• Med VR-glasögonen på gör Anton Juhala en grundinstallation med rör, tråd och apparater och får en lampa att lysa. – Shit va coolt, konstaterar han när han testar VR-upplevelsen som kan bli en del i den framtida utbildningen för elektriker. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Det är Installatörsföretagen, IN, som beställt programmet och tanken är att den virtuella världen kan vara ett sätt att möta ungdomarna och locka dem till yrket. Foto: Jan-Erik Johansson.

  • Magnus Rudling jobbar på Vobling som skapat programmet. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Pontus Viklund, rektor ETG. Foto: Jan-Erik Johansson.

2019-04-29

NY TEKNIK

Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket.

–Shit va coolt.

Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping. Han får agera testpilot för dagen när ett nyskapat VR-program demonstreras och diskuteras på skolan som är i startgroparna att börja använda det så smått.

Konsolerna och knapparna hanteras i hans händer betydligt snabbare än när undertecknad ”50-årig gubbe” testar.

– Man kom in i det rätt fort, men jag är ju van vid konsoler från spel, säger han.

LÄS ÄVEN: AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

Med VR-glasögon på och två konsoler i händerna arbetar han vid en vägg och gör en enkel grundläggande installation. Ur en verktygslåda plockas dosor, slang, FQ och sedan även apparater och lampor.

Han förlägger rör, klamrar, drar tråd och kopplar sedan in apparater och ett par lampor. Väl färdig slår han på strömmen, kontrollerar om det lyser och att anläggningen är ok.

Det lyser inte och Anton får felsöka och hittar en tändtråd som ”slarvats” in på en X-plint i brytaren.

– Det är ju som på riktigt, fast ändå inte, säger han, när felet är åtgärdat och lampan lyser.

Det är teknikföretaget Vobling som på uppdrag av Installatörsföretagen, IN, tagit fram ett program för ett antal basmoment inom yrket.

– Vi har programmerat så att logiken återspeglas i tekniken; Alltså, i princip kan du bygga din egen anläggning med hur många brytare eller lampor du vill och gör du bara rätt så funkar det, säger Magnus Rudling, business manager på Vobling, som tagit hjälp av sakkunniga på elområdet när programmet tagits fram.

Alla brytare finns där och du kan göra trapp- och korskopplingar och även en fungerande sparkoppling med ett VU ihop med brytaren.

LÄS ÄVEN: De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Pontus Viklund är rektor på ETG som är först ut med att testa programmet i verksamheten. De har haft prylarna några månader för att bekanta sig med dem och hittills har de använt det som ”lockbete” under en öppet-hus dag och som test i elprogrammet för vuxna (företagslärlingar, se artikel på annan plats i tidningen) där de ville kolla av vilka kunskapsnivåer eleverna har med sig i bagaget.

– Det har varit positiva reaktioner överlag. Logiken finns där hur man arbetar och det är bra: Gör du fel så lyser det inte och du får börja felsöka. Man kan se hur personer arbetar om de vet vad de sysslar med.

– Sedan finns det massor med utvecklingspotential här, det här är ju bara några moment. Och själva handlaget att känna på materialet och slå sig på tummen går ju inte ersätta. Men som hjälpmedel och att bryta av lektionerna med andra moment fungerar det; Som engelska där eleverna ser film någon lektion, jämför Pontus Viklund.

LÄS ÄVEN: Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Anton Juhala håller med.

– Det kan aldrig ersätta det praktiska, hur det känns. Men i det teoretiska var det ett positivt sätt att lära sig, säger han.

Magnus Rudling och Vobling vill bygga vidare på programmet och för dialog med olika sponsorer bland branschens aktörer.

– Det går att utöka och placera det här programmet i olika miljöer och med olika verktyg, maskiner, industrier, svagström vad du vill. Vi ser en global potential, säger han.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.