• Bild: Pixabay/Edit (Bilden har inget samband med texten)

2019-03-13

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd.

– Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker. Något är det som fortfarande spökar, berättar Cecilia Rydståle, enhetschef vid Vätterngården i Vadstena.

Samma kväll som installationen av solceller på taket av äldreboendet sker upplever personalen att armaturernas belysningsstyrka flimrar.

Dagen efter luktar det bränt om en diskmaskin.

Den tredje dagen börjar diskmaskiner gå av sig själva, säkringar går. Syrgasutrustningen hos en av de boende slutar fungera. Det börjar ryka ur en belysningsarmatur i ett blöjförråd.

LÄS ÄVEN: Supratoner – spökar det i elnätet?

Personalen larmar räddningstjänsten. Elektriker kommer till platsen och undersöker elanläggningen.

Det tar två timmar innan det som förmodas vara felet hittas: i huvudcentralen. Nollan på inkommande servis var inte åtdragen på skenan, utan satt lös.

Den lösa nollan medförde att det gick ut högre spänning i anläggningen än vad den var dimensionerad för.

Elektrikern lämnar boendet, men problemen upphör inte.

Samma kväll löses återigen säkringar ut. Ventilationen i delar av boendet slås ifrån, hissen slutar fungera.

Dagen efter rapporterar personalen om att elsängar, liftar, datorer, tv-apparater, skrivbord, tvättmaskiner och torktumlare slutat fungera.

Dörrar och passerkontrollanläggning är ur funktion.

LÄS ÄVEN: Elajo får städa upp efter fulel på äldreboende

En sambandscentral upprättas på äldreboendet, med fastighetsägaren HSB, solcellsinstallatörsföretaget och en lokal elfirma. Man arbetar för att säkra upp och få ordning på det mest akuta.

Problemen fortsätter dock, om än i mindre skala. Och i slutet av februari görs en besiktning av hela elnätet. Då får personalen beskedet att det inte längre rör sig om några allvarliga fel.

– Besiktningsmannen mätte i uttagen och det var inte fel i uttagen, men något är det som fortfarande spökar. I en av lägenheterna gick en lysrörsarmatur sönder när de försökte tända lyset. Jordfelsbrytaren gick hela tiden, så det gick inte att tända, berättar Cecilia Rydståle.

Hur kan det komma sig att det fortfarande inte är felfritt?

Det vet vi ju inte. En av elektrikerna som var här i förra veckan sa att ”ni förstår väl hur allvarligt det här var va?” Och vi är ju bara lekmän, så vi fattade ju inte. Men det är klart att kommer det ut för mycket ström i uttagen så är det väldigt allvarligt.

Cecilia Rydståle säger att efter förra veckans besiktning så var det ett skönt besked att få att det inte längre rör sig om några allvarliga fel.

LÄS ÄVEN: Rektorn formade kryptovaluta – fick sparken

– Det är ju det vi kan gå på, vi kan ju inte gå på något annat, de ska ju vara kunniga i det här. Det kan ju vara att vår utrustning tog stryk när det stora felet inträffade, och sedan kanske det är ett litet fel som gör att det går sönder även nu efteråt.

– Som tur var så hände det inget med vår personal, eller våra boende. Men det var stora risker eftersom de höll på med diskmaskiner och tvättmaskiner som det rök ur under den här dagen. Så vi är jättejätteglada över att det inte hände något med någon person utan bara med utrustning.

Vätterngården har gjort en Lex Sarah-anmälan utifrån elfelet och risken för de 20 äldre som bor på boendet.

Anmälan är riktad mot fastighetsägaren, HSB.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.