• Unipers anläggning i Hjälta utanför Sollefteå. Foto: Michael Engman

2019-05-13

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann.

Jonas Andrén

– Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen. Vi riskerade att hamna i en situation där de dikterade alla villkor, och vi inte hade så mycket att sätta emot, berättar Johan Andrén, kommunikationschef vid Uniper.

Så Uniper började skissa på att ta in underhållet under egen flagg. Peter Balogh, chef för Unipers norrländska kraftverk, ledde projektet.

Peter Balogh

– En stor del var att vi skulle kunna nyttja den kunskap vi redan hade tillsammans med den kunskap som fanns hos One Nordic. En styrka var att få in kunskapen hos dem som arbetade ute på anläggningarna. Att vi skulle ha samma målbild. Att få det vi beställer.

LÄS ÄVEN: Insourcing: Egen personal gav Uniper mer kraft

Vid halvårsskiftet 2014 gick 44 anställda vid One Nordic över till det som i dag är Uniper genom en verksamhetsöverlåtelse.

Då hade dåvarande Eon arbetat med organisationsförändringen i ett och ett halvt års tid.

– Det handlade om allt från att anpassa organisation, arbetssätt och system till att lösa hur vi skulle sammanfoga två olika företagskulturer till en, berättar Peter Balogh.

Nu, några år efter organisationsförändringen konstaterar Jonas Andrén och Peter Balogh att insourcningen föll väl ut. Såväl strikt ekonomiskt som när det handlar om arbetsmiljö och miljö.

– De direkta kostnaderna har blivit bättre och bättre. Vi har fått en samsyn om vad som ska utföras ute på anläggningarna, en bättre dialog och hantering av hur man ska utföra underhållet, säger Peter Balogh.

LÄS ÄVEN: ”Det blev bättre den här gången”

I dag har Uniper utökat antalet anställda i underhållsavdelningen i norr från 44 till 52. Trots detta har insourcningen varit ekonomiskt lönsam.

Även säkerhet och arbetsmiljö har stärkts efter insourcningen.

– För oss är arbetsmiljöfrågan väldigt viktig, och vi känner att vi har fått ett fastare grepp på den. Även när det gäller andra aktörer som arbetar på våra anläggningar, för nu vet vi att vi har vår egen personal på plats och då ökar säkerhetsfokuset även på det som görs av andra, säger Jonas Andrén.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

När det handlar om miljöaspekten förklarar Jonas Andrén att i och med den förbättrade kvaliteten på underhållet av anläggningarna reduceras miljörisker som oljeläckage.

– Från vårt perspektiv har det här varit en framgångssaga, säger Jonas Andrén.

– Så är det. Vi är väldigt nöjda, med hur det faktiskt blev. Väldigt, väldigt nöjda. säger Peter Balogh.


Fakta: Uniper

2001 köpte tyska Eon majoriteten i Sydkraft. 2004 köpte bolaget Graninge. 2005 bytte båda dessa företag namn till Eon. Den 1 januari 2016 delades den globala Eon-koncernen i två fristående bolag: Eon och Uniper.

När Eon-koncernen delades tog Uniper över vattenkraften och den svenska delen av kärnkraften.

I dag har Uniper 76 stycken hel- och delägda vattenkraftverk runt om i Sverige, från Lycksele i norr till Kristianstad i söder, och står för 12 procent av landets samlade vattenkraftsproduktion. I genomsnitt produceras 8 terrawattimmar per år.

Totalt har Uniper 165 anställda vid de svenska vattenkraftsverken.

Globalt är Uniper verksamt i fler än 40 länder och har 12 000 anställda.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.

Tina Nordling lämnar förbundet

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, lämnar Elektrikerförbundet i höst. Detta då hon ska börja arbeta på LO:s förhandlingsenhet. Hon kommer främst att arbeta med Samhallsavtalet. Jag gör det för att det är en utmaning och för att det handlar om mina hjärtefrågor, att alla människor ska ha rätt att ha ett arbete. Vi har elektriker där också.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.