• Unipers anläggning i Hjälta utanför Sollefteå. Foto: Michael Engman

2019-05-13

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann.

Jonas Andrén

– Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen. Vi riskerade att hamna i en situation där de dikterade alla villkor, och vi inte hade så mycket att sätta emot, berättar Johan Andrén, kommunikationschef vid Uniper.

Så Uniper började skissa på att ta in underhållet under egen flagg. Peter Balogh, chef för Unipers norrländska kraftverk, ledde projektet.

Peter Balogh

– En stor del var att vi skulle kunna nyttja den kunskap vi redan hade tillsammans med den kunskap som fanns hos One Nordic. En styrka var att få in kunskapen hos dem som arbetade ute på anläggningarna. Att vi skulle ha samma målbild. Att få det vi beställer.

LÄS ÄVEN: Insourcing: Egen personal gav Uniper mer kraft

Vid halvårsskiftet 2014 gick 44 anställda vid One Nordic över till det som i dag är Uniper genom en verksamhetsöverlåtelse.

Då hade dåvarande Eon arbetat med organisationsförändringen i ett och ett halvt års tid.

– Det handlade om allt från att anpassa organisation, arbetssätt och system till att lösa hur vi skulle sammanfoga två olika företagskulturer till en, berättar Peter Balogh.

Nu, några år efter organisationsförändringen konstaterar Jonas Andrén och Peter Balogh att insourcningen föll väl ut. Såväl strikt ekonomiskt som när det handlar om arbetsmiljö och miljö.

– De direkta kostnaderna har blivit bättre och bättre. Vi har fått en samsyn om vad som ska utföras ute på anläggningarna, en bättre dialog och hantering av hur man ska utföra underhållet, säger Peter Balogh.

LÄS ÄVEN: ”Det blev bättre den här gången”

I dag har Uniper utökat antalet anställda i underhållsavdelningen i norr från 44 till 52. Trots detta har insourcningen varit ekonomiskt lönsam.

Även säkerhet och arbetsmiljö har stärkts efter insourcningen.

– För oss är arbetsmiljöfrågan väldigt viktig, och vi känner att vi har fått ett fastare grepp på den. Även när det gäller andra aktörer som arbetar på våra anläggningar, för nu vet vi att vi har vår egen personal på plats och då ökar säkerhetsfokuset även på det som görs av andra, säger Jonas Andrén.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

När det handlar om miljöaspekten förklarar Jonas Andrén att i och med den förbättrade kvaliteten på underhållet av anläggningarna reduceras miljörisker som oljeläckage.

– Från vårt perspektiv har det här varit en framgångssaga, säger Jonas Andrén.

– Så är det. Vi är väldigt nöjda, med hur det faktiskt blev. Väldigt, väldigt nöjda. säger Peter Balogh.


Fakta: Uniper

2001 köpte tyska Eon majoriteten i Sydkraft. 2004 köpte bolaget Graninge. 2005 bytte båda dessa företag namn till Eon. Den 1 januari 2016 delades den globala Eon-koncernen i två fristående bolag: Eon och Uniper.

När Eon-koncernen delades tog Uniper över vattenkraften och den svenska delen av kärnkraften.

I dag har Uniper 76 stycken hel- och delägda vattenkraftverk runt om i Sverige, från Lycksele i norr till Kristianstad i söder, och står för 12 procent av landets samlade vattenkraftsproduktion. I genomsnitt produceras 8 terrawattimmar per år.

Totalt har Uniper 165 anställda vid de svenska vattenkraftsverken.

Globalt är Uniper verksamt i fler än 40 länder och har 12 000 anställda.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.