• Eddie Carlén har blottlagt innanmätet och håller på att lägga sista handen vid drönaren som ska vara helt klar till våren. Den är kompatibel med två armatursystem för gatubelysning och plockar ned och byter ut en armatur på ett par minuter.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • När drönaren är på plats lossas låssprintarna och armaturen lyfts av som en keps. Foto: Pressbild STRIHL

  • Glenn Winberg, säljare på STRIHL, menar att gatuarmaturer kommer att användas till mycket framöver.

  • SMART heter den här armaturen som jackas i stolpfästet och låses med en typ av fjädersprintar. Den är kompatibel med drönaren.

2019-03-04

Varken ställning eller skylift – i stället en drönare som både kan montera och plocka ned stolparmaturer.

– Det pågår en ständig teknikutveckling och då är det här ett sätt att smidigt kunna ta ned och uppgradera sina armaturer. Säkert ur arbetsmiljösynpunkt också.

Det säger Glenn Winberg, säljare på svenska belysnings- och teknikföretaget Strihl som nu lanserar sitt system Lumenair för gatubelysning.

Sedan fem år säljer de Smart och Revolution, två LED-armaturer som är kompatibla med air-systemet där en drönare numer kan sköta den knepiga biten med att komma åt armaturer på hög höjd, ofta vid trafikerade vägar.

Själva armaturen klick-monteras på ett färdiginkopplat stolpfäste. De jackas i bakkant och trycks fast i en fjädrande låsning.

– Det är lite som att ta på sig en keps ungefär. Det var viktigt från början när vi utvecklade det här att det ska vara lätt att göra själva monteringen, säger Glenn Winberg.

LÄS ÄVEN: Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

Grundtanken var nämligen att på något sätt enkelt kunna plocka ned dem för uppdatering av all den nya teknik som kommer. Det pratas mycket i branschen om vad gatubelysning och dagens utbyggda system av stolpar kan användas till:

Sändare för wifi-täckning, kommunala avgaskontrollsystem, bilräkning, kameror, ansiktsavkänning eller detektorer som larmar polis vid ljud av skottlossning är några exempel. Att effektiviteten på LED-chipen ökar varje år och snart spås ge uppåt dubbelt så många Lumen per watt är ett annat exempel som kanske är ännu närmare.

– Redan från början jobbade vi med hur vi skulle kunna hantera armaturerna, det har varit några olika idéer, men under förra året utvecklade vi drönaren, säger Eddie Carlén på Strihl som står bakom uppfinningen.

Idén lär ha kommit på en kafferast och drönaren är en DJI 600 PRO med sex propellrar som han bestyckat med en form gjuten efter armaturerna. Metallstavar styr in drönaren på rätt plats uppifrån och ett par radiostyrda armar lossar de två spärrar som låser armaturen i fästet alternativt håller fast armaturen under själva flygturen.

– Än så länge görs det manuellt, men en tanke är att den ska förbättras med automatik som gör att den hittar rätt själv. Kanske en kamera, säger Eddie Carlén.

LÄS ÄVEN: AI blir nästa steg för batterilager

En första prototyp visades på elmässan i Frankfurt och till elfack i Göteborg ska den även vara klar för försäljning. Drönaren är klar och används, men just nu pågår en del justeringar så jag får inte se den flyga, men kolla på hemsidan strihl.se.

– Det är lätt att köra den; För mig tar det sådär två minuter att plocka ned och montera en ny armatur, säger Eddie Carlén.


Fotnot: Belysningsföretaget Strihl Scandinavia AB har sitt huvudkontor i Kungsbacka och designar och säljer armaturer för både utom- och inomhusmiljö. De har även egen tillverkning av högmaster.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.