• 1 000 gånger snabbare än en vanlig säkring och vinnare av årets innovation på elektronikmässan i Göteborg. Den är i utvecklingsstadiet, men om ett år hoppas Trued Holmquist, vd Blixt Tech, att den första elektroniska säkringen ska finnas klar. Den svenska patentlösningen har prisats på flera håll. Foto: Jan-Erik Johansson

2019-06-03

NY TEKNIK

Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska ”strömbegränsare” kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem.

– Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag.

Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech. Han är nyss hemkommen från Berlin med en vinnarpokal i internationella tävlingen Startup Energy Transition. Veckan före det prisades Blixt Tech på Elektronikmässan i Göteborg för årets innovation.

Blixt Tech har utvecklat en teknik att elektroniskt bryta och begränsa ström och nu stoppat in den i en dvärgbrytare i enmoduls DIN-format.

– Dagens mekaniska teknik bygger på separation för brytning. Här byter vi ut all mekanik mot elektronik och du slipper gnistor, värmeutveckling och andra liknande problem, säger Trued Holmquist.

Han beskriver det elektroniska skeendet som en vattenkran som stryper flödet och kan gå från max till noll på 250 nanosekunder, alltså en bryttid tusen gånger snabbare än en vanlig mekanisk dvärgbrytare.

Den bryter vid kortslutning eller överbelastning, men i den här ”strypningen” finns naturligtvis mycket mer funktioner att hämta ut; Genom att kommunicera i realtid kan enskilda sinuskurvor begränsas eller tas bort och skapa en dimmerfunktion.

Du kan exempelvis också övervaka och låta tekniken agera på en ”spik”, det vill säga strypa den och därmed kunna hålla nere störningar såväl som i förlängningen amperetalet.

– Mjukvarumässigt kan du låta amperestyrkan fluktuera efter behov, menar Trued Holmquist som ser stora miljömässiga fördelar där.

Att snabbt kunna styra och övervaka hela eller delar av strömkurvan har förstås enorma användningsmöjligheter överallt där det finns el, inte minst för att energieffektivisera och styra förbrukning.

Blixt Tech har i ett första steg börjat med en dvärgbrytare med sikte på smart hem-teknologi, mjukvärme för elradiatorer, styrd billaddning, mjukstart på motorer och så vidare, allt du kan göra när du kan styra en gruppsäkring. Men det hela är i sin linda och att få en ny brytare certifierad och godkänd är ingen enkel historia.

– Dagens certifieringskriterier har en så stark mekanisk tradition så det finns så att säga inget regelverk för någon annan lösning. Vad vi gör nu är att vi sätter vår strömbegränsare ”bakom” en dvärgbrytare. På så sätt kommer vi snabbare framåt i utvecklingsarbetet, menar Trued Holmquist.

Den mekaniska säkringen kommer i praktiken inte användas då strömbegränsaren löser först, men det blir ett sätt att komma runt regelverken och vidare i utvecklingsarbetet.

Blixt Tech kan inte själva utveckla hårdvaran utan låter intresserade tillverkare få utveckla egna produkter under deras licens. Flera av de stora drakarna har visat intresse. Men en färdig produkt för handeln lär ta ett år eller två.

– Målsättningen är först att ta fram en 16A version till Europa och en 32 A till USA-marknaden.

Och tekniken att kunna hantera spikar i nät eller fasutjämna har förstås fördelar i större skala av nät-

– Ja, vår ambition på sikt är att jobba mot lösningar för ställverk, säger Trued Holmquist.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

Nya armaturer kräver ny utbildning

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.