• DUC:en ska kompletteras med en del IoT-prylar, en AFDD och ett IEM. Kanske dags att ringa SEF och fråga om en ABF-kurs? funderar kanske Ulf Ekfeldt, mångårig montör på Emil Lundgren i Jönköping.Foto: Jan-Erik Johansson

2019-04-01

NY TEKNIK

Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om. Här är några du lär ha stött på, men har du full koll på innebörden?

IoT– Internet of Things

Sakernas internet, visionen där de flesta prylar vi har är uppkopplade och kommunicerar sinsemellan. Syftet är ett bättre, enklare och ofta energieffektivare samhälle. År 2020 spås 50 miljarder enheter vara uppkopplade.

I princip är det redan verklighet, kruxet är bara att olika system/ fabrikat pratar olika språk. När det nu behöver enas om en universell standard, så är det många av branschens ”jättar” som vill att just deras språk ska bli det gemensamma. Där står vi i dag, men någon form av standard har utlovats till 2019…


LÄS ÄVEN: Smart stigare från Nexans


AFDD – Arc Fault Detection Device

Ljusbågsdetektor vilket blivit ett allt vanligare som skydd i anläggningar runt om i världen. Mäter störningar i sinusvågen och kan upptäcka ”råttgnag”, klämskador och glapp som är på väg att orsaka gnistor eller bågar. Flera Europeiska standarder rekommenderar numera en AFDD, särskilt i anläggningar med sovutrymmen som förskolor, hotell och bostäder.

I Sverige inskrevs ljusbågsvakt i Elinstallationsreglerna 2017, kapitel 42 – Skydd mot termiska verkningar, och rekommenderas bland annat där det råder förhöjd brandrisk och i utrymmen med oersättliga föremål.


IEM – Intelligent Energy Management

Benämning av styrsystem för lokala energinät, exempelvis solceller med tillhörande batterilager. Ett IEM är tänkt att styra och optimera energiflödena inom och mellan fastigheter så att man får ut mesta möjliga när det behövs. Det lär också bli allt vanligare med färdiga ”villapaket” med till exempel solceller, ladduttag för bil och batterilager styrt av ett IEM.


LÄS ÄVEN: Nya armaturer kräver ny utbildning


AI– Artificial Intelligence

Lite försvenskat kan man översätta det med maskinintelligens eller maskininlärning; Ett begrepp kring robotar, maskiner, prylar och dataprogram som efterliknar mänskligt beteende och tänkande. Också benämning forskarområdet som diskuterar vad som är mänskligt tänkande och försöken att efterlikna det.

Delas ofta in i två begrepp:

Symbolisk AI där maskinerna får färdigskrivna mallar baserade på mänskligt tänkande att utgå från och hitta egna lösningar.

Icke – symbolisk AI där systemet själv får pröva sig fram till bästa användbara lösningen.


VR– Virtual reality

Virtuell verklighet, där man med hjälp av datorskärm eller glasögon kan agera inom en datorskapad skenvärld. Du går, rör dig och gör saker i den värld du ser för dina ögon och får också resultat av vad du gör. Används numera både i hypermodern flygsimulatorteknik eller inom avancerad kirurgi såväl som till att se hur ditt nya hus ska inredas. ”Vi kan väl ställa soffan där och se hur det blir” utan att faktiskt behöva släpa på den tunga soffan.


AR– Augmented Reality

En förstärkt eller förhöjd verklighet. Den teknik som kombinerar våra sinnesintryck med intryck skapade av en dator. Förutsätter interaktiva glasögon, eller att titta genom en mobiltelefon eller liknande. Den verklighet du ser kompletteras med fakta eller annan bildmässig information. Ofta i turistsammanhang där exempelvis en betraktad ruin kan återskapas till sin ursprungsform i skärmen. Ganska likt virtuell verklighet, fast enklare och med fler inslag av dina vanliga sinnesintryck.


LÄS ÄVEN: AI blir nästa steg för batterilager


DUC – DataUnderCentral

Precis som det låter, en undercentral med datakraft. Ofta inom fastighetsautomation och styr sitt specifika område; Ventilation, belysning, solskydd etc. Vanligt uttryck man slänger sig med på byggen men kanske inte vet vad det betyder.


EMC – Electromagnetic Compability

Elektromagnetisk kompabilitet har diskuterats sedan första radiotekniken kom. Det är inget nytt och det här kan du, men ändå;

Även kallat elektromagnetisk förenlighet och handlar om samexistens för elektrisk utrustning. Den ena ska inte kunna störa den andra och EMC är ett krav reglerat med lag, förordning och föreskrift.


Källor:

It-ord.idg.se, Nationalencyklopedin.se, Elinstallationsguiden, Elsäkerhetsverket.se.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.