• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-03-12

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning.

Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften. 

– Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Avtalen som sagts upp reglerar hur fackens och försäkringsbolagens information till de anställda ska finansieras. Arbetsgivarna betalar in en viss procentsats av de anställdas löner för att bekosta informationen.

LÄS ÄVEN: Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Bakgrunden till att finansiera försäkringsinformationen på det här sättet är en överenskommelse mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv, dåvarande SAF, från 1978.

Parterna enades om att de skulle få använda en del av premiesumman för de kollektivavtalade försäkringarna till att informera sina medlemmar. Sedan dess har lönerna ökat. Likaså delen som går till informationsverksamheten.

Under förra året använde LO-förbunden inom privat sektor nästan 150 miljoner kronor i informationsmedel, pengarna går framför allt till att utbilda försäkringsinformatörer.

En sådan information kan till exempel röra sig om att anställda som omfattas av kollektivavtal har rätt till extra pengar om de är sjuka, föräldralediga, blir uppsagda eller skadar sig i arbetet. Dock måste de själva anmäla händelsen.

Det händer att anställda missar dessa pengar därför att de inte känner till sina försäkringar. Här har fackens försäkringsinformatörer haft ett stort uppdrag. Den här hjälpen till medlemmarna är något som nu riskerar att kraftigt försämras.

LÄS ÄVEN: LO säger upp avtal med Svenskt Näringsliv

Urban Pettersson, förhandlingschef för Elektrikerförbundet, berättar att parterna just nu sitter i förhandlingar i frågan. Han förklarar hur det skulle kunna se ut utan det nu gällande avtalet.

– Det är klart att där vi har en fackklubb med försäkringsombud så kommer den personen att gå igenom försäkringarna på facklig tid, utifrån förtroendemannalagen. Det vill säga: arbetsgivaren betalar. Men vi finns inte överallt, och där kommer ju våra medlemmar, och även övriga anställda som omfattas av kollektivavtalet, inte veta vilka försäkringsvillkor de har.

– Den stora tunga grejen är att några arbetsgivare slipper undan kostnaden helt och hållet, medan andra arbetsgivare betalar, och där kommer det att fungera som vanligt.

Kan man inte ha försäkringsinformatörer som åker ut från förbundet?

– Det kan vi definitivt ha, men då kommer pengarna från medlemsavgiften. Den har vi inte använt till försäkringsinformation tidigare.

Avtalet om försäkringsinformation gäller året ut. Sedan är ansvaret ovisst. Parterna sitter som sagt i skrivande stund i förhandlingar i frågan.


LÄS ÄVEN: Facken tar strid för att förbättra försäkringarna


Fakta:

Elektrikerförbundet har i skrivande stund 195 stycken försäkringsinformatörer runt om i landet.

157 av dessa återfinns på företagsklubbar, 47 i verksamhetskretsarna. (En del personer har uppdrag i både företagsklubb och verksamhetskrets.)


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.