• Europaparlamentet i Strasbourg, Frankrike. Bild: Zairo/Wikimedia Commons

2019-05-16

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

De röd-grön-rosa röstar genomgående för förslag som ska ge skydd åt europeiska arbetstagare, i alla fall så länge det handlar om miniminivåer där varje land har rätt att ha högre krav. Detta skriver Arbetet.

Medan de borgerliga, med viss variation, röstar emot sådana förslag. Då med motiveringen att om man öppnar för en sådan lagstiftning på EU-nivå kan det på sikt hota den svenska modellen.

SD röstar i regel emot, då deras princip är att EU inte ska lägga sig i.

Det konstaterar Sigrid Melchior, frilansjournalist i Bryssel, som skrivit rapporten ”Slaget om arbetsmarknaden” på uppdrag av tankesmedjan Arena idé.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet

När det gäller arbetsmarknaden var det två konkreta frågor som låg på bordet när Sverige senast skulle rösta till EU-parlamentet, 2014.

Den ena var frågan om utstationeringsdirektivet, vilka villkor som ska gälla för arbetstagare från ett EU-land som tillfälligt arbetar i ett annat.

Den andra frågan handlade om inrättandet av ett socialt protokoll, där sociala rättigheter ska stärkas i förhållande till de ekonomiska friheterna. En fråga som var het då, men nästa helt dött ut nu, enligt Sigrid Melchior.

– Det handlar egentligen om samma konflikt som funnits sedan Lavaldomen 2007, säger hon till Arbetet.

Att få pratar om ett socialt protokoll i dag beror på att det mesta av det som protokollets förespråkare ville har förts in i det reviderade utstationeringsdirektivet som klubbades 2018.

Där fastslås att principen lika lön för lika arbete på samma plats ska gälla. Det innebär att Laval-lagen, som fastslår att facken bara får strida om minimivillkoren i kollektivavtalen, i princip har fallit, konstaterar Sigrid Melchior.

Hon har tittat på vad de svenska partierna lovade i valrörelsen 2014 och sedan hur partiernas EU-parlamentariker har röstat i de frågorna.

– Då kan man konstatera att det som de lovat har de också hållit. Men de konkreta löftena var ganska få och luddiga.

LÄS ÄVEN: Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

I rapporten konstateras ändå att arbetsmarknads- och sociala frågor har seglat upp under mandatperioden och fått större fokus. Även om det varit färre arbetsmarknadslagar som tagits under den gångna mandatperioden än vanligt, men de reformer som har gjorts har varit mer långtgående.

Där är det reviderade utstationeringsdirektivet den dominerande.

I den frågan röstade S, MP, V och FI för förslaget, och följde därmed sina respektive partigrupps linje.

Även SD röstade för, men i strid med sin partigrupp. Även M, KD, C och L gick emot sina partigrupper men röstade emot lagen.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Mattias Dahlgren

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.