• Bild: Pixabay

2019-05-28

DEBATT

”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl.

På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Då tanken väcktes:

Lördagen den 16 februari så fick jag med flera vara med om en upplevelse som man nästan skulle kunna likna med ett halleluja moment. Det var då Reformisterna hade sitt öppna möte för att presentera den nystartade S-föreningen.

Det var som att få en frisk fläkt riktad rak i ansiktet med rent syrgas. Jag tänkte mest bara på en sak och det var… ÄNTLIGEN!

LÄS ÄVEN: ”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

Runt om hela världen och inte bara i Sverige svänger politiken till höger bara mer och mer och det vet vi bara leder till ännu mer orättvisor, ojämlikheter, rasism ja listan kan göras lång men framför allt så leder det till att vi arbetare blir svagare och då måste någon dra i nödbromsen för att kunna starta en förändring.

Reformisterna är den nödbromsen!

Mina tankar:

Jag har länge tänkt på hur man ska få bukt med att alla partier rör sig mer till höger, inte bara Socialdemokraterna. Jag har känt mig rätt uppgiven emellanåt bland annat har jag tänkt:

”Att nu är det nog snart dags att skapa ett nytt arbetarparti för det här håller inte längre”

En konsekvens är att en del har blivit så pass missnöjda och lämnat partiet. Samtidigt får man beakta det parlamentariska läget, det har nämligen inte varit de mest ideala förhållanden att få fram våra frågor.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Men att försöka starta ett nytt parti, förutom svårigheten, är kanske inte heller det smartaste. Det bästa är att vi från fackligt håll försöker påverka Socialdemokraternasom är det parti vi en gång skapade just för att vi skulle kunna kämpa för våra frågor på ett bättre sätt.

Förutom de senaste valen och hur mandatfördelningen sett och ser ut tror jag också att fackförbunden tillsammans med LO har varit lite klena att få igenom våra frågor. Det har i alla fall blivit mycket svårare med många kompromisser till följd.

Kompromisserna har inte alltid känts så bra, även om det säkert var bättre än alternativet. Men så kom den dagen då jag träffade på Reformisterna.

Äntligen!

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor. Det låter nästan som jag tror att Reformisterna är universallösningen för allt, och visst skulle man kunna önska att det var så.

Men självklart behövs det arbetas från flera håll och på flera olika sätt. Att ge ett ekonomiskt stöd till Reformisterna kan vara ett bra sätt att göra Socialdemokraterna starkare.

Jag anser att det som S-föreningen Reformisterna arbetar för är ett gigantiskt steg i rätt riktning. I deras fotspår sker nu också massor av positiva konsekvenser. Bland annat har många av de tidigare missnöjda avhopparna kommit tillbaka till partiet.

Det finns grymt många duktiga S-föreningar där ute det säger jag inget om, men jag tror att Reformisterna kan vara en av de aktivaste och den snabbast växande föreningen just nu.

Johnny Ekdahl

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.