• Bild: Pixabay/Edit (Bilden har inget samband med texten)

2019-03-13

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd.

– Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker. Något är det som fortfarande spökar, berättar Cecilia Rydståle, enhetschef vid Vätterngården i Vadstena.

Samma kväll som installationen av solceller på taket av äldreboendet sker upplever personalen att armaturernas belysningsstyrka flimrar.

Dagen efter luktar det bränt om en diskmaskin.

Den tredje dagen börjar diskmaskiner gå av sig själva, säkringar går. Syrgasutrustningen hos en av de boende slutar fungera. Det börjar ryka ur en belysningsarmatur i ett blöjförråd.

LÄS ÄVEN: Supratoner – spökar det i elnätet?

Personalen larmar räddningstjänsten. Elektriker kommer till platsen och undersöker elanläggningen.

Det tar två timmar innan det som förmodas vara felet hittas: i huvudcentralen. Nollan på inkommande servis var inte åtdragen på skenan, utan satt lös.

Den lösa nollan medförde att det gick ut högre spänning i anläggningen än vad den var dimensionerad för.

Elektrikern lämnar boendet, men problemen upphör inte.

Samma kväll löses återigen säkringar ut. Ventilationen i delar av boendet slås ifrån, hissen slutar fungera.

Dagen efter rapporterar personalen om att elsängar, liftar, datorer, tv-apparater, skrivbord, tvättmaskiner och torktumlare slutat fungera.

Dörrar och passerkontrollanläggning är ur funktion.

LÄS ÄVEN: Elajo får städa upp efter fulel på äldreboende

En sambandscentral upprättas på äldreboendet, med fastighetsägaren HSB, solcellsinstallatörsföretaget och en lokal elfirma. Man arbetar för att säkra upp och få ordning på det mest akuta.

Problemen fortsätter dock, om än i mindre skala. Och i slutet av februari görs en besiktning av hela elnätet. Då får personalen beskedet att det inte längre rör sig om några allvarliga fel.

– Besiktningsmannen mätte i uttagen och det var inte fel i uttagen, men något är det som fortfarande spökar. I en av lägenheterna gick en lysrörsarmatur sönder när de försökte tända lyset. Jordfelsbrytaren gick hela tiden, så det gick inte att tända, berättar Cecilia Rydståle.

Hur kan det komma sig att det fortfarande inte är felfritt?

Det vet vi ju inte. En av elektrikerna som var här i förra veckan sa att ”ni förstår väl hur allvarligt det här var va?” Och vi är ju bara lekmän, så vi fattade ju inte. Men det är klart att kommer det ut för mycket ström i uttagen så är det väldigt allvarligt.

Cecilia Rydståle säger att efter förra veckans besiktning så var det ett skönt besked att få att det inte längre rör sig om några allvarliga fel.

LÄS ÄVEN: Rektorn formade kryptovaluta – fick sparken

– Det är ju det vi kan gå på, vi kan ju inte gå på något annat, de ska ju vara kunniga i det här. Det kan ju vara att vår utrustning tog stryk när det stora felet inträffade, och sedan kanske det är ett litet fel som gör att det går sönder även nu efteråt.

– Som tur var så hände det inget med vår personal, eller våra boende. Men det var stora risker eftersom de höll på med diskmaskiner och tvättmaskiner som det rök ur under den här dagen. Så vi är jättejätteglada över att det inte hände något med någon person utan bara med utrustning.

Vätterngården har gjort en Lex Sarah-anmälan utifrån elfelet och risken för de 20 äldre som bor på boendet.

Anmälan är riktad mot fastighetsägaren, HSB.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.