• PO Bergström

2019-04-16

KRÖNIKA

”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Varför hamnar så många så ofta i situationer där man tappat bort moralen och istället försöker använder regler som en frälsarkrans att flyta på när båten håller på att sjunka i mediastormen?

Moral handlar ju om vad vi tycker är rätt och fel eller gott och ont. Regler är sådant vi skrivit ner för att kunna fungera tillsammans. De flesta tycker det är fel att ljuga för en god vän. Det är omoraliskt men inte olagligt.

Att skriva regler som täcker in alla svängningar i människors uppfattningar är en näst intill hopplös uppgift. Ett färskt exempel är debatten kring den svenska lagstiftningens utrymme för att åtala de terrorister som vill återvända till Sverige från Syrien efter att ha ägnat år åt diverse ohyggligheter.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Svaret på frågan i inledningen är att för att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt.

För en professionell förhandlare är exempelvis förmågan att reflektera genom att sätta sig in i motpartens sätt att se på saken en förutsättning för att kunna lösa problem tillsammans. En annan avgörande sak för förhandlare är att alltid ta personligt ansvar – skyll aldrig ifrån dig – inte ens på regler som kanske ger dig rätt.

Den liberala riksdagsledamoten som varje månad regelrätt kvitterat ut 5 000 kronor extra i ersättning genom att hyra sin mans lägenhet säger att ”om man anser att regelverket är fel då får man ändra på regelverket”.

Underförstått att hon tänker strunta i att hon får 240 000 av skattebetalarna under en mandatperiod som hon stoppar in i familjekassan. Regelrätt men ett moraliskt haveri som betydde att partiet bad henne lämna sin plats.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Den senaste tiden har fackliga ledare exemplifierat skillnaden mellan regler och moral. Ledarnas VD har haft en Porsche Cayenne som tjänstebil (!) medan andra flugit businessklass till konferenser utomlands trots att de startat vistelsen med semesterdagar.

Allt enligt avtalsvillkor och regler med argumentet att ”det underlättar deras arbete” men förmodligen något som de flesta fackliga medlemmar anser är omoraliskt.

Ledarna tappade massor av medlemmar och därmed intäkter till verksamheten.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Om man roar sig med att beräkna förlorade intäkter i fallet med businessklassbiljetterna kan man få nya perspektiv. Vi räknar ”snällt” med att ingen medlem lämnar något av de aktuella förbunden på grund av det.

Däremot gör vi ett antagande när det gäller alla de oorganiserade som förtroendevalda och ombudsmän dagligen arbetar med att försöka värva som medlemmar.

Om 150 av de som övervägt att gå med slutligen bestämmer sig för att tacka nej till medlemskap på grund av det inträffade (något som är ett mycket enklare beslut än att gå ur facket) kan vi göra följande beräkning:

Givet en medlemsavgift på 700 kronor per månad för 150 medlemmar betyder det ett inkomstbortfall för förbunden på 1 260 000 kronor per år. Genom att lägga till en nolla får vi fram kostnaden på 10 år; 12 600 000 kronor. Det blir alltså priset för att man valt fel typ av biljett.

Rätt dyrt även för att vara businessklass.

PO Bergström,
Utbildar förhandlare, tidigare LO och IF Metall

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.