• Bild: Pixabay

2019-04-25

Närmare en miljard kronor hade LO-medlemmar missat förra året om inte fackets försäkringsinformatörer ryckt in. Bara bland Elektrikerförbundets medlemmar rörde det sig om så mycket som 16 910 000 kronor.

Många har dålig koll på vad avtalsförsäkringarna kan ge.

De fackliga försäkringsinformatörerna informerar ute på arbetsplatser om vilka ersättningar avtalsförsäkringarna ger.

Förra året hjälpte de LO-medlemmar, och deras kollegor som inte är med i facket, att få ut drygt 961 miljoner kronor i ersättningar de annars skulle ha missat. Det visar en sammanställning som LO fått från Afa försäkringar som har hand om avtalsförsäkringarna.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

– Det är otroligt mycket pengar som vi hämtat hem till våra medlemmar, säger Patrick Roselin, ombudsman och försäkringsansvarig på LO, till tidningen Arbetet.

– Vi kan vara stolta och stäcka på ryggen för vi har gjort ett bra jobb. Det här är pengar individerna inte känt till att de haft rätt till.Alla som arbetar på företag som har kollektivavtal omfattas av avtalsförsäkringarna som kan ge extra pengar till den som är till exempel sjukskriven, föräldraledig eller skadar sig på jobbet.

Enligt Patrick Roselin är det många som missar framför allt föräldrapenningstillägget. Det är den nyaste av avtalsförsäkringarna och började gälla 2014. Tillägget ger inte bara 10 procent extra i ersättning till den som är föräldraledig, utan också pengar till pensionen.

– Många har ingen koll på premiebefrielseförsäkringen som betalar in till avtalspensionen under föräldraledigheten, vilket arbetsgivaren inte gör.

Det är också vanligt att den som varit sjukskriven längre än 14 dagar missar att anmäla det till Afa, och därmed går miste om extra ersättning.

– Försäkringsrådgivarna möter ofta människor som kanske var sjukskrivna för mer än ett år sedan och då inte har känt till försäkringen, men det går att anmäla i efterskott också, säger Patrick Roselin.

LÄS ÄVEN: Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

Att många missar ersättningar och har dålig koll på vad avtalsförsäkringarna innebär är en orsak till att LO just inlett en kampanj under mottot Facket försäkrar.

–  Det är också viktigt att upplysa om hur viktigt det är att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal. Det gör en jätteskillnad när det gäller försäkringar och pensioner, säger Patrick Roselin.

Handels var det förbund vars försäkringsinformatörer hjälpte sina medlemmar att få ut mest ersättning förra året, med sammanlagt 222 miljoner kronor. På andra plats kom IF Metall med 216 miljoner.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetetsom tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Johanna Wreder

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.