• Katarina Olofsson, inspektör Elsäkerhetsverket, samt de så kallade norska spisdonen. Spisdonen är vanligt förekommande i Norge, men i Sverige har det tidigare rått tveksamheter om vad som gällt. Nu är det dock grönt ljus att installera dessa om behov finns.

2019-04-04

NY TEKNIK

Nu är det helt okej att installera de så kallade ”norska spisdonen” på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari.

– Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket.

Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A. Donen är väldigt vanliga i Norge, därav det svenska smek- eller kanske öknamnet.

De är inte okända i Sverige, men däremot har det varit viss tveksamhet kring om det är ok eller inte att installera donen; Detaljregler i Sverige listar vilka stickproppar, uttag och anslutningsdon som får användas här och där finns inte de norska donen med.

LÄS ÄVEN: Nya Eu-standarden: Ett moment 22 för nya lamputtag

Samtidigt ingår just Norge tillsammans med Sverige i EES-avtalet vilket innebär att Sverige inte fått hindra norska produkter att säljas och installeras på svensk marknad så länge de inte är farliga. Däremot har inte modellen ”norska spisdon” tillverkade i annat land än just Norge varit tillåtna här… Ja, lite tolkningsfrågor kring reglerna alltså.

– Ja, det var därför vi ville ändra föreskrifterna gällande det här, säger Katarina Olofsson.

Den 1 januari trädde de nya reglerna i kraft, där det numera är ok att installera både don och uttag.

Men behovet i Sverige, där trefas och Perilexuttag är dominerande sedan urminnes tider, är inte jättestort. Möjligen undantaget inbyggnadsugnar/spisar som kan kräva andra, oftast fasta lösningar.

Eller?

– Nja, det var inte så ovanligt som vi trodde och det är flera kommuner som efterfrågat det här. Vid renoveringar i större bostadshus är det emellanåt enfas till lägenheterna.

LÄS ÄVEN: ”Sverige borde byta ut sina vägguttag och stickproppar”

Där har det efterfrågats alternativ till fast installation, menar Katarina Olofsson.

– Också vid bostadsanpassningar då lägenheter anpassas för exempelvis äldre har det också uppstått ett behov. När det gäller spisvakter anses det enklare att lösa eller flytta med sig grejorna om det är stickpropp. Kommuner och bostadsbolag har efterfrågat detta, säger Katarina Olofsson.

Viktigt i sammanhanget är att uttaget är konstruerat och provat för 230V max 25A. Det är alltså inte tillåtet att använda det till en tvåfas-lösning 400V.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.