• Foto: Anna Norling

2019-05-16

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.

– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Johan Danielsson berättar att han i grunden alltid har varit positiv till EU-samarbetet, men att han röstade nej till euron 2004.

– Det finns inget alternativ än samarbete i Europa, var och en är vi alldeles för små för att kunna påverka vår omvärld. Det finns också så mycket mervärde i samarbetet, för svensk exportindustri och för svensk ekonomi som helhet.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet

De senaste nio åren har han arbetat med EU-frågor på LO.

– Jag snubblade in på EU-frågorna i samband med Laval-fallet, när jag fick vara med och hjälpa till att ta fram och utforma det som var Europaparlamentets svar på Lavaldomen och tre andra liknande domar i olika europeiska länder. Jag arbetade i nära samarbete med LO, Byggnads och Elektrikerförbundet, eftersom det var de berörda förbunden.

Han säger att frågan om osund konkurrens är fundamental.

– Dels för vår egen arbetsmarknad, för vår fackliga styrka i Sverige, men också för EU-samarbetets fortlevnad. För om vi inte har reglerade arbetsmarknader så kan vi på sikt inte heller ha fri rörlighet, för det hänger ihop. Med en osund konkurrens på arbetsmarknaden kommer vi inte att ha en folklig acceptans för den fria rörligheten. Det såg vi inte minst i debatten inför Brexit-omröstningen.

LÄS ÄVEN: 1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag

Vad vill du förändra?

– Jag vill fortsätta det arbete som Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna har påbörjat för att säkerställa att alla som arbetar i Sverige gör det under svenska kollektivavtal för att undvika osund konkurrens, men även lyfta arbetsmiljöarbetet så att vi via EU kan skärpa arbetsmiljölagstiftningen i Sverige och i andra länder. Så att alla människor i EU garanteras trygga och anständiga arbetsvillkor. Klimatpolitiken är också väldigt viktig.

Kan en ensam parlamentariker från Sverige verkligen göra någon skillnad?

– Ja, en enskild EU-parlamentariker har betydligt större möjligheter att ändra lagstiftningen än en enskild ledamot i Sveriges riksdag. När en fråga kommer till EU-parlamentet så kommer det till ett särskilt utskott, precis som i riksdagen. Men i EU-parlamentets utskott så är det en person som är ansvarig, och det ofta i en liten grupp på fem-sex personer, vilket ger enskilda ledamöter stor möjlighet att påverka. Men det beror ju på i vilka utskott man väljer att sitta.

– Utskottet för sysselsättning och sociala frågor har bara haft en enda svensk ledamot de senaste fem åren, och det är Marita Ulvskog från Socialdemokraterna. Sitter man inte där har man ju obetydlig eller ingen möjlighet alls att påverka lagstiftningen som berör arbetsvillkoren.

LÄS ÄVEN: 2014: Han vill kryssa sig in i EU-parlamentet

Johan Danielsson berättar om en händelse som han var med om i förra valrörelsen, även då i Gävle. Han var ute på ett bygge för ett arbetsplatsbesök, ett miljonprogramsområde som höll på att renoveras. På en innergård står två elektriker och installerar belysning över ett cykelställ.

– Jag hade Mats Eriksson från Målarnas med mig, och han gick fram till de båda elektrikerna och frågade om inte de ville äta lunch med oss i byggboden och diskutera EU-valet. Men de var inte alls intresserade. De förklarade att de skulle äta lunch på firman, ”och förresten så spelar det ingen roll, för vi har en egen kandidat. Vi ska rösta på Johan Danielsson”. Jag stod en meter ifrån, men de hade såklart ingen aning om att det var jag. Så det var på intet sätt min förtjänst, men det visar vilket bra jobb Elektrikerförbundet gjorde i förra valrörelsen.

Då, 2014, lyckades Johan Danielsson få ihop 32 000 kryss. Det räckte ändå inte ända fram. Men i årets val är han placerad som nummer två på listan. Det borde förbättra hans chanser.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.

Tina Nordling lämnar förbundet

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, lämnar Elektrikerförbundet i höst. Detta då hon ska börja arbeta på LO:s förhandlingsenhet. Hon kommer främst att arbeta med Samhallsavtalet. Jag gör det för att det är en utmaning och för att det handlar om mina hjärtefrågor, att alla människor ska ha rätt att ha ett arbete. Vi har elektriker där också.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.