• Sofie Eriksson, Socialdemokrat i Dalarna

2019-03-22

KRÖNIKA

”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson.

”Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.”

Det är pastellfärgad januari i en vilande bruksort. Ett nytt år har givits oss. Minusgraderna svider i lungorna och själen bolmar ur käften på en.

Jag ska möta min kille på bygget där han jobbar. Medan han avslutar golvläggningen ställer jag mig och språkar med hans kollega. Var bor du då, hur är det på jobbet, fan vad kallt det är ute. Ja, du vet, de vanliga grejerna.

Men när han berättat om sin tjej och jag frågar om de har barn får jag ett oväntat svar. Han vågar inte.

LÄS ÄVEN: Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

Mannen som står framför mig är i min ålder. Han har ett vanligt knegarjobb och trygg anställning på en medelstor firma med kollektivavtal. Han bryr sig om samhället och tycker det är viktigt att alla gör sitt för att bidra.

2009 flydde han till Sverige från Afghanistan. På grund av sin bakgrund möter den här arbetaren en mer hårdnackad tillvaro än sina arbetskamrater. Det handlar om glåpord, personliga angrepp och misstänkliggöranden.

Han upplever att han ständigt måste kämpa mer än andra för att räknas som en bra kollega. Han berättar att folk verkar se honom som en parasit.

Detta trots att han arbetar och skapar ett mervärde för samhället, precis som alla andra på arbetsplatsen. Den här mannen har lämnat allt, riskerat sitt liv i gummibåt över havet, hängt under en lastbil genom Europa, lärt sig ett nytt språk, och arbetar nu för att rusta upp och skapa nytt.

Det är uppenbart för gud och alla människor att det här är en person som ansträngt sig hårdare än de flesta som är födda i trygga Sverige. Ändå är det han som inte känner sig välkommen att leva sitt liv här, efter tio år i landet.

Han upplever att det bara blir värre. Att gränsen för vad som är okej att säga hela tiden förflyttas.

Och du. Våga inte sluta läsa för att det är obekvämt. Du vet att det här är sant för du har själv känt det hända.

Du har sett sociala medier svämma över av hat och hån. Du har sett partierna tävla i att vilja stänga gränser.

Du har märkt personer i din närhet börja säga helt sjuka saker. Du har sett det och du har inte alltid sagt ifrån. Inte jag heller.

LÄS ÄVEN: Diskriminering ska förebyggas med ny arbetsgivarguide

Vi har alla ett ansvar för hur vårt samhälle ska kännas att bo i. Vad vi säger och inte säger spelar roll. Man kan vara förbannad på att byskolan lagts ner eller att väntetiderna till sjukvården är långa, men det är ju inte människor från andra länder som är problemet.

Ändå drabbas han framför mig när folk inte vet var de ska ta vägen med sin ilska för att de rikas skattesänkningar försämrat välfärden.

Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv.

Sen kan du fundera över vem du tror tjänar på att arbetare ger sig på varandra istället för något annat.

Sofie Eriksson
Socialdemokrat i Dalarna
(elektrikern@daladem.se)

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.