• Anton Levein

2019-05-30

KRÖNIKA

”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein.

Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna. Jag tror att frågan är intressant för våra vandringspigga vänner i Tyskland och övriga EU. Låt oss skicka allemansrätten på export.

Jag är just nu inne i en period av hård träning. Mycket löpning i Storstockholms naturreservat, klättring på de skräckinjagande klipporna i Botkyrka och vandring längst Sörmlandsledens välordnade etapper och enslighet.

På helgerna, om jag hinner, kan jag ta bilen till fjället för en snabb topptur på skidor eller stegjärn och njuta av hur solen steker på över 1000 meters höjd. Tältet vajar i vinden och tankar om stress och jobb är långt borta.

Vem äger egentligen marken jag går på eller klippan jag klättrar? Oftast har jag ingen aning. Kanske är det Sveaskog, SCA eller ett litet lantbruk med några hektar skog i anslutning till gården. Kanske är det kommunen som köpt den för att den någon gång ansågs skyddsvärd eller intressant för framtida bebyggelse.

Det som förenar markägarna är att i Sverige är de lika inför lagen, och jag har rätt att beträda deras mark.

Det kostar dem ingenting att låta mig vandra på skogens stigar, att slå upp ett tält vid en sjö och ta vatten ur bäcken. Skogen växer och lägger ingen större vikt vid huruvida jag eller ett rådjur rör mig på dess stigar.

Allemansrätten var självklar långt innan den fördes in i regeringsformen 1994. I över hundra år har vi haft en generös tillgång till svensk skog och natur, och när de första semesterveckorna kom så kunde vi helt plötsligt också njuta utav den. Den tillhör oss alla på ett sätt.

Allemansrätten är också ur ett internationellt perspektiv en mycket radikal idé. Det är en rejäl inskränkning av äganderätten. Hen som köpt marken har inte ensamrätt på att beträda den, eller att nyttja den för att plocka bär och svamp eller tälta.

Jag kan tänka mig hur det skulle låta om man i tyska Bundestag fattade beslut om att tillåta fri tältning på privat mark, med de inskränkningar i rättigheterna vi har här i Sverige.

Stora fastighetsägare skulle bli vansinniga och påpeka hur mycket miljöförstörelse det skulle bli, små markägare skulle oroas över alla som skulle inkräkta på deras privata sfär, och musiken som skulle spelas från tältstäderna som skulle omringa deras marker. Skogsbolagen skulle varna för fler skogsbränder.

Allmänintresset får gå före. Allemansrätt är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna. Den funkar, folk sköter sig, plockar generellt med sitt skräp. Skogsbränder uppstår, absolut, men där är det knappast allemansrätten som finns att skylla.

Jag tror att frågan är intressant för våra vandringspigga vänner i Tyskland och övriga EU. Det är troligtvis en känslig fråga, men den borde också vara populär. Allemansrätten är enkel att införa och medför i praktiken nästan ingen kostnad för någon. Den skapar enorm frihet och ett stort mervärde. Låt oss införa passfria skogar.

Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt.

Anton Levein
Central ombudsman och just nu äventyrare på fritiden

LÄS ÄVEN:
Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.