• Per Lawén

2019-05-14

KRÖNIKA

”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning – speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén.

Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram. Stressen ökar och irritationen är på bristningsgränsen.

Var och en tänker på sig själv och ingen tar ansvar för helheten. Hot om vite och juridiska processer hänger i luften.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Ja, ibland är det inte helt enkelt att samarbeta trots att de flesta människor vill det. Finns förutsättningar för att samarbeta så är det ju betydligt enklare att även kunna uppnå det. Är det tvärtom så blir det ju oftast också tvärtom.

Men det är många faktorer som påverkar, och i mångt och mycket beror ett fruktbart samarbete på om de som ingår i samarbetet märker att det gör positiv skillnad.

Svaret på många stora frågor nuförtiden är samverkan o samarbete.

Samarbete mellan företag, mellan det offentliga och civilsamhället, mellan olika huvudmän och verksamheter. Samarbete är lätt att säga, men är också alltid en utmaning. Många av oss har en inbyggd ovilja till förändring, och håller med näbbar och klor fast i det som vi har.

Och visst är det så, vi vet vad vi har men vi vet inte vad vi får.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Jag tror det är viktigt att vi människor samarbetar med andra. Vi behöver det, för vi kommer inte klara av alla utmaningar var och en på egen hand.

För att klara av att samarbeta får vi också acceptera lite olikheter, och att du inte alltid kan få det exakt som du vill ha det, men det viktigaste är ju att slutresultatet ändå blir bra.

Ett samarbete ska ske på frivillig grund och anpassas efter rådande behov, och det måste finnas en enighet om vad parterna vill och vad det får kosta.

Viktigt är att de som samarbetar har ett bra inflytande, insyn och påverkan, det bidrar alltid till större tillit och förståelse.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

Ett samarbete borde alltid leda till större effektivitet och träffsäkerhet på de mål som sätts upp för kvalitén. Det ska också minska den sårbarhet som man har när man är ensam.

Likaså är det viktigt att man inte låser fast hur, var och på vilket sätt, för det är ju oftast uppfinningsrikedomen, flexibiliteten och arbetssättet som slutligen avgör om samarbetet är framgångsrikt eller inte.

Att samarbeta innebär också att du lär dig den ädla konsten att kompromissa så att alla tycker att de vunnit.

Så helt klart är det alltid värt att pröva att ingå ett samarbete, för ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller.

Ett tydligt, mätbart och nåbart mål är ytterligare ingredienser för att nå ett bra samarbete.

Ett exempel är Disneys version av tomteverkstan på Julafton, där har varje tomtenisse en bestämd uppgift från den långa önskelistan. Det ska målas schackrutigt, skrämmas med spindlar och stämplas OK på leksakerna av självaste tomten.

Och Ja ett samarbete går faktiskt lättare om även chefer och ledare är med i processerna, essensen är att samarbete funkar bäst om alla gör det.

LÄS ÄVEN: Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

Vi som är i elbranschen har en stor vana av att samarbeta. Det har vi gjort sedan vi började bygga moderna fastigheter. Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge.

Detta ger bra tålamodsträning – speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra.

I ett arbetslag gäller det därför att ta hänsyn, att bidra till gruppens bästa, att låta alla utvecklas och att göra det som var och en är bäst på. Gammal som ung, snabb, noggrann, stark eller smart, ja oavsett vilka egenskaper vi har mer eller mindre av, så är det ju det sammanlagda resultatet som räknas.

Att samverka är också ställa upp för varandra i syfte att gemensamt lösa uppkomna problem. Därför mår vi alla som bäst när vi både får ge och när vi får.

Så om Du vill nå lite längre, så är det första steget att öppna handen för samarbete med andra.

Per Lawén

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.