• PO Bergström

2019-04-16

KRÖNIKA

”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Varför hamnar så många så ofta i situationer där man tappat bort moralen och istället försöker använder regler som en frälsarkrans att flyta på när båten håller på att sjunka i mediastormen?

Moral handlar ju om vad vi tycker är rätt och fel eller gott och ont. Regler är sådant vi skrivit ner för att kunna fungera tillsammans. De flesta tycker det är fel att ljuga för en god vän. Det är omoraliskt men inte olagligt.

Att skriva regler som täcker in alla svängningar i människors uppfattningar är en näst intill hopplös uppgift. Ett färskt exempel är debatten kring den svenska lagstiftningens utrymme för att åtala de terrorister som vill återvända till Sverige från Syrien efter att ha ägnat år åt diverse ohyggligheter.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Svaret på frågan i inledningen är att för att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt.

För en professionell förhandlare är exempelvis förmågan att reflektera genom att sätta sig in i motpartens sätt att se på saken en förutsättning för att kunna lösa problem tillsammans. En annan avgörande sak för förhandlare är att alltid ta personligt ansvar – skyll aldrig ifrån dig – inte ens på regler som kanske ger dig rätt.

Den liberala riksdagsledamoten som varje månad regelrätt kvitterat ut 5 000 kronor extra i ersättning genom att hyra sin mans lägenhet säger att ”om man anser att regelverket är fel då får man ändra på regelverket”.

Underförstått att hon tänker strunta i att hon får 240 000 av skattebetalarna under en mandatperiod som hon stoppar in i familjekassan. Regelrätt men ett moraliskt haveri som betydde att partiet bad henne lämna sin plats.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Den senaste tiden har fackliga ledare exemplifierat skillnaden mellan regler och moral. Ledarnas VD har haft en Porsche Cayenne som tjänstebil (!) medan andra flugit businessklass till konferenser utomlands trots att de startat vistelsen med semesterdagar.

Allt enligt avtalsvillkor och regler med argumentet att ”det underlättar deras arbete” men förmodligen något som de flesta fackliga medlemmar anser är omoraliskt.

Ledarna tappade massor av medlemmar och därmed intäkter till verksamheten.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Om man roar sig med att beräkna förlorade intäkter i fallet med businessklassbiljetterna kan man få nya perspektiv. Vi räknar ”snällt” med att ingen medlem lämnar något av de aktuella förbunden på grund av det.

Däremot gör vi ett antagande när det gäller alla de oorganiserade som förtroendevalda och ombudsmän dagligen arbetar med att försöka värva som medlemmar.

Om 150 av de som övervägt att gå med slutligen bestämmer sig för att tacka nej till medlemskap på grund av det inträffade (något som är ett mycket enklare beslut än att gå ur facket) kan vi göra följande beräkning:

Givet en medlemsavgift på 700 kronor per månad för 150 medlemmar betyder det ett inkomstbortfall för förbunden på 1 260 000 kronor per år. Genom att lägga till en nolla får vi fram kostnaden på 10 år; 12 600 000 kronor. Det blir alltså priset för att man valt fel typ av biljett.

Rätt dyrt även för att vara businessklass.

PO Bergström,
Utbildar förhandlare, tidigare LO och IF Metall

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.