• Tobias Jonasson, Niclas Eliasson, Filip Hansson, Anton Sellgren och Paul Boardman läser alla till elingenjörer vid Yrkeshögskolan Syd. De besökte Elektrikerförbundets monter och passade på att delta i fackets tävling om fackmedlemskapet.

 • Andreas Sernvik, Alingsås energi, kom förbi Elektrikerförbundets monter.

 • Emily Uppvall och Lotte Benson samtalar med Lise Noefoed-Norrgård, elinstallatör vid Elektrolanz.

 • Emily Uppvall under Elektrikerförbundets och Installatörsföretagens gemensamma seminarium om en jämställd elbransch.

 • Fredrik Lekman, Bravida Falköping, var en av besökarna på Elfack i Göteborg.

 • Katarina Berg och Lotte Benson, båda aktiva i Elqvinnor, samtalade på Elektrikerförbundets scen om den gravidfolder som Elektrikerförbundet tagit fram.

 • Helena Sjöberg talade på Elektrikerförbundets scen

 • Under rubriken ”Ingen ska dö på jobbet” samtalade panelen bestående av Petter Johansson, Olle Strömberg och Håkan Kaneteg, alla från Elektrikerförbundet, samt Tomas Torstensson, VD Efa. Moderator var Jenny Lindahl.

 • Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerförbundet, Ola Månsson, vd Installatörsföretagen och Emily Uppvall, Elqvinnor, på scenen under rubriken ”Dags för en jämställd elbransch”.

 • Johan Jensen, klubbordförande för SEF på Elektro-Emanuel, samtalar med elektriker från Elgruppen AB i Sölvesborg. Fr v: Daniel Olsson, Eddie Nilsson, Johan Jensen och Henrik Olsson.

 • Lars-Göran Svensson är vd för Greenpipe, ett företag som utvecklar kabelskydd. Han kom förbi Elektrikerförbundets monter och pratade med de aktiva från förbundet om säkerhet. Lars-Göran Svensson har tidigare i många år arbetat på Sydkraft/Eon och där sett vad säkerhetsbrister kan leda till. Två kollegor, bland annat en 18-årig montör, avled under stormen Gudrun. Fortfarande i dag ser han brister i säkerheten hos yngre montörer ute i fält, något han tror beror på att många unga inte får rätt utbildning i säkerhet.
  – Det är viktigt att man vågar prata om sina misstag. Säkerheten är A och O, säger han.

 • Lars-Göran Svensson, Greenpipe, och Patrik Svensson, SEF.

 • Marc Henningsson, Bravida Helsingborg.

 • Mats Stenborg, är klubbordförande på Caverion Göteborg. Han var en av många aktiva som bemannade Elektrikerförbundets monter under Elfack.

 • Mats-Åke Bengtsson, Hallabro elektriska.

 • Michael Lopes är elmontör vid Alingsås energi.

 • Mikael Johansson, Bravida Falköping

 • Jan Edbom och Dan Lewon vid Näckåns energi i samtal med Elqvinnors Emily Uppvall.

 • Nille Thorsell, tidigare regionalt skyddsombud vid VK1, numer Hent Sverige AB, och Helena Sjöberg, Elqvinnor, talade om jämställda arbetsplatser på Elektrikerförbundets scen.

 • Ola Persson, Bravida Helsingborg.

 • Olle Strömberg (th) var en av paneldeltagarna under vinjetten ”Ingen ska dö på jobbet”. Vännerna från Ale El ekonomisk förening hade bänkat sig längst fram för att lyssna. Fr v: Christer Nygren, Mikael Hansson, Stefan Brandt, Johan Culldal och Olle Strömberg.

 • Under rubriken ”Ingen ska dö på jobbet” talade Olle Strömberg och Håkan Kaneteg om säkerhetsriskerna för elmontörer i fält.

 • Robert Roxhage var tidigare förtroendevald i VK2, i dag är han lärare vid Elof Lindälvs gymnasiet i Kungsbacka. Här med eleven Robin Falck.

 • 2019 års stipendier från Schneiderfonden tilldelades Amanda Swedsudde och Dan Lundqvist. Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och Installatörsföretagens vd Ola Månsson delade ut prischeckarna under Elfack.
  Amanda Swedsudde tilldelades förstapriset på 35 000 kronor för sitt starka engagemang för jämställdhet inom branschen.
  Dan Lundqvist tilldelades andrapriset på 15 000 kronor för sin innovativa idé med fästklammer som underlättar elinstallationer.

 • Thomas Robarth var en av alla aktiva i Elektrikerförbundets som bemannade förbundet monter.

 • Tina Nordling och Thoma Robarth.

 • Tord Ericsson, Hallabro elektriska.

 • Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och Installatörsföretagens vd Ola Månsson stod tillsammans på scenen under den gemensamma programpunkten ”Dags för en jämställd elbransch”.

2019-05-28

Under årets Elfack på Svenska mässan i Göteborg samlades 25 000 besökare från el- och energibranschen.

Montrarna var fyllda med nya produkter och lösningar. På de olika scenerna bytte seminarierna av varandra.

Elektrikerförbundet var såklart på plats. Så även Elektrikern.

Var du på plats? Då kanske du fastnade på bild. Annars kanske du får syn på någon kollega eller facklig kamrat. Kolla igenom bildspelet!

Text och bild: Anna Norling

LÄS ÄVEN:

BILD+TEXT: Mingel på mässan i Kista 2018

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

2017: Ny Elfack-mässa i Göteborg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.