• Christer Boström är lärare på Teknikutbildarna. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kanske inte så vanligt, men lyktstolpar kan fås i vilken färg eller mönster du vill. I takt med att gatubelysningen byts ut har en ny marknad uppstått såväl som nya problemställningar.

NY TEKNIK

Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter.

– Man har upptäckt reella problem i samband med det här.

Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna. På grund av efterfrågan har de skapat en utbildning kallad Kontroll före idrifttagning (KFI) med inriktning gatubelysning.

– Vi har märkt ett stort intresse från flera kommuner som efterfrågat det här. ”Alla” byter ju armaturer och gatubelysning nu, säger Christer Boström.

LÄS ÄVEN: Lumenair: Drönare fixar jobbet

Utbytet är förstås ett resultat av ändrade EU-regler för ljuskällor då gamla energi- och miljöbovar byts ut mot i huvudsak LED–belysning.

Men i samband med de här bytena så uppmärksammas en hel del problem som princip blivit ”bortglömda”; Det gäller slitna, och dåligt jordade stolpar, ofta även helt utan fungerande jordning. Gamla stolpar med sliten galvanisering kan ställa till det.

Exempelvis hundkiss är en rejäl belastning för galvaniseringen som efter upprepade ”kissangrepp” kan ge vika och bäddar för rostangrepp.

– Rosten kryper uppåt, men även ålder och annat slitage kan ge jordningsproblematik. Stolpar slits hårt och vi hör ju att de (kursdeltagarna reds. anm.) upptäcker anläggningar som blivit helt ojordade.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Smart stigare från Nexan

Kursen innehåller en del praktiska övningsmoment i mätmetoder för skyddsledarens kontinuitet, utlösningsvillkoret, isolationsmätning och jordfelsbrytarens funktion.

Kursen går också genom gällande starkströmsföreskrifter och standarder (Elinstallationsreglerna) och hur du skriver egenkontrollprogram, provningsprotokoll och annan dokumentation. Kursen är en heldag.

– Vi har fått ett gäng gamla stolpar vi övar på. Jag vill säga att det är ganska dålig kunskap på många håll kring det här, säger Christer Boström.

Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se