• Bild: Pixabay

2019-04-25

Närmare en miljard kronor hade LO-medlemmar missat förra året om inte fackets försäkringsinformatörer ryckt in. Bara bland Elektrikerförbundets medlemmar rörde det sig om så mycket som 16 910 000 kronor.

Många har dålig koll på vad avtalsförsäkringarna kan ge.

De fackliga försäkringsinformatörerna informerar ute på arbetsplatser om vilka ersättningar avtalsförsäkringarna ger.

Förra året hjälpte de LO-medlemmar, och deras kollegor som inte är med i facket, att få ut drygt 961 miljoner kronor i ersättningar de annars skulle ha missat. Det visar en sammanställning som LO fått från Afa försäkringar som har hand om avtalsförsäkringarna.

LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna

– Det är otroligt mycket pengar som vi hämtat hem till våra medlemmar, säger Patrick Roselin, ombudsman och försäkringsansvarig på LO, till tidningen Arbetet.

– Vi kan vara stolta och stäcka på ryggen för vi har gjort ett bra jobb. Det här är pengar individerna inte känt till att de haft rätt till.Alla som arbetar på företag som har kollektivavtal omfattas av avtalsförsäkringarna som kan ge extra pengar till den som är till exempel sjukskriven, föräldraledig eller skadar sig på jobbet.

Enligt Patrick Roselin är det många som missar framför allt föräldrapenningstillägget. Det är den nyaste av avtalsförsäkringarna och började gälla 2014. Tillägget ger inte bara 10 procent extra i ersättning till den som är föräldraledig, utan också pengar till pensionen.

– Många har ingen koll på premiebefrielseförsäkringen som betalar in till avtalspensionen under föräldraledigheten, vilket arbetsgivaren inte gör.

Det är också vanligt att den som varit sjukskriven längre än 14 dagar missar att anmäla det till Afa, och därmed går miste om extra ersättning.

– Försäkringsrådgivarna möter ofta människor som kanske var sjukskrivna för mer än ett år sedan och då inte har känt till försäkringen, men det går att anmäla i efterskott också, säger Patrick Roselin.

LÄS ÄVEN: Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

Att många missar ersättningar och har dålig koll på vad avtalsförsäkringarna innebär är en orsak till att LO just inlett en kampanj under mottot Facket försäkrar.

–  Det är också viktigt att upplysa om hur viktigt det är att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal. Det gör en jätteskillnad när det gäller försäkringar och pensioner, säger Patrick Roselin.

Handels var det förbund vars försäkringsinformatörer hjälpte sina medlemmar att få ut mest ersättning förra året, med sammanlagt 222 miljoner kronor. På andra plats kom IF Metall med 216 miljoner.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetetsom tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Johanna Wreder

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.