• Bild: Lena Nyblad

  • Bild: Lena Nyblad

2019-05-24

ELEKTRIKER I VÄRLDEN

Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del.

James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko.

Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Inte minst många äldre minns de jobbiga åren mellan 1969 och 1982 när Spaniens diktator Franco stängde gränsen. Gibraltar är brittiskt territorium men en självstyrande del – och inte minst genom EU har det fungerat rätt smidigt.

– 99 procent här vill därför bli kvar i EU. Alla former av Brexit kommer ju att innebära krångel med Spanien för oss som lever här, konstaterar James Finlayson.

LÄS ÄVEN: Insourcing: Egen personal gav Uniper mer kraft

Fast rent jobbmässigt är han inte orolig.

– Alla behöver elektricitet, oavsett hur det blir. Jag har ganska mycket kunder här och jobbar bara i Gibraltar. En del kollegor som även gör jobb i Spanien kan påverkas men det gör inte jag.

Han kastades ur skolan när han var 16 år och blev elektriker mer av en slump.

– Jag har ända sedan jag var liten gillat att plocka isär brödrostar och sånt. Genom samhället fick jag en lärlingsplats i fyra år. Jag installerade typ inbrottslarm och gick kurser i Storbritannien. När jag var färdig elektriker bytte jag till en annan firma där jag fick göra större saker, bland annat industrijobb och butiker.

LÄS ÄVEN: Hård press för minimilön i hela EU

Han berättar om jobb åt militären i tunnlarna i Gibraltarklippan, där brittiska flottan har sina saker.

– Dels är det spännande att de förvarar torpeder och annat där, men rent yrkesmässigt var det intressant att hitta lösningar eftersom det är så fuktigt där. I Gibraltar håller dessutom internationella spelbolag till och även jobb åt dem är intressanta eftersom säkerhet och back-up är så viktig i den branschen.

Sedan två år är han sin egen.

– Jag jobbar 50 timmar i veckan. Nu gör jag mycket inspektioner och godkänner andras jobb i privata hus. Jag får göra det tack vare en rätt dyr sexveckorskurs som jag gick i England så det är bra. Ofta har en rörmokare eller snickare sagt att de kan fixa elen också. Många kunder tar dessutom in spanska elektriker som inte kan det brittiska regelverket. Det jag ser är skrämmande ibland men rent jobbmässigt är det ju bra för mig, berättar han.

Lite krångligt och dyrt är att allt material måste beställas från Storbritannien.

LÄS ÄVEN: Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Vi tar en kaffe på Casemate Square, det stora torget. Han hejar på två elektrikerkollegor som är anställda av staden.

– Vi är några elektriker som äter tillsammans här nästan varje dag. För mig är det en viktig social kontakt.

Han drömmer om att flytta.

– Dels är Gibraltar väldigt litet, bara 30 000 invånare, dels är lönerna i till exempel Storbritannien dubbelt så höga. Jag kan också tänka mig att stanna och försöka anställa folk och växa, kanske ge mig in i större byggprojekt, men det är svårt att hitta duktig arbetskraft här. Jag ska erkänna att jag ibland även tänker på att bli anställd igen.

Då är det sociala förmåner som lockar.

– Mina kompisar jobbar 8 till 15 varje dag och får bättre betalt om det är övertid. De har 21 dagars semester. Jag tjänar ju inget om jag är ledig. Jag har inte råd med privat sjukförsäkring så skulle jag, säg, bryta en arm och inte kunna jobba på ett tag är jag nog rätt rökt.


Fakta/James Finlayson

Ålder: 29

Gör: Elektriker i Gibraltar

Tjänar: ”En bra månad tjänar jag 1500 pund (ca 18000 kr), men det finns andra fördelar med att vara egen. Och vi har bara 10 procent i skatt.”


James Finlayson om…

facket: ”Det finns en mer allmän Workers Union här, ingen specifikt för elektriker. Jag är inte medlem. Mest arbetare på en del stora företag är med. Jag försöker hänga med vad som händer i elektrikerbranschen genom brittiska forum. Där ser jag när jag måste förnya någon kunskap för att behålla min certifiering.”

yrket: ”Jag gillar det tekniska. Sämst är att prata med vissa kunder som bara vill ha billiga och enkla lösningar när jag vill prata mer om säkerhet.”

kvinnliga elektriker: ”Finns inte en enda i Gibraltar.”


Ola Liljedahl

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.