• Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg på LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm.

  • Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg på LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm.

  • Jens Hansson. Foto: Anna Nolring

  • Magnus Kindmark. Foto: Anna Nolring

  • Per Ola Nilsson. Foto: Anna Nolring

2019-04-18

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm.

– Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman. Lagar och regler står i böcker, det behöver man inte kunna utantill, utan det handlar mer hur man är som person, om man är lösningsorienterad eller vill hitta konflikter, säger Jens Hansson, som kommer att verka som ombudsman i region Mitt, med placering i Stockholm.

Det är förbundets förhandlingschef, Urban Pettersson, som har haft ansvaret för att rekrytera de nya ombudsmännen. Men han säger att det är regioncheferna som har skött intervjuerna med de som sökt tjänsterna.

– De ska få bygga sitt lag. De har fått intervjua alla. Vi får inte missa sådana med potential.

LÄS ÄVEN: Nya regler för skyddsombud oroar LO

Vad krävs för att bli ombudsman i Elektrikerförbundet?

– De ska känna till vår verksamhet, dela arbetarrörelsen värderingar och bo i det område de ska vara verksamma i. Jag tror att det är bra att man är känd i regionen och varit aktiv en tid.

Vad har du för tips till den medlem som känner att det här med att vara ombudsman låter intressant?

– Att göra sitt arbete i klubben, för det är där man lär sig grunderna för ombudsmannajobbet.

De fyra som nu anställts har alla haft långa förtroendeuppdrag i förbundet.

Magnus Kindmark, som kommer att ha placeringsort Kristianstad, har arbetat på Caverion i Göteborg i över 30 år.

– Ända sedan det var Asea, säger han.

Det fackliga engagemanget startade när han som ung hamnade i en konflikt med en arbetsledare på företaget.

– Jag blev förbannad, kände mig lurad på pengar. Då tänkte jag att ”nästa jobb mäter jag”, och det gjorde jag. Så kom mätningen och i och med det så väcktes det fackliga engagemanget.

Magnus blev klubbordförande, huvudskyddsombud och sedan aktiv i VK2:s verkställande utskott.

– Sedan tog jag en paus, och så kom detta jobb upp, och då sökte jag det.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Varför?

– Jag kände att det var dags att testa något nytt. Att utveckla sig själv är alltid intressant.

Per-Ola Nilsson kommer att ha placeringsort Kristianstad. Han har arbetat som elektriker sedan gymnasiet. Senast på APQ i Malmö, där han även varit klubbordförande under flera år.

– Anledningen till att jag blev klubbordförande var att jag och en annan på firman var politiskt oense. Han var någon form av borgare och tog uppdraget som klubbordförande under en tid, men när han blev projektledare så ringde han mig och frågade om inte jag kunde ta uppdraget som ordförande, eftersom jag brann för frågorna. Vilket inte han gjorde.

Sedan 2012 har Per-Ola Nilsson jobbat fackligt på heltid. Som regionalt skyddsombud, utbildare, ackordsuppsökare, och verksamhetsledare.

Varför sökte du tjänsten som ombudsman?

– För att det är jävligt roligt och väldigt utvecklande. Jag har haft förmånen att vikariera som ombudsman tidigare, så jag har testat på det. Oftast kan man hjälpa människor, och det är en personlig tillfredsställelse, att hjälpa andra.

Jens Hansson har en bakgrund som mångårig klubbordförande på Ohmegi elektro i Stockholm.

– Jag har alltid tyckt om att engagera mig. Att allt ska gå rätt till. När jag började jobba var det självklart att gå med i facket. Jag kommer från Karlskrona och började på ett litet företag, där blev alla medlemmar.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

Varför sökte du tjänsten som ombudsman?

– Jag tycker det är väldigt intressant med arbetsrätt, och att kunna hjälpa människor.

Vad har du lärt dig under aspirantutbildningen?

– Utbildningen här handlar mest om att utvecklas som person. Förbundet utbildar oss hur vi ska förhandla våra avtal. Här på Runö lär vi oss sådant som skrivande kommunikation. Man ska kunna formulera sig med pennan också. Det är särskilt viktigt i vår bransch, vi är högutbildade inom vårt yrke, men inte inom språk och sådant. Så det är viktigt att få lära sig hur man bygger upp en text för att den ska bli begriplig. Vi går även igenom sådant som genusperspektiv och klasskamp.

Förutom Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark och Jens Hansson har även Tomas Hovberg anställts som ny ombudsman i region Mitt, med placering Uppsala. Alla fyra går på sina uppdrag i maj senare i år.


Magnus Kindmark

Ålder: 50

Bor: Göteborg

Familj: Fru och tre barn

Gör på fritiden: sysslar med politik. Jag sitter i Göteborgs kommunfullmäktige och i Göteborgs lokaltrafik AB.

Viktigaste fackliga frågan: Lönen, men också att man kommer hem levade från jobbet.


Per-Ola Nilsson

Ålder: 35

Bor: utanför Ystad

Familj: sambo och tre barn

Gör på fritiden: renoverar hus och campar i husvagn. Det blir Italien i sommar.

Viktigaste fackliga frågan: Om vi inte har facket så kommer samhället att förändras i grunden, så fackets viktigaste fråga är att bära samhället. Det låter väldigt högtravande, men är samtidigt väldigt viktigt. Man ska överleva såklart, men utan facket hade vi inte haft någon arbetsmiljölagstiftning över huvud taget. Hade vi inte kämpat för högre löner hade vi inte haft de skatteintäkter vi har, och då hade vi inte haft det välfärdssamhälle vi har i dag.


Jens Hansson

Ålder: 41

Bor: I Tumba, söder om Stockholm

Familj: Sambo

Gör på fritiden: tar det lugnt, kollar på fotboll, främst Premier legaue. Arsenal är favoritlaget. Annars gillar jag att bilsemestra. Vi tältar runt om i Europa.

Fackets viktigaste uppgift: Vi måste värva medlemmar för att kunna vara en viktig motpart till arbetsgivaren. Vi måste även arbeta för att upprätthålla vårt kollektivavtal. Om vi inte bryr oss om när kollektivavtalet bryts så tappar människor förtroendet för oss. Och att ha koll på att avtalet efterlevs är lättare på de ställen där vi har en hög anslutningsgrad.


Nya ombudsmän i Elektrikerförbundet:

• Per Ola Nilsson, region syd, placeringsort Kristianstad

• Magnus Kindmark, region väst, placeringsort Göteborg

• Jens Hansson, region mitt, placeringsort Stockholm

• Tomas Hovberg (kolla stavning), region mitt, placeringsort Uppsala


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.