• Per Lawén

2019-05-14

KRÖNIKA

”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning – speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén.

Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram. Stressen ökar och irritationen är på bristningsgränsen.

Var och en tänker på sig själv och ingen tar ansvar för helheten. Hot om vite och juridiska processer hänger i luften.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Ja, ibland är det inte helt enkelt att samarbeta trots att de flesta människor vill det. Finns förutsättningar för att samarbeta så är det ju betydligt enklare att även kunna uppnå det. Är det tvärtom så blir det ju oftast också tvärtom.

Men det är många faktorer som påverkar, och i mångt och mycket beror ett fruktbart samarbete på om de som ingår i samarbetet märker att det gör positiv skillnad.

Svaret på många stora frågor nuförtiden är samverkan o samarbete.

Samarbete mellan företag, mellan det offentliga och civilsamhället, mellan olika huvudmän och verksamheter. Samarbete är lätt att säga, men är också alltid en utmaning. Många av oss har en inbyggd ovilja till förändring, och håller med näbbar och klor fast i det som vi har.

Och visst är det så, vi vet vad vi har men vi vet inte vad vi får.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Jag tror det är viktigt att vi människor samarbetar med andra. Vi behöver det, för vi kommer inte klara av alla utmaningar var och en på egen hand.

För att klara av att samarbeta får vi också acceptera lite olikheter, och att du inte alltid kan få det exakt som du vill ha det, men det viktigaste är ju att slutresultatet ändå blir bra.

Ett samarbete ska ske på frivillig grund och anpassas efter rådande behov, och det måste finnas en enighet om vad parterna vill och vad det får kosta.

Viktigt är att de som samarbetar har ett bra inflytande, insyn och påverkan, det bidrar alltid till större tillit och förståelse.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

Ett samarbete borde alltid leda till större effektivitet och träffsäkerhet på de mål som sätts upp för kvalitén. Det ska också minska den sårbarhet som man har när man är ensam.

Likaså är det viktigt att man inte låser fast hur, var och på vilket sätt, för det är ju oftast uppfinningsrikedomen, flexibiliteten och arbetssättet som slutligen avgör om samarbetet är framgångsrikt eller inte.

Att samarbeta innebär också att du lär dig den ädla konsten att kompromissa så att alla tycker att de vunnit.

Så helt klart är det alltid värt att pröva att ingå ett samarbete, för ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller.

Ett tydligt, mätbart och nåbart mål är ytterligare ingredienser för att nå ett bra samarbete.

Ett exempel är Disneys version av tomteverkstan på Julafton, där har varje tomtenisse en bestämd uppgift från den långa önskelistan. Det ska målas schackrutigt, skrämmas med spindlar och stämplas OK på leksakerna av självaste tomten.

Och Ja ett samarbete går faktiskt lättare om även chefer och ledare är med i processerna, essensen är att samarbete funkar bäst om alla gör det.

LÄS ÄVEN: Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

Vi som är i elbranschen har en stor vana av att samarbeta. Det har vi gjort sedan vi började bygga moderna fastigheter. Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge.

Detta ger bra tålamodsträning – speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra.

I ett arbetslag gäller det därför att ta hänsyn, att bidra till gruppens bästa, att låta alla utvecklas och att göra det som var och en är bäst på. Gammal som ung, snabb, noggrann, stark eller smart, ja oavsett vilka egenskaper vi har mer eller mindre av, så är det ju det sammanlagda resultatet som räknas.

Att samverka är också ställa upp för varandra i syfte att gemensamt lösa uppkomna problem. Därför mår vi alla som bäst när vi både får ge och när vi får.

Så om Du vill nå lite längre, så är det första steget att öppna handen för samarbete med andra.

Per Lawén

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.