• Foto: Anna Norling

2019-05-27

För tio år sedan var Arvid Sjögedahl med och startade upp ”Unga elektriker”, därefter var han under många år ombudsman i Elektrikerförbundet. I dag arbetar han för arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.

– Jag har ibland fått höra att jag är lite för arbetsgivarvänlig. Det handlar väl om att jag under åren visat upp en förståelse för arbetsgivarsidan som inte alla ombudsmän gör, säger han.

Vi träffas i Svenskt näringslivs hus i centrala Linköping. Sedan augusti förra året arbetar Arvid Sjögedahl här som företagsrådgivare åt Installatörsföretagen. Det innebär att han ger arbetsrättslig rådgivning till företag i regionen som tillhör organisationen.

– De flesta telefonsamtal jag får är från företag som är måna om att göra rätt och frågar vad som gäller enligt avtalet. Det kan handla om löner, reseregler eller de nya karensreglerna, berättar han.

LÄS ÄVEN: ”Jag pratar fortfarande om ’vi’ när jag pratar om facket”

Innan han tog steget över till arbetsgivarsidan arbetade Arvid Sjögedahl under sju års tid som ombudsman för Elektrikerförbundet, först i Solna, sedan i Linköping. Det är här han har sin bas, och det är här han vill stanna kvar.

– Jag hade varit på Sef i sju år och ville ha nya utmaningar. Men vad är utvecklingsmöjligheten som ombudsman? Jo det är att jobba centralt, det finns ju bara den vägen att gå. Och då är det att jobba i Stockholm som gäller, och det vill jag inte. Jag bor utanför Linköping och har familj här, att jobba på distans är inte aktuellt. Den andra varianten av utvecklingsmöjlighet är ju att gå till arbetsgivarsidan. Det är mycket samma frågor, men man jobbar på ett annat sätt.

Det fackliga engagemanget startade när han valdes till skyddsombud på Vallacom i Linköping.

– Jag kanske var 25 år då. De hade haft en inspektion från Arbetsmiljöverket och behövde ta fram policys och sådant. Jag var väldigt intresserad och arbetade tillsammans med företaget. Men det var aldrig några motsättningar.

Och just det här med att han har svårt att se några motsättningar mellan fack och arbetsgivare återkommer Arvid Sjögedahl till under intervjun.

– Det är som att det hela tiden bygger på en intressekonflikt från fackligt håll, mot kapitalet eller nåt. Något som jag kan tycka är en förlegad syn. Det är ju inte så att företagen vill mjölka ur så mycket pengar som möjligt ur sina anställda, de vill ju betala sina anställda så mycket de kan, utan att gå i förlust.

LÄS ÄVEN: Fackligt aktive Stefan blev egen företagare

Menar du att det alltid är så?

– Ja, det upplever jag att det är. De har inget emot att betala ut pengar för höga löner och ersättningar. Den där idén om att arbetsgivaren vill betala så lite lön som möjligt för att tjäna så mycket pengar själv som möjligt, den idén är inte verklig i dag.

Det är inte verkligt?

– Nej, jag har inte mött någon sådan arbetsgivare någon gång.

Han tror att det faktum att han själv kommer från ett litet företag gör att han har en annan syn på samarbete med arbetsgivaren än vad många andra inom facket har.

–  Jag upplever att många som arbetar på Elektrikerförbundet kommer från stora koncernföretag där man fått kämpa för sina villkor på ett helt annat sätt, och den bilden har inte jag. Sjuttio procent av våra medlemsföretag har upp till tio anställda, det samma gäller medlemmarna i Sef, men tittar du på vilka som är representerade i olika verkställande utskott och förbundsstyrelsen så är det från storföretagen. Så då är frågan, är det representativt? Jag tror att klimatet och traditionen ute på företagen handlar mer om att komma överens och samverka än vad man ibland får känslan av när man hör när Elektrikerförbundet går ut och pratar.

LÄS ÄVEN: Hallå där, Nille Thorsell!

På Vallacom var Arvid Sjögedahl med om att starta upp klubbverksamheten, han valdes till klubbordförande och stannade på företaget några år. Samtidigt blev han allt mer fackligt engagerad. Som studieinformatör, med Unga elektriker och i klubben.

– När man är förtroendevald med många uppdrag så blir situationen ohållbar till slut. Du måste söka ledigt hela tiden, tryggheten i tillvaron funkar inte riktigt. Jag blev också väldigt intresserad av avtal och lagar och sådant som varför vi har fackföreningar. Och om jag ville jobba med det var valet att bli ombudsman.

Så 2011 gick han aspirantutbildningen och året efter började han som ombudsman. Det var då han för första gången hamnade i konflikt med motparten.

– I vissa specifika fall och ärenden har det verkligen varit konfliktfyllt, men det har handlat om konflikter mellan medlem och företag. Som ombudsman så gäller det att hitta lösningarna.

– I Stockholm är nog klimatet lite hårdare än på orter som Linköping, lite mer motsättningar. Så det var lärorikt såklart.

Han säger att han tycker att de flesta ärenden han haft i rollen som ombudsman har slutat väl. Fortfarande i dag hör medlemmar av sig för att bara prata.

LÄS ÄVEN: Jenny bytte väg mitt i livet: ”Mycket mer värt än hög lön”

I dag, som företagsrådgivare åt Installatörsföretagen har han fått lära sig nya avtal. Nu ska han inte bara ha full koll på installationsavtalet, utan även vvs, plåt & vent, tjänstemannaavtalen och även butik- och detaljhandelsavtalet.

– Jag har ensam hand om runt 345 företag. Som ombudsman så kommer man in och får ärenden när det har skitit sig på något sätt, när något redan har hänt. Nu i min roll så handlar det mer om att jobba förebyggande och utbildande. Och jag upplever att företagen är väldigt måna om att det ska bli rätt.

Hur kom det sig att du sökte jobbet på Installatörsföretagen?

– Jag blev uppmanad att söka tjänsten.

Vad tänkte du då?

– Först tänkte jag att det inte var aktuellt. För det var ett för stort steg att ta. Men sedan när tanken retades så blev det mer och mer intressant. Och att det skulle vara kul att bredda sig.

Vad har du fått för reaktioner på att du ”bytt sida”?

– Det är ett par stycken som har hört av sig och sagt det här är väldigt konstigt. Men inte så många som jag trodde. Jag förutsätter att det är fler som har svårt för mitt val än som har hört av sig till mig.

Under sin tid som företagsrådgivare har det hänt att Arvid har suttit i förhandlingar med facket, fast på andra sidan.

– Jag har suttit i förhandlingar med Hasse (Andersson, ombudsman i Östergötland/Södermanland, reds anm). Det har funkat hur bra som helst och vi har uppnått bra resultat. Men det är ibland när förtroendevalda varit med som det konkret känts att jag har bytt sida.

LÄS ÄVEN: Insourcing: Egen personal gav Uniper mer kraft

Är du på rätt plats nu?

– Ja, absolut. Det är jättekul.

Hur ser en vanlig vecka ut?

– I tisdags hade jag en genomgång om affärssystem och ledningssystem, och i dag ska jag till ett elföretag och ett rörföretag, som har ärenden där det är personer som inte fungerar riktigt på sina anställningar. Den ena på grund av sjukskrivning den andra på grund av kompetensbrist. Och då ska vi titta på hur vi ska gå vidare om det blir förhandling eller ta in någon form av konsult eller företagshälsovård.

Hur känns det i sådana personärenden?

– Nu hjälper jag företagen istället. Det är inga konstigheter. Det är ju fortfarande en människa man hjälper. När jag åker till ett företag så är det ju en människa som har hört av sig och har ett problem, det spelar ju ingen roll om det är en anställd eller en företagare. Det är ju en människa i andra sidan telefonluren som behöver hjälp med något.


Arvid Sjögedahl

Ålder: 40 år

Bor: i Borensberg, mellan Linköping och Motala

Familj: Fru och två söner på 4 och 8 år.

På fritiden: Bygger hus. Spelar och skriver musik (sjunger och spelar gitarr i hårdrocksbandet Hellster). Hänger i vårt torp i skogen.


Anna Norling

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.