• Katarina Olofsson, inspektör Elsäkerhetsverket, samt de så kallade norska spisdonen. Spisdonen är vanligt förekommande i Norge, men i Sverige har det tidigare rått tveksamheter om vad som gällt. Nu är det dock grönt ljus att installera dessa om behov finns.

2019-04-04

NY TEKNIK

Nu är det helt okej att installera de så kallade ”norska spisdonen” på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari.

– Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket.

Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A. Donen är väldigt vanliga i Norge, därav det svenska smek- eller kanske öknamnet.

De är inte okända i Sverige, men däremot har det varit viss tveksamhet kring om det är ok eller inte att installera donen; Detaljregler i Sverige listar vilka stickproppar, uttag och anslutningsdon som får användas här och där finns inte de norska donen med.

LÄS ÄVEN: Nya Eu-standarden: Ett moment 22 för nya lamputtag

Samtidigt ingår just Norge tillsammans med Sverige i EES-avtalet vilket innebär att Sverige inte fått hindra norska produkter att säljas och installeras på svensk marknad så länge de inte är farliga. Däremot har inte modellen ”norska spisdon” tillverkade i annat land än just Norge varit tillåtna här… Ja, lite tolkningsfrågor kring reglerna alltså.

– Ja, det var därför vi ville ändra föreskrifterna gällande det här, säger Katarina Olofsson.

Den 1 januari trädde de nya reglerna i kraft, där det numera är ok att installera både don och uttag.

Men behovet i Sverige, där trefas och Perilexuttag är dominerande sedan urminnes tider, är inte jättestort. Möjligen undantaget inbyggnadsugnar/spisar som kan kräva andra, oftast fasta lösningar.

Eller?

– Nja, det var inte så ovanligt som vi trodde och det är flera kommuner som efterfrågat det här. Vid renoveringar i större bostadshus är det emellanåt enfas till lägenheterna.

LÄS ÄVEN: ”Sverige borde byta ut sina vägguttag och stickproppar”

Där har det efterfrågats alternativ till fast installation, menar Katarina Olofsson.

– Också vid bostadsanpassningar då lägenheter anpassas för exempelvis äldre har det också uppstått ett behov. När det gäller spisvakter anses det enklare att lösa eller flytta med sig grejorna om det är stickpropp. Kommuner och bostadsbolag har efterfrågat detta, säger Katarina Olofsson.

Viktigt i sammanhanget är att uttaget är konstruerat och provat för 230V max 25A. Det är alltså inte tillåtet att använda det till en tvåfas-lösning 400V.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

NEXA når längre

NY TEKNIK Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna. Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd. Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.