• Bild: Pressbild

2019-05-31

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, ”Om politiska affärer”.

Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Vi får bland annat höra om Haijby-affären (den affären beskrivs mycket utförligt i författarparet Lena Ebervall och Per E Samuelsons roman ”Ers majestäts olycklige Kurt”, se nedan), och om Kejne-affären som handlar om pastor Karl-Erik Kejnes anklagelser om en ”homosexliga” som skyddades av ett högt stående samhällsskikt.

Två affärer som belyser bögskräcken i en stor del av 1900-talets Sverige. Mycket av de skandaler som nådde pressen under 1940- och -50-talen handlade om homosexualitet, mäktiga män och påstådda psykiska sjukdomar.

Ofta återkommer författaren och skribenten Vilhelm Moberg som förespråkare mot maktmissbruk och kuplettsångaren och skådespelaren Karl Gerhard som satirisk uttolkare av de olika skandalerna.

En annan skandal som nämns är Husebyaffären. Ägaren till Huseby, Florence Stephens, blir svindlad av prins Carl Bernadotte och hans skrupelfria vän Gutenberg. Den förre frias då rätten menar att han inte förstått vad han gjort, den senare fälls till tre och ett halvt års straffarbete.

Florence Stephens omyndigförklaras fram till året före sin död 1979. Hon donerar en brevsamling till det Bernadotteska biblioteket där brev från Oskar II till hennes far hemligstämplas fram till 30 år efter hennes död, vilken inföll 2009. Då förnyar vår nuvarande konung hemligstämpeln. Mycket spännande i denna podd, alltså.

Även Husebyaffären har beskrivits i en bok av ovan nämnda Ebervall-Samuelson.

Senare skandaler som avhandlas bär kända prefix som Geijer, IB och Ebbe Carlsson.

Birollsinnehavare under de senare skandalerna återkommer i skandal efter skandal. Det är namn som Guillou, Bratt, Leif GW Persson, Olof Palme – och det socialdemokratiska partiet.

Lind och Gustafsson samtalar och spekulerar i två dryga timmar kring de olika politiska skandalerna. En hel del är nytt för mig.

Visste du till exempel att DN efter Peter Bratts Geijer-avslöjande, och därefter offentliga skampåle, instiftade ett Lennart Geijer-stipendium för bästa grävande journalistik? (Som nog inte delades ut särskilt många gånger). Ironin i detta.

Två avsnitt. Finns på SR play.


Boken: ”Ers majestäts olycklige Kurt”

Av Lena Ebervall och Per E Samuelson

Det här är skildringen av en av de största skandalerna i svensk 1900-talshistoria. Det är en roman, men med mycket faktamaterial. Det handlar om hur småbrottslingen Kurt Hajiby under 1930-talet blir kung Gustav V:s älskare.

Deras första möte sker då Hajiby söker kungen för att få utskänkningstillstånd till det kafé han och hans hustru driver i centrala Stockholm.

Det här är också historien om övergrepp och pedofili. Kurt Hajiby själv skildras inte särskilt positivt i denna roande tegelsten till historisk roman. Han utpressar kungen på enorma belopp och synes ha ett ogenomträngligt ego. Slutet är i detta fall inte gott.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

LÄS ÄVEN:

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 7

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.