (ojordad stockpropp). Bild: Elsäkerhetsverket


Du behöver också kontrollera om elprylen är jordad. Är den inte det får du inte använda den i ett uttag med jord – om den inte är dubbelisolerad och därmed tillhör en annan skyddsklass.

Dubbelisolerade stickproppar, ibland kallade ”Europapluggen”, är nämligen konstruerade så att de inte kan öppnas, är platta och passar i alla uttag.

Alla svenska hus som är byggda efter 1994 ska ha skyddsjord, men äldre hus kan fortfarande ha ojordade elsystem.

– Om du köpt en lampa med ojordad stickpropp och vill använda den i ett jordat uttag behöver du först lämna den till ett elföretag som får bygga om den till jordad. Du får alltså inte bara byta sladd och stickpropp från ojordad till jordad. Är olyckan framme kan delar av lampan bli strömförande, säger Per Samuelsson.

LÄS ÄVEN: Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

Tänk även på att EU-standarden för stickproppar till tak- och fönsterlampor ändrats i år. Det innebär att dessa stickproppar byts ut till DCL-proppar.

En tak- eller fönsterlampa som ska anslutas till ett DCL-uttag måste vara jordad eller dubbelisolerad, så om du loppisfyndar en ojordad taklampa måste den byggas om. Detta innebär en extra kostnad att ta hänsyn till innan köpet.

Värt att komma ihåg är också att om säljaren klippt bort lampans stickpropp frånsäger sig hen ansvaret för produkten. I sådana fall ligger ansvaret istället på den som låter reparera och sedan använder den. Här har du som fyndat alltså ett stort eget ansvar för produkten.


Checklista för loppisfynd:

☐ Kolla allmänt intryck som slitage och ålder,

☐ Se över sladd, stickpropp, strömbrytare och eventuell lamphållare,

☐ Finns det några märkningar (som exempelvis CE-märket)?

☐ Kontrollera att lampan är avsedd för 230V AC,

☐ Fråga gärna var och när prylen är köpt,

☐ Vilken typ av stickpropp har elprylen (om den inte är bortklippt),

☐ Ta med i beräkningen om elprylen behöver renoveras eller byggas om för att kunna användas.

☐ Om det är en leksak med batterier, kolla så att batteriluckan inte kan öppnas utan verktyg.

☐ Kolla även så att det inte sitter gamla batterier i, som kan ha börjat läcka syra.


Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.