• Foto: Tomas Nyberg

2019-05-21

LEDARE

”Speciellt oroväckande är extremhögern. De ser inga problem alls med lönedumpning, lemlästade arbetare och de är helt emot fria fackföreningar och fackliga rättigheter. Det finns bara ett sätt att stoppa den utvecklingen och det är genom att engagera sig”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. 

Äntligen är våren här, åtminstone i stora delar av Sverige. Det känns skönt med värme och ljusare kvällar. Att ta en sväng på hojen en kväll efter jobbet eller påta lite i trädgården gör att man inte bara lämnar vintern bakom sig, utan suget att börja ta tag i sina intressen väcks till liv.

Fast det återstår fortfarande flera viktiga uppgifter den här våren så man får behålla selen på i några månader till.

LÄS ÄVEN: Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Den 26 Maj är det val till EU-parlamentet. Det är ett väldigt viktigt val för oss arbetare. Många av er har en hel del synpunkter om EU och det med rätta.

Det har jag också. Det känns ofta som om besluten fattas lång bort från vår vardag och det är många beslut som går oss emot och det kan lätt upplevas som odemokratiskt.

Men som regel beror det på att EU har en väldig högermajoritet.

Egentligen så är det ju just det som valet handlar om. För det som gör EU odemokratiskt är att medborgarnas inte engagerar sig. Det spelar väldigt stor roll vilka partifärger som har mest att säga till om, och det spelar stor roll vilka ledamöter som sitter där.

Nu har vi den kandidat som vi försökte kryssa in i parlamentet vid förra valet, placerad på andra plats på Socialdemokraternas lista.

Jag vet av egen erfarenhet att det går att förändra mycket. Men det krävs att man har ingångar till handlingar och beslut. Det får man förstås jaga rätt på från fråga till fråga. Men den huvudsakliga vägen in är genom parlamentarikerna.

Sedan räcker det inte med att ha ingångarna. De man pratar med behöver även ha kunskap om de frågor som vi driver och framförallt vilja driva dem.

Med Johan Danielsson kommer vi få en person som brinner för våra fackliga frågor och som kan dem bättre än de flesta.

LÄS ÄVEN: Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

Jag minns för många år sedan när jag uppvaktade våra parlamentariker i en fråga om elsäkerhet. Den jag skulle få träffa var sakkunnig åt Marita Ulvskog eller möjligen Jan Andersson, jag minns inte riktigt.

Men det jag verkligen minns och ännu är imponerad av är Johans Danielssons kunskap om elsäkerhet.

Jag vill mena att jag själv var väldigt påläst och det är ju lite av mitt huvudämne. Men Johan hade som sagt gjort sin läxa och inte bara förstod problemställningen. Han hade ett eget förslag till lösning. Det kan tilläggas att ärendet gick vår väg.

Jag har i andra frågor träffat parlamentariker från nästan alla partier. De har för all del vart artiga och lyssnat. Men de har inte gjort något för att hjälpa oss.

Så det spelar alltså väldigt stor roll om det är ett arbetarvänligt parti, med parlamentariker som har hjärtat på rätt ställe och ledamöter som vill oss arbetare väl.

De viktigaste frågorna i EU-parlamentsvalet, för elektrikerförbundet, är precis desamma som vi driver här hemma i Sverige.

Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Svenska kollektivavtal ska gälla vid såväl privata som offentliga upphandlingar. Arbetsmiljön ska bli bättre, för ingen ska dö eller skadas på arbetet.

Vi vägrar lönedumpning, otrygga människor som sover, äter och gör sina behov på ett betonggolv ute på något bygge.

LÄS ÄVEN: EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Vi ser också hur högerpartier breder ut sig över hela Europa. Speciellt oroväckande är extremhögern. De ser inga problem alls med lönedumpning, lemlästade arbetare och de är helt emot fria fackföreningar och fackliga rättigheter.

Det finns bara ett sätt att stoppa den utvecklingen och det är genom att engagera sig. Det minsta man kan göra är att gå och rösta. Ett högt valdeltagande är väldigt viktigt för demokratin i Europa.

Så gå och rösta och rösta på ett parti som vill dig väl – och kryssa gärna nummer 2, Johan Danielsson.

Jonas Wallin
Förbundsordförande, Elektrikerförbundet

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ledare

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Jonas Wallin: Fotboll och val – mycket står på spel

LEDARE ”Jag tror att en av orsakerna till att vi sitter i den här soppan nu, att vi alla riskerar att förlora så mycket, är att frågorna som handlar om invandring har skapat så starka och upprörda känslor att vi knappt kan se hur politiken påverkar vår vardag längre”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

”Vi måste vända debatten, få den att handla om det som verkligen betyder något om våra liv. Om sådant som arbetsvillkor och säkerheten på våra arbetsplatser”, skriver Tidningen Elektrikern redaktör Anna Norling.

Jonas Wallin: ”Vi har antagit en ny strategi”

LEDARE ”Den svenska modellen är inte en samling värderingar som att äta sill vid högtider. Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen”, skriver Jonas Wallin. För några veckor sedan avslutade vi vårt förbundsmöte.

Jonas Wallin: Det här är min oro

LEDARE ”Det här är saker jag är orolig för, och det är bara några. Listan på nödvändiga reformer vi behöver göra i det här landet är lång. Vi känner igen den allihop. Men ändå har vi slutat prata om de frågorna”, skriver Jonas Wallin.

Jonas Wallin: ”Vi stödjer de politiker som är bäst för våra medlemmar”

”Nu radar de borgerliga politikerna upp sig, hårt trängda av fyraprocentsspärren till riksdagen, och vill haverera vår svenska modell. En modell som Medlingsinstitutet bara för några veckor hyllade som unikt fredlig”, skriver Jonas Wallin. Snön vräker ned när jag funderar på denna ledare. Är på väg till Göteborg för att träffa medlemmar.

Jonas Wallin: ”Rör inte strejkrätten!”

Konflikten ska lösas på det sätt som svensk arbetsmarknad är menad att fungera: genom förhandlingar med tydliga spelregler inte genom att ändra spelreglerna, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Begränsa konflikträtten! Ja det är ett förslag vi är vana vid att höra.

Jonas Wallin: ”Metoo ger oss hopp om framtiden”

”Efter det öronbedövande skalv av kvinnors berättelser ur arbetslivet som vi nu fått ta del av, så vet vi att arbetsgivarna i stort har svikit det ansvaret. Och vi vet att vi har fått nog”, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Det har varit några känslosamma veckor.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Solidaritet och medmänsklig värme är ett av våra främsta vapen!

LEDARE Det är som om Karl-Bertil Jonssons pappa i filmen som visas varje julafton fått oväntat många följare i dagens Sverige, skriver Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Att vilja andra väl är i dagens samhälle inte självklart något positivt.