• Bild: Fredrik Hjerling/LO, Kristian Pohl/Regeringskansliet/Pressbilder/Pixabay/Montage (Bilden är ett montage)

2019-03-22

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges löntagare, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, till Arbetet.

De beska dropparna i januariavtalet har inte fått ordförandena inom LO-förbunden att tvivla på vikten av samverkan inom arbetarrörelsen.

– Absolut inte, snarare tvärtom, förklarar Handels Susanna Gideonsson.

LÄS ÄVEN: ”Vi har vissa synpunkter på att partierna inte använder pengarna på bästa sätt”

Enigheten bland LO-topparna är så gott som total: Nu krävs ännu mer samverkan med Socialdemokraterna.

Den relation som innebär allt från nära dialog till att flera ordföranden har centrala poster i partiet ska bli ännu tätare.

Den bilden blir tydlig när Arbetet talar med alla förbundsordföranden inom LO-sfären.

Men i efterhand är Susanna Gideonsson också självkritisk:

– Vi som fackförbund kanske har varit för slappa. Det är inte så att förbunden har nominerat tusentals människor in i S-organen, vi jobbar inte nog på hemmaplan för att ha många kandidater att nominera, säger hon.

Bara två av ordförandena signalerar att förtroendet till Socialdemokraterna har tagit skada.

– Man får hela tiden värdera nyttan av att samverka politiskt. Det har ju varit för att Socialdemokraterna ska föra en politik som gynnar våra medlemmar. Men för man en sån här politik så måste man ju omvärdera det, säger Pappers avgående ordförande Matts Jutterström.

Även Transports Tommy Wreeth talar om att relationen har fått sig ”en törn”.

I helgen håller Socialdemokraterna kongress i Örebro. Den facklig-politiska samverkan ska uppgraderas, står det i reformprogrammet som ska antas.

Partiledningen konstaterar att det har blivit en större utmaning att vinna förtroende hos LO-förbundens medlemmar.

Att Socialdemokraterna nu är bundna av de 73 punkter som de enats om med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har inte gjort det enklare.

Dessutom måste man förhandla varje budget under mandatperioden, vilket kommer att innebära en utmaning för sammanhållningen med LO.

– Vi kan i bästa fall ge S goda argument om de inte har dem själva. Sen förstår vi att de måste komma överens med C och L. Det är klart att det gör det svårare, säger Valle Karlsson, Seko.

LÄS ÄVEN: LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Det som skaver mest i de LO-fackliga leden är punkt 20 om arbetsrätten. Den sätter press på fack och arbetsgivare att förhandla fram nya turordningsregler – annars hotar lagstiftning.

Men även fördelningspolitik, slopad värnskatt och marknadshyror sticker i ögonen.

– Jag tycker överlag att fördelningspolitiken är fel. Den ger mer till dem som har, medan våra medlemsgrupper får vara med och betala för det, säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets, facket som bland annat organiserar städare och fastighetsskötare.

Förutom att samverka lämnar LO och flera förbund ekonomiska bidrag till Socialdemokraterna. Något som nu har börjat diskuteras.

Kommunal valde nyligen att dra in bidraget på tre miljoner kronor årligen. Förbundet startar i stället en fond för facklig-politisk samverkan.

Enligt ordförande Tobias Baudin har dock beslutet legat och grott en längre tid.

– Det har inte att göra med stödet för Socialdemokraterna, politiken de för eller januariöverenskommelsen, utan handlar helt och hållet om hur vi får mest pang för pengarna, har han tidigare sagt till Arbetet.

Nyligen lyfte Fastighets Magnus Pettersson frågan om förbundets bidrag till S på förbundsstyrelsens möte. En förutsättningslös diskussion, betonar han.

– Vi har en helt ny förbundsstyrelse sedan kongressen förra året. Då måste jag känna lite hur tankar och tongångar går kring den här delen, säger han.

LÄS ÄVEN: ”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

Efter Kommunals beslut är det nu hälften av de 14 LO-förbunden som inte ger pengar direkt till partiet.

LO:s bidrag på cirka sex miljoner kronor årligen står förbunden bakom, än så länge.

– Det kommer kanske att lyftas på nästa LO-kongress. Efter det här med Kommunal blir det eventuellt en fråga, säger Byggnads Johan Lindholm.

I dag ger Pappers pengar till Socialdemokraterna. Men det kan komma att ändras, säger Matts Jutterström:

– Om man fortsätter att föra den här politiken, om det blir partiets politik, är det väl möjligt att det inte blir några slantar, säger han.

Målarnas Mikael Johansson poängterar att det ligger i sakens natur att förbundet inte alltid kan räkna med att få valuta för de pengarna de ger.

– Vi kan inte sätta in ett antal tusenlappar på partiets konto och vänta oss en viss politik. Det funkar inte så – och ska inte funka så. Man kan inte köpa politik.

Varför ska LO-förbunden fördjupa relationen i stället för att göra slut med S?

Det – och att alternativet vore sämre – måste LO-förbunden nu förklara för medlemmar.

Flera av ordförandena upprepar: partiet är en sak, regeringen en annan.

– Vi måste vara väldigt tydliga med vad som är socialdemokratisk politik och vad som är den politik som regeringen tvingas föra i kompromissens anda, säger Marie Nilsson, IF Metall och med i Socialdemokraternas partistyrelse.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämrad arbetsrätt

Men Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna, lägger det ansvaret på S:

– Hur i hela världen ska partiet klara av konststycket att få alla sina väljare att förstå att det är skillnad på den här uppgörelsen och vad Socialdemokraterna egentligen vill göra?


LO-fackens stöd till S

De gav pengar till Socialdemokraterna 2018:

• Kommunal
• Elektrikerförbundet
• GS
• Fastighets
• Målarna
• Pappers
• IF Metall
• Livs

De gav inte pengar:

• Byggnads
• Handels
• Seko
• Musikerna
• HRF
• Transport


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Mattias Dahlgren
Martina Frisk

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny rapport visar att detta i sin tur ledde till att lönerna minskade med mellan 1 och 5 procent. I början av 2007 infördes nya regler för a-kassornas självfinansiering. På grund av detta höjdes medlemmarnas månadsavgifter i genomsnitt från cirka 100 kronor till 350 kronor.

Seko och Fastighets ger inte upp planer på samgående

Nu tar Seko och Fastighets åter tag i frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden. LO-utredaren Lasse Thörn har fått uppdraget. Han börjar sitt arbete i höst. Då blir det också klart hur tidplanen ser ut. Enligt Seko och Fastighets ska Lasse Thörn inte lägga något färdigt förslag om samgående.

MP ökade och S tappade: Så röstade LO-väljarna i EU-valet

Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO. Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning. Det är ungefär som i avtalsrörelsen.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Digital dvärgbrytare från Blixt Tech vinner allt

NY TEKNIK Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska strömbegränsare kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem. Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag. Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech.