• Eddie Carlén har blottlagt innanmätet och håller på att lägga sista handen vid drönaren som ska vara helt klar till våren. Den är kompatibel med två armatursystem för gatubelysning och plockar ned och byter ut en armatur på ett par minuter.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • När drönaren är på plats lossas låssprintarna och armaturen lyfts av som en keps. Foto: Pressbild STRIHL

  • Glenn Winberg, säljare på STRIHL, menar att gatuarmaturer kommer att användas till mycket framöver.

  • SMART heter den här armaturen som jackas i stolpfästet och låses med en typ av fjädersprintar. Den är kompatibel med drönaren.

2019-03-04

Varken ställning eller skylift – i stället en drönare som både kan montera och plocka ned stolparmaturer.

– Det pågår en ständig teknikutveckling och då är det här ett sätt att smidigt kunna ta ned och uppgradera sina armaturer. Säkert ur arbetsmiljösynpunkt också.

Det säger Glenn Winberg, säljare på svenska belysnings- och teknikföretaget Strihl som nu lanserar sitt system Lumenair för gatubelysning.

Sedan fem år säljer de Smart och Revolution, två LED-armaturer som är kompatibla med air-systemet där en drönare numer kan sköta den knepiga biten med att komma åt armaturer på hög höjd, ofta vid trafikerade vägar.

Själva armaturen klick-monteras på ett färdiginkopplat stolpfäste. De jackas i bakkant och trycks fast i en fjädrande låsning.

– Det är lite som att ta på sig en keps ungefär. Det var viktigt från början när vi utvecklade det här att det ska vara lätt att göra själva monteringen, säger Glenn Winberg.

LÄS ÄVEN: Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

Grundtanken var nämligen att på något sätt enkelt kunna plocka ned dem för uppdatering av all den nya teknik som kommer. Det pratas mycket i branschen om vad gatubelysning och dagens utbyggda system av stolpar kan användas till:

Sändare för wifi-täckning, kommunala avgaskontrollsystem, bilräkning, kameror, ansiktsavkänning eller detektorer som larmar polis vid ljud av skottlossning är några exempel. Att effektiviteten på LED-chipen ökar varje år och snart spås ge uppåt dubbelt så många Lumen per watt är ett annat exempel som kanske är ännu närmare.

– Redan från början jobbade vi med hur vi skulle kunna hantera armaturerna, det har varit några olika idéer, men under förra året utvecklade vi drönaren, säger Eddie Carlén på Strihl som står bakom uppfinningen.

Idén lär ha kommit på en kafferast och drönaren är en DJI 600 PRO med sex propellrar som han bestyckat med en form gjuten efter armaturerna. Metallstavar styr in drönaren på rätt plats uppifrån och ett par radiostyrda armar lossar de två spärrar som låser armaturen i fästet alternativt håller fast armaturen under själva flygturen.

– Än så länge görs det manuellt, men en tanke är att den ska förbättras med automatik som gör att den hittar rätt själv. Kanske en kamera, säger Eddie Carlén.

LÄS ÄVEN: AI blir nästa steg för batterilager

En första prototyp visades på elmässan i Frankfurt och till elfack i Göteborg ska den även vara klar för försäljning. Drönaren är klar och används, men just nu pågår en del justeringar så jag får inte se den flyga, men kolla på hemsidan strihl.se.

– Det är lätt att köra den; För mig tar det sådär två minuter att plocka ned och montera en ny armatur, säger Eddie Carlén.


Fotnot: Belysningsföretaget Strihl Scandinavia AB har sitt huvudkontor i Kungsbacka och designar och säljer armaturer för både utom- och inomhusmiljö. De har även egen tillverkning av högmaster.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.