• Längst fram från vänster:Amanda Jonsson, Erika Löfgren, Celina Wikström, Malin Thavelin, Susanne Andersson och Sofia Karlsson. Bakre från vänster: Julia Karlsson, Emilia Hedström, Karin Wallin, Sandra Hinders, Emma Brunström, Tina Jacobs, Ronja Nilsson.

  • Ronja Nilsson, går första året på ellinjen i Mora och fick nu möjligheten att träffa tjejer som jobbar som elektriker.

  • ”Det här har vi väntat på”, sa Susanne Andersson.
  • Ulrika Wiklund från Lo Gävle-Dala berättade om olika typer av härskattekniker man kan möte ute i arbetslivet.

2019-05-29

– Man brukar tala om sju olika typer av härskartekniker, sade Ulrika Wiklund, från LO Gävle-Dala, när hon mötte 13 kvinnliga elektriker i Borlänge. En genomgång som tjejerna har frågat efter.

Det finns 28 kvinnliga elektriker i VK 21, som omfattar Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. Hälften av dem brukar träffas ett par gånger om året.

De träffas för att lära känna varandra, för att bygga nätverk, för att lära sig mera om fackliga frågor, studier, elsäkerhet och annat som känns viktigt för dem för att fungera i jobbet.

Den här gången när tjejerna var samlade i Borlänge stod en genomgång av härskartekniker på dagordningen.

Ulrika Wiklund från LO-distriktet berättade om olika typer av härskartekniker. Något man kan möta i alla sammanhang. På jobbet, i en relation – ja, även i facket.

Hon beskrev osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbel bestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering och våld eller hot om våld.

Tjejerna kunde se en massa exempel från sitt arbete och flera kunde konstatera att det inte bara är tjejer som drabbas, utan en hel del killar också. Ja till och med att det bara var killarna som drabbades.

– Den här genomgången har vi efterfrågat. Det är bra, säger Susanne Andersson, elektriker från Orsa under lunchuppehållet.

Det kom upp många berättelser om hur man försökt hantera situationen ute på arbetsplatsen.

– Hur gör man med arbetsledare som alltid är arga? frågade någon.

– Hur hanterar man olika situationer? Vad gör man om man är osynliggjord?, frågades det i församlingen.

Ulrika Wiklund menade att man ska försöka göra det motsatta och gav exempel hur man medvetet kan: synliggöra, respektera, informera, dubbelbelöna, bekräfta sig själv och andra, subjektifiera och visa på respekt och ickevåld.

– Hamna aldrig på samma låga nivå. Älska ihjäl din fiende. Visa på ett bra mönster. Säg positiva saker. Är det en psykopat eller narcisisst, så vinner du aldrig över dem, sa Ulrika.

Hon menade också att man aldrig ska agera själv när det blir problem .

– Man ska alltid ta saker i grupp och om man blir illa behandlad ska man gå till företagshälsovården. Skriv arbetsskadeanmälan när du mår dåligt, sa Ulrika.

En av deltagarna på träffen var Ronja Nilsson från Orsa. Hon är 16 år och går första året på ellinjen i Mora. Hon tyckte det var bra att få vara med på tjejträffen.

– Det är skönt att se hur många tjejer det finns i jobbet, och det var intressant.

Hon trivs också på sin skola.

– Det var inget annat som intresserade mig när jag skulle välja till gymnasiet. Jag vill jobba praktiskt och tycker om problemlösning.

Till hösten flyttar hon till Skåne och då blir det ellinjen på Rönnowska skolan i Helsingborg.


Fakta: Härskartekniker

Härskartekniker är ett sätt för en grupp eller person att behålla sin maktposition gentemot andra människor.

Den norska politikern Berit Ås utvecklade tankesättet om olika härskartekniker. De finns några olika sätt att formulera dem. En del talar om fem, andra om sju eller nio olika sätt.

Ämnet har uppmärksammats mest på hur kvinnor behandlas, men är överförbart även på hur män behandlas.

Sju härskartekniker är:

• Osynliggörande.

• Förlöjligande.

• Undanhållande av information.

• Dubbel bestraffning.

• Påförande av skuld och skam.

• Objektifiering

• Våld och hot om våld.


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

LÄS ÄVEN: 

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

Härskartekniker och diskriminering i fokus

Diskriminering ska förebyggas med ny arbetsgivarguide

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.