• Bild: Pixabay

2019-04-17

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete.

Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till. Första kvartalet i år rapporterades 360 olyckor till ENIA, varav största delen var tillbud utan sjukskrivning. För hela förra året låg siffran på 976.

–Det kan ha betydelse att Vattenfall gått in i systemet med fyra bolag. Trenden är dock att det sker fler olyckor och tillbud i hela branschen, säger Sekos ombudsman Christer Carlsson till Sekotidningen.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Reijo Tupala, Sekos ordförande på Göteborgs energi, går regelbundet igenom anmälningarna till ENIA och har sett en ökning det senaste året. Bara i mars månad i år hittade han fem allvarliga händelser.

–Jag plockade ändå bara fram de allra allvarligaste olyckorna, säger han.

Att inrapporteringen ökar kan bero på att fler rapporterar och att fler företag använder ENIA- systemet, tror Reijo.

–Det underlättar också att den enskilde själv på ett enkelt sätt kan anmäla tillbud och olyckor via en app på telefonen. Skyddsombud och chefer underrättas automatiskt, säger Reijo Tupala.

LÄS ÄVEN: Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Han tror personligen att stress och tidspress i branschen ligger bakom ökningen av antalet olyckor. Nätbolagen har inte egen personal så att de klarar att utföra sina uppdrag.

–Den enskilde individen som arbetar ute i fält ska i dag göra samma jobb som förr, men på kortare tid.

Flera som Sekotidningen talat med menar att en bidragande orsak till ökad stress är att kontrakten mellan nätbolag och serviceföretag kan innehålla klausuler som gör att det kostar pengar för entreprenörerna att inte åtgärda fel i tid. Det kan lägga ett ansvar på den enskilde medarbetaren att jobba snabbt.

Förra året omkom fem personer inom el- och energibranschen, varav en räknas som en ren elolycka, en 25-årig montör fick ström genom kroppen. Övriga som omkom utförde olika typer av röjningsarbeten.

LÄS ÄVEN: Fackligt upprop ska stoppa dödsolyckor i energibranschen

Seko och Elektrikerförbundet har startat ett gemensamt Elupprop, kallat ”Ingen ska dö på jobbet”, för att förhindra fler dödsolyckor. Målet är att påverka beslutsfattare och få en ändring av lagar och regler i den mån det behövs. Bra, tycker Reijo Tupala, men han vill ha mer fokus på förebyggande arbete.

–Det är stort fokus på dödsolyckor i branschen, men när det hänt är det för sent. Vi måste bli bättre på att arbeta förebyggande. Välutbildade skyddsombud, som delar med sig informationen inom företaget, är ett sätt att stärka det förebyggande arbetet, säger han.

Christer Carlsson lyfter fram rapporteringssystemet ENIA som ett användbart verktyg för att göra riskbedömningar och därmed arbeta mer förebyggande.

–Varje arbetsmoment ska riskbedömas, varje dag. Man kan gå in och kolla om det hänt olyckor på det arbetsmoment som ska riskbedömas och dra slutsatser av det. Och arbetsledare kan kontrollera om personalen gör de riskbedömningar som krävs.

LÄS ÄVEN: Slarv och stress bakom de flesta av elektrikernas elolyckor

Tomas Torstensson, vd på Energiarbetsgivarna EFA, menar att företagen inom energibranschen tar olyckor och tillbud på allvar. Han tycker det är för enkelt att peka på stress och tidspress som en orsak.

Om kontrakten mellan nätbolag och entreprenörer innehåller regler om böter vid förseningar känner han inte till. Det är affärshemligheter, säger han.

–Vi måste utreda vad som hänt och ta lärdom av det. Om den mänskliga faktorn är inblandad så måste vi fråga oss varför det blev som det blev och hur vi undviker det i fortsättningen, säger han. Inte lägga skuld på den enskilde medarbetaren.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Nätbolagen är medvetna om att det finns säkerhetsproblem i branschen, enligt Ulf Melin, säkerhets- och arbetsmiljöansvarig på EON, ett av de tre stora nätbolagen.

EON har stoppat arbeten som företaget uppfattar som osäkra. Och det är något som entreprenörerna får räkna med.

–Det är en del av upphandlingen att vi premierar säkerhetsarbete, entreprenörerna och vi arbetar tillsammans med det här. Det är inte en konkurrenssituation.

Ulf Melin  tycker det är svårt att avgöra om olyckorna faktiskt ökar eller om fler rapporterar. Men han säger att det viktigaste för EON är att entreprenörerna förmedlar till sin personal att de ska stoppa arbete som de bedömer vara farligt.

–När man står därute och gör en riskbedömning och upptäcker att det är för farligt, ska jobbet stoppas.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Ulf Melin menar att regler är en sak, lika viktigt eller viktigare är att tänka säkert. Och det ska gå igenom hela organisationen.

–Det kan låta fel, men betyder inte att ansvaret för säkerheten vilar på den enskilde. Denne ska uppmuntras att avbryta arbetet eller byta arbetsmetod om det behövs, utan att höra något negativt om det efteråt.


• Elsäkerhetsverkets senaste rapport om elolyckor, som kom 2018, visar att antalet anmälda elolyckor som drabbat yrkesmän och som inte medfört sjukskrivning fyrdubblats de senaste 15 åren. De senaste tre åren har dock även olyckor som leder till sjukrivning ökat.

Myndigheten tror att ökningen framför allt beror på att fler anmäler olyckor och tillbud, men pekar på att företagen måste göra mer för att minska riskerna i arbetet.

Statistiken tar enbart upp olyckor där en person blivit direkt påverkad av el, det vill säga strömgenomgång eller ljusbåge. I slutet av maj kommer rapporten om elolyckor under 2018.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karin Lindgren Strömbäck

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.