• Bild: Pixabay/Edit (Bilden har inget samband med texten)

2019-03-13

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd.

– Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker. Något är det som fortfarande spökar, berättar Cecilia Rydståle, enhetschef vid Vätterngården i Vadstena.

Samma kväll som installationen av solceller på taket av äldreboendet sker upplever personalen att armaturernas belysningsstyrka flimrar.

Dagen efter luktar det bränt om en diskmaskin.

Den tredje dagen börjar diskmaskiner gå av sig själva, säkringar går. Syrgasutrustningen hos en av de boende slutar fungera. Det börjar ryka ur en belysningsarmatur i ett blöjförråd.

LÄS ÄVEN: Supratoner – spökar det i elnätet?

Personalen larmar räddningstjänsten. Elektriker kommer till platsen och undersöker elanläggningen.

Det tar två timmar innan det som förmodas vara felet hittas: i huvudcentralen. Nollan på inkommande servis var inte åtdragen på skenan, utan satt lös.

Den lösa nollan medförde att det gick ut högre spänning i anläggningen än vad den var dimensionerad för.

Elektrikern lämnar boendet, men problemen upphör inte.

Samma kväll löses återigen säkringar ut. Ventilationen i delar av boendet slås ifrån, hissen slutar fungera.

Dagen efter rapporterar personalen om att elsängar, liftar, datorer, tv-apparater, skrivbord, tvättmaskiner och torktumlare slutat fungera.

Dörrar och passerkontrollanläggning är ur funktion.

LÄS ÄVEN: Elajo får städa upp efter fulel på äldreboende

En sambandscentral upprättas på äldreboendet, med fastighetsägaren HSB, solcellsinstallatörsföretaget och en lokal elfirma. Man arbetar för att säkra upp och få ordning på det mest akuta.

Problemen fortsätter dock, om än i mindre skala. Och i slutet av februari görs en besiktning av hela elnätet. Då får personalen beskedet att det inte längre rör sig om några allvarliga fel.

– Besiktningsmannen mätte i uttagen och det var inte fel i uttagen, men något är det som fortfarande spökar. I en av lägenheterna gick en lysrörsarmatur sönder när de försökte tända lyset. Jordfelsbrytaren gick hela tiden, så det gick inte att tända, berättar Cecilia Rydståle.

Hur kan det komma sig att det fortfarande inte är felfritt?

Det vet vi ju inte. En av elektrikerna som var här i förra veckan sa att ”ni förstår väl hur allvarligt det här var va?” Och vi är ju bara lekmän, så vi fattade ju inte. Men det är klart att kommer det ut för mycket ström i uttagen så är det väldigt allvarligt.

Cecilia Rydståle säger att efter förra veckans besiktning så var det ett skönt besked att få att det inte längre rör sig om några allvarliga fel.

LÄS ÄVEN: Rektorn formade kryptovaluta – fick sparken

– Det är ju det vi kan gå på, vi kan ju inte gå på något annat, de ska ju vara kunniga i det här. Det kan ju vara att vår utrustning tog stryk när det stora felet inträffade, och sedan kanske det är ett litet fel som gör att det går sönder även nu efteråt.

– Som tur var så hände det inget med vår personal, eller våra boende. Men det var stora risker eftersom de höll på med diskmaskiner och tvättmaskiner som det rök ur under den här dagen. Så vi är jättejätteglada över att det inte hände något med någon person utan bara med utrustning.

Vätterngården har gjort en Lex Sarah-anmälan utifrån elfelet och risken för de 20 äldre som bor på boendet.

Anmälan är riktad mot fastighetsägaren, HSB.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.