• 1 000 gånger snabbare än en vanlig säkring och vinnare av årets innovation på elektronikmässan i Göteborg. Den är i utvecklingsstadiet, men om ett år hoppas Trued Holmquist, vd Blixt Tech, att den första elektroniska säkringen ska finnas klar. Den svenska patentlösningen har prisats på flera håll. Foto: Jan-Erik Johansson

2019-06-03

NY TEKNIK

Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska ”strömbegränsare” kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem.

– Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag.

Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech. Han är nyss hemkommen från Berlin med en vinnarpokal i internationella tävlingen Startup Energy Transition. Veckan före det prisades Blixt Tech på Elektronikmässan i Göteborg för årets innovation.

Blixt Tech har utvecklat en teknik att elektroniskt bryta och begränsa ström och nu stoppat in den i en dvärgbrytare i enmoduls DIN-format.

– Dagens mekaniska teknik bygger på separation för brytning. Här byter vi ut all mekanik mot elektronik och du slipper gnistor, värmeutveckling och andra liknande problem, säger Trued Holmquist.

Han beskriver det elektroniska skeendet som en vattenkran som stryper flödet och kan gå från max till noll på 250 nanosekunder, alltså en bryttid tusen gånger snabbare än en vanlig mekanisk dvärgbrytare.

Den bryter vid kortslutning eller överbelastning, men i den här ”strypningen” finns naturligtvis mycket mer funktioner att hämta ut; Genom att kommunicera i realtid kan enskilda sinuskurvor begränsas eller tas bort och skapa en dimmerfunktion.

Du kan exempelvis också övervaka och låta tekniken agera på en ”spik”, det vill säga strypa den och därmed kunna hålla nere störningar såväl som i förlängningen amperetalet.

– Mjukvarumässigt kan du låta amperestyrkan fluktuera efter behov, menar Trued Holmquist som ser stora miljömässiga fördelar där.

Att snabbt kunna styra och övervaka hela eller delar av strömkurvan har förstås enorma användningsmöjligheter överallt där det finns el, inte minst för att energieffektivisera och styra förbrukning.

Blixt Tech har i ett första steg börjat med en dvärgbrytare med sikte på smart hem-teknologi, mjukvärme för elradiatorer, styrd billaddning, mjukstart på motorer och så vidare, allt du kan göra när du kan styra en gruppsäkring. Men det hela är i sin linda och att få en ny brytare certifierad och godkänd är ingen enkel historia.

– Dagens certifieringskriterier har en så stark mekanisk tradition så det finns så att säga inget regelverk för någon annan lösning. Vad vi gör nu är att vi sätter vår strömbegränsare ”bakom” en dvärgbrytare. På så sätt kommer vi snabbare framåt i utvecklingsarbetet, menar Trued Holmquist.

Den mekaniska säkringen kommer i praktiken inte användas då strömbegränsaren löser först, men det blir ett sätt att komma runt regelverken och vidare i utvecklingsarbetet.

Blixt Tech kan inte själva utveckla hårdvaran utan låter intresserade tillverkare få utveckla egna produkter under deras licens. Flera av de stora drakarna har visat intresse. Men en färdig produkt för handeln lär ta ett år eller två.

– Målsättningen är först att ta fram en 16A version till Europa och en 32 A till USA-marknaden.

Och tekniken att kunna hantera spikar i nät eller fasutjämna har förstås fördelar i större skala av nät-

– Ja, vår ambition på sikt är att jobba mot lösningar för ställverk, säger Trued Holmquist.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

Nya armaturer kräver ny utbildning

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.