• Sofie Eriksson, Socialdemokrat i Dalarna

2019-03-22

KRÖNIKA

”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson.

”Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.”

Det är pastellfärgad januari i en vilande bruksort. Ett nytt år har givits oss. Minusgraderna svider i lungorna och själen bolmar ur käften på en.

Jag ska möta min kille på bygget där han jobbar. Medan han avslutar golvläggningen ställer jag mig och språkar med hans kollega. Var bor du då, hur är det på jobbet, fan vad kallt det är ute. Ja, du vet, de vanliga grejerna.

Men när han berättat om sin tjej och jag frågar om de har barn får jag ett oväntat svar. Han vågar inte.

LÄS ÄVEN: Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

Mannen som står framför mig är i min ålder. Han har ett vanligt knegarjobb och trygg anställning på en medelstor firma med kollektivavtal. Han bryr sig om samhället och tycker det är viktigt att alla gör sitt för att bidra.

2009 flydde han till Sverige från Afghanistan. På grund av sin bakgrund möter den här arbetaren en mer hårdnackad tillvaro än sina arbetskamrater. Det handlar om glåpord, personliga angrepp och misstänkliggöranden.

Han upplever att han ständigt måste kämpa mer än andra för att räknas som en bra kollega. Han berättar att folk verkar se honom som en parasit.

Detta trots att han arbetar och skapar ett mervärde för samhället, precis som alla andra på arbetsplatsen. Den här mannen har lämnat allt, riskerat sitt liv i gummibåt över havet, hängt under en lastbil genom Europa, lärt sig ett nytt språk, och arbetar nu för att rusta upp och skapa nytt.

Det är uppenbart för gud och alla människor att det här är en person som ansträngt sig hårdare än de flesta som är födda i trygga Sverige. Ändå är det han som inte känner sig välkommen att leva sitt liv här, efter tio år i landet.

Han upplever att det bara blir värre. Att gränsen för vad som är okej att säga hela tiden förflyttas.

Och du. Våga inte sluta läsa för att det är obekvämt. Du vet att det här är sant för du har själv känt det hända.

Du har sett sociala medier svämma över av hat och hån. Du har sett partierna tävla i att vilja stänga gränser.

Du har märkt personer i din närhet börja säga helt sjuka saker. Du har sett det och du har inte alltid sagt ifrån. Inte jag heller.

LÄS ÄVEN: Diskriminering ska förebyggas med ny arbetsgivarguide

Vi har alla ett ansvar för hur vårt samhälle ska kännas att bo i. Vad vi säger och inte säger spelar roll. Man kan vara förbannad på att byskolan lagts ner eller att väntetiderna till sjukvården är långa, men det är ju inte människor från andra länder som är problemet.

Ändå drabbas han framför mig när folk inte vet var de ska ta vägen med sin ilska för att de rikas skattesänkningar försämrat välfärden.

Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv.

Sen kan du fundera över vem du tror tjänar på att arbetare ger sig på varandra istället för något annat.

Sofie Eriksson
Socialdemokrat i Dalarna
(elektrikern@daladem.se)

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.