• PO Bergström

2019-04-16

KRÖNIKA

”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Varför hamnar så många så ofta i situationer där man tappat bort moralen och istället försöker använder regler som en frälsarkrans att flyta på när båten håller på att sjunka i mediastormen?

Moral handlar ju om vad vi tycker är rätt och fel eller gott och ont. Regler är sådant vi skrivit ner för att kunna fungera tillsammans. De flesta tycker det är fel att ljuga för en god vän. Det är omoraliskt men inte olagligt.

Att skriva regler som täcker in alla svängningar i människors uppfattningar är en näst intill hopplös uppgift. Ett färskt exempel är debatten kring den svenska lagstiftningens utrymme för att åtala de terrorister som vill återvända till Sverige från Syrien efter att ha ägnat år åt diverse ohyggligheter.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

Svaret på frågan i inledningen är att för att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt.

För en professionell förhandlare är exempelvis förmågan att reflektera genom att sätta sig in i motpartens sätt att se på saken en förutsättning för att kunna lösa problem tillsammans. En annan avgörande sak för förhandlare är att alltid ta personligt ansvar – skyll aldrig ifrån dig – inte ens på regler som kanske ger dig rätt.

Den liberala riksdagsledamoten som varje månad regelrätt kvitterat ut 5 000 kronor extra i ersättning genom att hyra sin mans lägenhet säger att ”om man anser att regelverket är fel då får man ändra på regelverket”.

Underförstått att hon tänker strunta i att hon får 240 000 av skattebetalarna under en mandatperiod som hon stoppar in i familjekassan. Regelrätt men ett moraliskt haveri som betydde att partiet bad henne lämna sin plats.

LÄS ÄVEN: Ekonomen: ”Vi måste göra mycket mer för att höja kvinnolönerna”

Den senaste tiden har fackliga ledare exemplifierat skillnaden mellan regler och moral. Ledarnas VD har haft en Porsche Cayenne som tjänstebil (!) medan andra flugit businessklass till konferenser utomlands trots att de startat vistelsen med semesterdagar.

Allt enligt avtalsvillkor och regler med argumentet att ”det underlättar deras arbete” men förmodligen något som de flesta fackliga medlemmar anser är omoraliskt.

Ledarna tappade massor av medlemmar och därmed intäkter till verksamheten.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Om man roar sig med att beräkna förlorade intäkter i fallet med businessklassbiljetterna kan man få nya perspektiv. Vi räknar ”snällt” med att ingen medlem lämnar något av de aktuella förbunden på grund av det.

Däremot gör vi ett antagande när det gäller alla de oorganiserade som förtroendevalda och ombudsmän dagligen arbetar med att försöka värva som medlemmar.

Om 150 av de som övervägt att gå med slutligen bestämmer sig för att tacka nej till medlemskap på grund av det inträffade (något som är ett mycket enklare beslut än att gå ur facket) kan vi göra följande beräkning:

Givet en medlemsavgift på 700 kronor per månad för 150 medlemmar betyder det ett inkomstbortfall för förbunden på 1 260 000 kronor per år. Genom att lägga till en nolla får vi fram kostnaden på 10 år; 12 600 000 kronor. Det blir alltså priset för att man valt fel typ av biljett.

Rätt dyrt även för att vara businessklass.

PO Bergström,
Utbildar förhandlare, tidigare LO och IF Metall

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.