• Karin Wallin, elektriker på Bravida, är kock i Hemvärnet och kyrkbåtsroddare. Foto: Per Eklund

2019-05-29

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern.

Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna.

Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Sen 1995 har hon varit med i Lottorna och numera har hon också ett avtal som specialistsoldat med försvarsmakten. Det innebär att hon ska ställa upp som kock för 150-200 personer och har åtta dagars övning per år med 172 Insatskompaniet inom Hemvärnet.

– Jag hamnade i Lottorna av en slump. Var på Vattenfestivalen i Stockholm 1995 och blev inlockad i Lottornas tält. Jag blev lockad av det fysiska i Hemvärnet. Jag är också lockad av föreningslivet och göra nytta i samhället.

Under förra sommaren i juli härjade stora bränder i Mellansverige. En av de största var i Trängslet i norra Dalarna. Och där var Karin Wallin.

– Vi körde ut lunch och middag till räddningstjänstens personal och andra som hjälpte till.

I sommar innebär engagemanget i Hemvärnet att Karin också ska gå högvakt vid slottet under en vecka i juli.

Två av de andra veckorna efter midsommar blir det andra aktiviteter. Karin är med i besättningen i Siljansnäsaren 3. Det handlar om kyrkbåtsrodd och under två veckor tävlar kyrkbåtarna runt Siljan.

– Det är varannan dag på olika platser i Siljan. Den längsta sträckan är 2,6 kilometer.

Fotnot: Dalarnas hemvärn består av 800 personer. Tre kompanier inklusive en musikkår.

Fakta: Kyrkbåtsrodd

För färden till kyrkan användes förr ofta kyrkbåtar. Redan tidigt uppstod sedvänjan att båtarna som hade samma väg hem från gudstjänsten rodde i kapp.

Även utmaningstävlingar utan samband till gudstjänstbesök förekom.

Sedan år 1936 anordnas årligen en speciell kapprodd mellan kyrkbåtar på Siljan. Stora Siljansrodden för kyrkbåtar arrangeras på olika platser kring sjön. 2001 började första etappen den 23 juni i Siljansnäs och avslutades i Nusnäs 8 juli.

Då hade kapproddarna även passerat Rättvik, Tällberg, Leksand, Mora, Sollerön och Orsa.

Källa: Wikipedia


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

Nu har de koll på härskarteknikerna

Installatörsföretagen samarbetar med Försvarsmakten

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid. Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS och näthat.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.