• Tobias Jonasson, Niclas Eliasson, Filip Hansson, Anton Sellgren och Paul Boardman läser alla till elingenjörer vid Yrkeshögskolan Syd. De besökte Elektrikerförbundets monter och passade på att delta i fackets tävling om fackmedlemskapet.

 • Andreas Sernvik, Alingsås energi, kom förbi Elektrikerförbundets monter.

 • Emily Uppvall och Lotte Benson samtalar med Lise Noefoed-Norrgård, elinstallatör vid Elektrolanz.

 • Emily Uppvall under Elektrikerförbundets och Installatörsföretagens gemensamma seminarium om en jämställd elbransch.

 • Fredrik Lekman, Bravida Falköping, var en av besökarna på Elfack i Göteborg.

 • Katarina Berg och Lotte Benson, båda aktiva i Elqvinnor, samtalade på Elektrikerförbundets scen om den gravidfolder som Elektrikerförbundet tagit fram.

 • Helena Sjöberg talade på Elektrikerförbundets scen

 • Under rubriken ”Ingen ska dö på jobbet” samtalade panelen bestående av Petter Johansson, Olle Strömberg och Håkan Kaneteg, alla från Elektrikerförbundet, samt Tomas Torstensson, VD Efa. Moderator var Jenny Lindahl.

 • Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerförbundet, Ola Månsson, vd Installatörsföretagen och Emily Uppvall, Elqvinnor, på scenen under rubriken ”Dags för en jämställd elbransch”.

 • Johan Jensen, klubbordförande för SEF på Elektro-Emanuel, samtalar med elektriker från Elgruppen AB i Sölvesborg. Fr v: Daniel Olsson, Eddie Nilsson, Johan Jensen och Henrik Olsson.

 • Lars-Göran Svensson är vd för Greenpipe, ett företag som utvecklar kabelskydd. Han kom förbi Elektrikerförbundets monter och pratade med de aktiva från förbundet om säkerhet. Lars-Göran Svensson har tidigare i många år arbetat på Sydkraft/Eon och där sett vad säkerhetsbrister kan leda till. Två kollegor, bland annat en 18-årig montör, avled under stormen Gudrun. Fortfarande i dag ser han brister i säkerheten hos yngre montörer ute i fält, något han tror beror på att många unga inte får rätt utbildning i säkerhet.
  – Det är viktigt att man vågar prata om sina misstag. Säkerheten är A och O, säger han.

 • Lars-Göran Svensson, Greenpipe, och Patrik Svensson, SEF.

 • Marc Henningsson, Bravida Helsingborg.

 • Mats Stenborg, är klubbordförande på Caverion Göteborg. Han var en av många aktiva som bemannade Elektrikerförbundets monter under Elfack.

 • Mats-Åke Bengtsson, Hallabro elektriska.

 • Michael Lopes är elmontör vid Alingsås energi.

 • Mikael Johansson, Bravida Falköping

 • Jan Edbom och Dan Lewon vid Näckåns energi i samtal med Elqvinnors Emily Uppvall.

 • Nille Thorsell, tidigare regionalt skyddsombud vid VK1, numer Hent Sverige AB, och Helena Sjöberg, Elqvinnor, talade om jämställda arbetsplatser på Elektrikerförbundets scen.

 • Ola Persson, Bravida Helsingborg.

 • Olle Strömberg (th) var en av paneldeltagarna under vinjetten ”Ingen ska dö på jobbet”. Vännerna från Ale El ekonomisk förening hade bänkat sig längst fram för att lyssna. Fr v: Christer Nygren, Mikael Hansson, Stefan Brandt, Johan Culldal och Olle Strömberg.

 • Under rubriken ”Ingen ska dö på jobbet” talade Olle Strömberg och Håkan Kaneteg om säkerhetsriskerna för elmontörer i fält.

 • Robert Roxhage var tidigare förtroendevald i VK2, i dag är han lärare vid Elof Lindälvs gymnasiet i Kungsbacka. Här med eleven Robin Falck.

 • 2019 års stipendier från Schneiderfonden tilldelades Amanda Swedsudde och Dan Lundqvist. Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och Installatörsföretagens vd Ola Månsson delade ut prischeckarna under Elfack.
  Amanda Swedsudde tilldelades förstapriset på 35 000 kronor för sitt starka engagemang för jämställdhet inom branschen.
  Dan Lundqvist tilldelades andrapriset på 15 000 kronor för sin innovativa idé med fästklammer som underlättar elinstallationer.

 • Thomas Robarth var en av alla aktiva i Elektrikerförbundets som bemannade förbundet monter.

 • Tina Nordling och Thoma Robarth.

 • Tord Ericsson, Hallabro elektriska.

 • Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och Installatörsföretagens vd Ola Månsson stod tillsammans på scenen under den gemensamma programpunkten ”Dags för en jämställd elbransch”.

2019-05-28

Under årets Elfack på Svenska mässan i Göteborg samlades 25 000 besökare från el- och energibranschen.

Montrarna var fyllda med nya produkter och lösningar. På de olika scenerna bytte seminarierna av varandra.

Elektrikerförbundet var såklart på plats. Så även Elektrikern.

Var du på plats? Då kanske du fastnade på bild. Annars kanske du får syn på någon kollega eller facklig kamrat. Kolla igenom bildspelet!

Text och bild: Anna Norling

LÄS ÄVEN:

BILD+TEXT: Mingel på mässan i Kista 2018

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

2017: Ny Elfack-mässa i Göteborg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.