• Det var många nätter Stefan Hjerpe Mårtas funderade innan han tog mod och starta eget. Lika mycket funderade var det när han skulle anställa två kompisar och inte visste om det fanns jobb åt alla. I dag går firman bra med sex anställda. Foto: Per Eklund

2019-05-27

Stefan Hjerpe Mårtas, är elföretagare i Leksand. Sen 2012 har han kört eget och har i dag sex anställda på Mårtas el.

– Ska man jobba här då ska man vara med i facket, säger han.

– Det fungerar bra nu. Jag tror att det är ganska lagom antal. Vi vill inte bli större. Vill bygga på lång sikt, där alla i firman är med på allt. Vi jobbar mest med mindre jobb. Jag vill ju gärna vara ute och skruva och inte ha så mycket skrivbordsarbete.

2010 jobbade Stefan på Nea, nuvarande Assemblin. Han kom dit efter skolan 2002. Mestadels jobbade han med bygget av Claes Olssons lager i Insjön.

Men Nea fick problem, som en följd av finanskrisen. Företaget sa upp 14 personer och Stefan var en av dom. Han misstänker att hans fackliga engagemang i Elektrikerförbundet låg honom i fatet vid uppsägningarna.

– Det var väl en hel del av min arbetstid som gick åt för fackligt arbete. Jag brann för facket och var ledande montör.

Några år tidigare hade han engagerat sig i facket och förutom det fackliga arbetet på Nea jobbade han som skolinformatör för Elektrikerförbundet och satt som en av de riktigt unga i Centrala representantskapet, CR.

LÄS ÄVEN: Arvid tog steget över till arbetsgivarsidan

När han väl stod där arbetslös var det mycket som snurrade i huvudet. Vad skulle han göra? Det var ju svårt att jobba fackligt utan ett jobb. Ett hus som skulle rustas, familj med två barn. Han hade redan valt bort jobbet som ICA-handlare. Familjen hade haft butik i två generationer, men ICA Mårtas var nu sålt.

Han började med att gå utbildning för att få behörighet.

– Jag villa ha behörigheten själv om jag skulle starta eget. Jag gick på en utbildning i Upplands-Väsby.

Under utbildningen startade han den egna firman och började så smått kunna ta åt sig lite jobb. Väl klar med behörigheten, så rullade jobben in och han planerade för att köra ensam.

Han kallade firman för Mårtas el, efter sin fars och farfars namn som var väldigt känt i bygden genom ICA-affären.

– Jag har haft nytta av namnet på firman.

LÄS ÄVEN: ”Jag pratar fortfarande om ’vi’ när jag pratar om facket”

Efter ett och ett halvt år, så kom två kompisar till honom som jobbade på en annan firma och funderade på om de skulle börja hos honom.

– Det var mycket funderingar. Skulle vi kunna få ihop jobb till tre personer. Jättejobbigt att ta det steget. Till slut kom de över hit och vi hade jobb till alla.

Så var det i gång. Det blev mer jobb och fler anställdes. Som mest var det innan jul 2018, då de var totalt nio personer.

Efter jul hade de den första uppsägningsförhandlingen, när han i januari sa upp en kille.

– Det var inte roligt, men vi hade väldigt lite jobb här då. Nu är vi bra grupp och vill inte att jag ska behöva säga upp någon mer.

Han har nu också hjälp med kontorsjobbet av en av killarna i firman, som gärna ville utveckla sitt arbete.

Som fackligt aktiv stred han för ackordet och försökte jobba på ackord så mycket det gick. Nu som företagare är han inte lika ackordspositiv.

–Jag har nog ändrat ståndpunkt lite. Det är många småjobb och service, och det är svårt att räkna på dem.

Men han säger att han inte har ”bytt sida” trots att han blivit företagare.

– Ska man jobba här, då ska man var med i facket.

I Leksand finns ett par till elföretag i samma storlek, ytterligare några som kör enmansföretag och så Assemblin som är den största arbetsgivaren.

LÄS ÄVEN: Säkrare arbetsplatser med El-bam

När han var ensam i firman kände han ofta behov av att prata med andra om arbetet. Så när han en gång var ut på ett jobb, och hittade väldigt märkliga installationer, så tog han bilder och hemma la han upp en Facebook-grupp som hette Elfel. Många blev intresserade och gruppen växte snabbt.

– Det första jag la ut var skarvdosor inbyggda innanför skåpen i köket. Intresset verkligen exploderade och vi hade snabbt 1000 med i gruppen.

Så småningom kom Henrik Hagberg i Falköping in och hjälpte till att administrera gruppen. Men det blev ändå mycket arbete med gruppen, så när branschtidningen Elinstallatören hörde av sig och ville ta över gruppen, så var de inte så svårövertalade.

När tidningen nyligen utsåg Årets Elfel, så var det Stefan som tog hem segern.

– Det var med hjälp av en kille på företaget.


Stefan Hjerpe Mårtas

Ålder: 36

Familj: Fru och två barn

Bor: I det hus hans farfar byggde

Fritid: Vice ordförande för Leksands Baseball och Softball som är Sveriges framgångsrikaste klubb i sporten. Aktiv som hockeytränare för U11-laget i Leksands IF. Med i styrelsen för Företagarföreningen.


Per Eklund
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.