• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-03-12

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning.

Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften. 

– Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Avtalen som sagts upp reglerar hur fackens och försäkringsbolagens information till de anställda ska finansieras. Arbetsgivarna betalar in en viss procentsats av de anställdas löner för att bekosta informationen.

LÄS ÄVEN: Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Bakgrunden till att finansiera försäkringsinformationen på det här sättet är en överenskommelse mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv, dåvarande SAF, från 1978.

Parterna enades om att de skulle få använda en del av premiesumman för de kollektivavtalade försäkringarna till att informera sina medlemmar. Sedan dess har lönerna ökat. Likaså delen som går till informationsverksamheten.

Under förra året använde LO-förbunden inom privat sektor nästan 150 miljoner kronor i informationsmedel, pengarna går framför allt till att utbilda försäkringsinformatörer.

En sådan information kan till exempel röra sig om att anställda som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar om de är sjuka, föräldralediga, blir uppsagda eller skadar sig i arbetet. Dock måste de själva anmäla händelsen.

Det händer att anställda missar dessa pengar därför att de inte känner till sina försäkringar. Här har fackens försäkringsinformatörer haft ett stort uppdrag. Den här hjälpen till medlemmarna är något som nu riskerar att kraftigt försämras.

LÄS ÄVEN: LO säger upp avtal med Svenskt Näringsliv

Urban Pettersson, förhandlingschef för Elektrikerförbundet, berättar att parterna just nu sitter i förhandlingar i frågan. Han förklarar hur det skulle kunna se ut utan det nu gällande avtalet.

– Det är klart att där vi har en fackklubb med försäkringsombud så kommer den personen att gå igenom försäkringarna på facklig tid, utifrån förtroendemannalagen. Det vill säga: arbetsgivaren betalar. Men vi finns inte överallt, och där kommer ju våra medlemmar, och även övriga anställda som omfattas av kollektivavtalet, inte veta vilka försäkringsvillkor de har.

– Den stora tunga grejen är att några arbetsgivare slipper undan kostnaden helt och hållet, medan andra arbetsgivare betalar, och där kommer det att fungera som vanligt.

Kan man inte ha försäkringsinformatörer som åker ut från förbundet?

– Det kan vi definitivt ha, men då kommer pengarna från medlemsavgiften. Den har vi inte använt till försäkringsinformation tidigare.

Avtalet om försäkringsinformation gäller året ut. Sedan är ansvaret ovisst. Parterna sitter som sagt i skrivande stund i förhandlingar i frågan.


LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna


Fakta:

Elektrikerförbundet har i skrivande stund 195 stycken försäkringsinformatörer runt om i landet.

157 av dessa återfinns på företagsklubbar, 47 i verksamhetskretsarna. (En del personer har uppdrag i både företagsklubb och verksamhetskrets.)


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.