• Eddie Carlén har blottlagt innanmätet och håller på att lägga sista handen vid drönaren som ska vara helt klar till våren. Den är kompatibel med två armatursystem för gatubelysning och plockar ned och byter ut en armatur på ett par minuter.  Foto: Jan-Erik Johansson

  • När drönaren är på plats lossas låssprintarna och armaturen lyfts av som en keps. Foto: Pressbild STRIHL

  • Glenn Winberg, säljare på STRIHL, menar att gatuarmaturer kommer att användas till mycket framöver.

  • SMART heter den här armaturen som jackas i stolpfästet och låses med en typ av fjädersprintar. Den är kompatibel med drönaren.

2019-03-04

Varken ställning eller skylift – i stället en drönare som både kan montera och plocka ned stolparmaturer.

– Det pågår en ständig teknikutveckling och då är det här ett sätt att smidigt kunna ta ned och uppgradera sina armaturer. Säkert ur arbetsmiljösynpunkt också.

Det säger Glenn Winberg, säljare på svenska belysnings- och teknikföretaget Strihl som nu lanserar sitt system Lumenair för gatubelysning.

Sedan fem år säljer de Smart och Revolution, två LED-armaturer som är kompatibla med air-systemet där en drönare numer kan sköta den knepiga biten med att komma åt armaturer på hög höjd, ofta vid trafikerade vägar.

Själva armaturen klick-monteras på ett färdiginkopplat stolpfäste. De jackas i bakkant och trycks fast i en fjädrande låsning.

– Det är lite som att ta på sig en keps ungefär. Det var viktigt från början när vi utvecklade det här att det ska vara lätt att göra själva monteringen, säger Glenn Winberg.

LÄS ÄVEN: Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

Grundtanken var nämligen att på något sätt enkelt kunna plocka ned dem för uppdatering av all den nya teknik som kommer. Det pratas mycket i branschen om vad gatubelysning och dagens utbyggda system av stolpar kan användas till:

Sändare för wifi-täckning, kommunala avgaskontrollsystem, bilräkning, kameror, ansiktsavkänning eller detektorer som larmar polis vid ljud av skottlossning är några exempel. Att effektiviteten på LED-chipen ökar varje år och snart spås ge uppåt dubbelt så många Lumen per watt är ett annat exempel som kanske är ännu närmare.

– Redan från början jobbade vi med hur vi skulle kunna hantera armaturerna, det har varit några olika idéer, men under förra året utvecklade vi drönaren, säger Eddie Carlén på Strihl som står bakom uppfinningen.

Idén lär ha kommit på en kafferast och drönaren är en DJI 600 PRO med sex propellrar som han bestyckat med en form gjuten efter armaturerna. Metallstavar styr in drönaren på rätt plats uppifrån och ett par radiostyrda armar lossar de två spärrar som låser armaturen i fästet alternativt håller fast armaturen under själva flygturen.

– Än så länge görs det manuellt, men en tanke är att den ska förbättras med automatik som gör att den hittar rätt själv. Kanske en kamera, säger Eddie Carlén.

LÄS ÄVEN: AI blir nästa steg för batterilager

En första prototyp visades på elmässan i Frankfurt och till elfack i Göteborg ska den även vara klar för försäljning. Drönaren är klar och används, men just nu pågår en del justeringar så jag får inte se den flyga, men kolla på hemsidan strihl.se.

– Det är lätt att köra den; För mig tar det sådär två minuter att plocka ned och montera en ny armatur, säger Eddie Carlén.


Fotnot: Belysningsföretaget Strihl Scandinavia AB har sitt huvudkontor i Kungsbacka och designar och säljer armaturer för både utom- och inomhusmiljö. De har även egen tillverkning av högmaster.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.