• Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg på LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm.

  • Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg på LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm.

  • Jens Hansson. Foto: Anna Nolring

  • Magnus Kindmark. Foto: Anna Nolring

  • Per Ola Nilsson. Foto: Anna Nolring

2019-04-18

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm.

– Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman. Lagar och regler står i böcker, det behöver man inte kunna utantill, utan det handlar mer hur man är som person, om man är lösningsorienterad eller vill hitta konflikter, säger Jens Hansson, som kommer att verka som ombudsman i region Mitt, med placering i Stockholm.

Det är förbundets förhandlingschef, Urban Pettersson, som har haft ansvaret för att rekrytera de nya ombudsmännen. Men han säger att det är regioncheferna som har skött intervjuerna med de som sökt tjänsterna.

– De ska få bygga sitt lag. De har fått intervjua alla. Vi får inte missa sådana med potential.

LÄS ÄVEN: Nya regler för skyddsombud oroar LO

Vad krävs för att bli ombudsman i Elektrikerförbundet?

– De ska känna till vår verksamhet, dela arbetarrörelsen värderingar och bo i det område de ska vara verksamma i. Jag tror att det är bra att man är känd i regionen och varit aktiv en tid.

Vad har du för tips till den medlem som känner att det här med att vara ombudsman låter intressant?

– Att göra sitt arbete i klubben, för det är där man lär sig grunderna för ombudsmannajobbet.

De fyra som nu anställts har alla haft långa förtroendeuppdrag i förbundet.

Magnus Kindmark, som kommer att ha placeringsort Kristianstad, har arbetat på Caverion i Göteborg i över 30 år.

– Ända sedan det var Asea, säger han.

Det fackliga engagemanget startade när han som ung hamnade i en konflikt med en arbetsledare på företaget.

– Jag blev förbannad, kände mig lurad på pengar. Då tänkte jag att ”nästa jobb mäter jag”, och det gjorde jag. Så kom mätningen och i och med det så väcktes det fackliga engagemanget.

Magnus blev klubbordförande, huvudskyddsombud och sedan aktiv i VK2:s verkställande utskott.

– Sedan tog jag en paus, och så kom detta jobb upp, och då sökte jag det.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Varför?

– Jag kände att det var dags att testa något nytt. Att utveckla sig själv är alltid intressant.

Per-Ola Nilsson kommer att ha placeringsort Kristianstad. Han har arbetat som elektriker sedan gymnasiet. Senast på APQ i Malmö, där han även varit klubbordförande under flera år.

– Anledningen till att jag blev klubbordförande var att jag och en annan på firman var politiskt oense. Han var någon form av borgare och tog uppdraget som klubbordförande under en tid, men när han blev projektledare så ringde han mig och frågade om inte jag kunde ta uppdraget som ordförande, eftersom jag brann för frågorna. Vilket inte han gjorde.

Sedan 2012 har Per-Ola Nilsson jobbat fackligt på heltid. Som regionalt skyddsombud, utbildare, ackordsuppsökare, och verksamhetsledare.

Varför sökte du tjänsten som ombudsman?

– För att det är jävligt roligt och väldigt utvecklande. Jag har haft förmånen att vikariera som ombudsman tidigare, så jag har testat på det. Oftast kan man hjälpa människor, och det är en personlig tillfredsställelse, att hjälpa andra.

Jens Hansson har en bakgrund som mångårig klubbordförande på Ohmegi elektro i Stockholm.

– Jag har alltid tyckt om att engagera mig. Att allt ska gå rätt till. När jag började jobba var det självklart att gå med i facket. Jag kommer från Karlskrona och började på ett litet företag, där blev alla medlemmar.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Varför sökte du tjänsten som ombudsman?

– Jag tycker det är väldigt intressant med arbetsrätt, och att kunna hjälpa människor.

Vad har du lärt dig under aspirantutbildningen?

– Utbildningen här handlar mest om att utvecklas som person. Förbundet utbildar oss hur vi ska förhandla våra avtal. Här på Runö lär vi oss sådant som skrivande kommunikation. Man ska kunna formulera sig med pennan också. Det är särskilt viktigt i vår bransch, vi är högutbildade inom vårt yrke, men inte inom språk och sådant. Så det är viktigt att få lära sig hur man bygger upp en text för att den ska bli begriplig. Vi går även igenom sådant som genusperspektiv och klasskamp.

Förutom Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark och Jens Hansson har även Tomas Hovberg anställts som ny ombudsman i region Mitt, med placering Uppsala. Alla fyra går på sina uppdrag i maj senare i år.


Magnus Kindmark

Ålder: 50

Bor: Göteborg

Familj: Fru och tre barn

Gör på fritiden: sysslar med politik. Jag sitter i Göteborgs kommunfullmäktige och i Göteborgs lokaltrafik AB.

Viktigaste fackliga frågan: Lönen, men också att man kommer hem levade från jobbet.


Per-Ola Nilsson

Ålder: 35

Bor: utanför Ystad

Familj: sambo och tre barn

Gör på fritiden: renoverar hus och campar i husvagn. Det blir Italien i sommar.

Viktigaste fackliga frågan: Om vi inte har facket så kommer samhället att förändras i grunden, så fackets viktigaste fråga är att bära samhället. Det låter väldigt högtravande, men är samtidigt väldigt viktigt. Man ska överleva såklart, men utan facket hade vi inte haft någon arbetsmiljölagstiftning över huvud taget. Hade vi inte kämpat för högre löner hade vi inte haft de skatteintäkter vi har, och då hade vi inte haft det välfärdssamhälle vi har i dag.


Jens Hansson

Ålder: 41

Bor: I Tumba, söder om Stockholm

Familj: Sambo

Gör på fritiden: tar det lugnt, kollar på fotboll, främst Premier legaue. Arsenal är favoritlaget. Annars gillar jag att bilsemestra. Vi tältar runt om i Europa.

Fackets viktigaste uppgift: Vi måste värva medlemmar för att kunna vara en viktig motpart till arbetsgivaren. Vi måste även arbeta för att upprätthålla vårt kollektivavtal. Om vi inte bryr oss om när kollektivavtalet bryts så tappar människor förtroendet för oss. Och att ha koll på att avtalet efterlevs är lättare på de ställen där vi har en hög anslutningsgrad.


Nya ombudsmän i Elektrikerförbundet:

• Per Ola Nilsson, region syd, placeringsort Kristianstad

• Magnus Kindmark, region väst, placeringsort Göteborg

• Jens Hansson, region mitt, placeringsort Stockholm

• Tomas Hovberg (kolla stavning), region mitt, placeringsort Uppsala


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.