• Foto: Anna Norling

2019-05-16

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.

– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Johan Danielsson berättar att han i grunden alltid har varit positiv till EU-samarbetet, men att han röstade nej till euron 2004.

– Det finns inget alternativ än samarbete i Europa, var och en är vi alldeles för små för att kunna påverka vår omvärld. Det finns också så mycket mervärde i samarbetet, för svensk exportindustri och för svensk ekonomi som helhet.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet

De senaste nio åren har han arbetat med EU-frågor på LO.

– Jag snubblade in på EU-frågorna i samband med Laval-fallet, när jag fick vara med och hjälpa till att ta fram och utforma det som var Europaparlamentets svar på Lavaldomen och tre andra liknande domar i olika europeiska länder. Jag arbetade i nära samarbete med LO, Byggnads och Elektrikerförbundet, eftersom det var de berörda förbunden.

Han säger att frågan om osund konkurrens är fundamental.

– Dels för vår egen arbetsmarknad, för vår fackliga styrka i Sverige, men också för EU-samarbetets fortlevnad. För om vi inte har reglerade arbetsmarknader så kan vi på sikt inte heller ha fri rörlighet, för det hänger ihop. Med en osund konkurrens på arbetsmarknaden kommer vi inte att ha en folklig acceptans för den fria rörligheten. Det såg vi inte minst i debatten inför Brexit-omröstningen.

LÄS ÄVEN: 1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag

Vad vill du förändra?

– Jag vill fortsätta det arbete som Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna har påbörjat för att säkerställa att alla som arbetar i Sverige gör det under svenska kollektivavtal för att undvika osund konkurrens, men även lyfta arbetsmiljöarbetet så att vi via EU kan skärpa arbetsmiljölagstiftningen i Sverige och i andra länder. Så att alla människor i EU garanteras trygga och anständiga arbetsvillkor. Klimatpolitiken är också väldigt viktig.

Kan en ensam parlamentariker från Sverige verkligen göra någon skillnad?

– Ja, en enskild EU-parlamentariker har betydligt större möjligheter att ändra lagstiftningen än en enskild ledamot i Sveriges riksdag. När en fråga kommer till EU-parlamentet så kommer det till ett särskilt utskott, precis som i riksdagen. Men i EU-parlamentets utskott så är det en person som är ansvarig, och det ofta i en liten grupp på fem-sex personer, vilket ger enskilda ledamöter stor möjlighet att påverka. Men det beror ju på i vilka utskott man väljer att sitta.

– Utskottet för sysselsättning och sociala frågor har bara haft en enda svensk ledamot de senaste fem åren, och det är Marita Ulvskog från Socialdemokraterna. Sitter man inte där har man ju obetydlig eller ingen möjlighet alls att påverka lagstiftningen som berör arbetsvillkoren.

LÄS ÄVEN: 2014: Han vill kryssa sig in i EU-parlamentet

Johan Danielsson berättar om en händelse som han var med om i förra valrörelsen, även då i Gävle. Han var ute på ett bygge för ett arbetsplatsbesök, ett miljonprogramsområde som höll på att renoveras. På en innergård står två elektriker och installerar belysning över ett cykelställ.

– Jag hade Mats Eriksson från Målarnas med mig, och han gick fram till de båda elektrikerna och frågade om inte de ville äta lunch med oss i byggboden och diskutera EU-valet. Men de var inte alls intresserade. De förklarade att de skulle äta lunch på firman, ”och förresten så spelar det ingen roll, för vi har en egen kandidat. Vi ska rösta på Johan Danielsson”. Jag stod en meter ifrån, men de hade såklart ingen aning om att det var jag. Så det var på intet sätt min förtjänst, men det visar vilket bra jobb Elektrikerförbundet gjorde i förra valrörelsen.

Då, 2014, lyckades Johan Danielsson få ihop 32 000 kryss. Det räckte ändå inte ända fram. Men i årets val är han placerad som nummer två på listan. Det borde förbättra hans chanser.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.