• Bild: Fredrik Hjerling/LO, Kristian Pohl/Regeringskansliet/Pressbilder/Pixabay/Montage (Bilden är ett montage)

2019-03-22

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

– Jag vill att vi stärker samarbetet med Socialdemokraterna och försöker utveckla en politik som tydligt gynnar Sveriges löntagare, säger Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket, till Arbetet.

De beska dropparna i januariavtalet har inte fått ordförandena inom LO-förbunden att tvivla på vikten av samverkan inom arbetarrörelsen.

– Absolut inte, snarare tvärtom, förklarar Handels Susanna Gideonsson.

LÄS ÄVEN: ”Vi har vissa synpunkter på att partierna inte använder pengarna på bästa sätt”

Enigheten bland LO-topparna är så gott som total: Nu krävs ännu mer samverkan med Socialdemokraterna.

Den relation som innebär allt från nära dialog till att flera ordföranden har centrala poster i partiet ska bli ännu tätare.

Den bilden blir tydlig när Arbetet talar med alla förbundsordföranden inom LO-sfären.

Men i efterhand är Susanna Gideonsson också självkritisk:

– Vi som fackförbund kanske har varit för slappa. Det är inte så att förbunden har nominerat tusentals människor in i S-organen, vi jobbar inte nog på hemmaplan för att ha många kandidater att nominera, säger hon.

Bara två av ordförandena signalerar att förtroendet till Socialdemokraterna har tagit skada.

– Man får hela tiden värdera nyttan av att samverka politiskt. Det har ju varit för att Socialdemokraterna ska föra en politik som gynnar våra medlemmar. Men för man en sån här politik så måste man ju omvärdera det, säger Pappers avgående ordförande Matts Jutterström.

Även Transports Tommy Wreeth talar om att relationen har fått sig ”en törn”.

I helgen håller Socialdemokraterna kongress i Örebro. Den facklig-politiska samverkan ska uppgraderas, står det i reformprogrammet som ska antas.

Partiledningen konstaterar att det har blivit en större utmaning att vinna förtroende hos LO-förbundens medlemmar.

Att Socialdemokraterna nu är bundna av de 73 punkter som de enats om med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna har inte gjort det enklare.

Dessutom måste man förhandla varje budget under mandatperioden, vilket kommer att innebära en utmaning för sammanhållningen med LO.

– Vi kan i bästa fall ge S goda argument om de inte har dem själva. Sen förstår vi att de måste komma överens med C och L. Det är klart att det gör det svårare, säger Valle Karlsson, Seko.

LÄS ÄVEN: LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Det som skaver mest i de LO-fackliga leden är punkt 20 om arbetsrätten. Den sätter press på fack och arbetsgivare att förhandla fram nya turordningsregler – annars hotar lagstiftning.

Men även fördelningspolitik, slopad värnskatt och marknadshyror sticker i ögonen.

– Jag tycker överlag att fördelningspolitiken är fel. Den ger mer till dem som har, medan våra medlemsgrupper får vara med och betala för det, säger Magnus Pettersson, ordförande för Fastighets, facket som bland annat organiserar städare och fastighetsskötare.

Förutom att samverka lämnar LO och flera förbund ekonomiska bidrag till Socialdemokraterna. Något som nu har börjat diskuteras.

Kommunal valde nyligen att dra in bidraget på tre miljoner kronor årligen. Förbundet startar i stället en fond för facklig-politisk samverkan.

Enligt ordförande Tobias Baudin har dock beslutet legat och grott en längre tid.

– Det har inte att göra med stödet för Socialdemokraterna, politiken de för eller januariöverenskommelsen, utan handlar helt och hållet om hur vi får mest pang för pengarna, har han tidigare sagt till Arbetet.

Nyligen lyfte Fastighets Magnus Pettersson frågan om förbundets bidrag till S på förbundsstyrelsens möte. En förutsättningslös diskussion, betonar han.

– Vi har en helt ny förbundsstyrelse sedan kongressen förra året. Då måste jag känna lite hur tankar och tongångar går kring den här delen, säger han.

LÄS ÄVEN: ”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

Efter Kommunals beslut är det nu hälften av de 14 LO-förbunden som inte ger pengar direkt till partiet.

LO:s bidrag på cirka sex miljoner kronor årligen står förbunden bakom, än så länge.

– Det kommer kanske att lyftas på nästa LO-kongress. Efter det här med Kommunal blir det eventuellt en fråga, säger Byggnads Johan Lindholm.

I dag ger Pappers pengar till Socialdemokraterna. Men det kan komma att ändras, säger Matts Jutterström:

– Om man fortsätter att föra den här politiken, om det blir partiets politik, är det väl möjligt att det inte blir några slantar, säger han.

Målarnas Mikael Johansson poängterar att det ligger i sakens natur att förbundet inte alltid kan räkna med att få valuta för de pengarna de ger.

– Vi kan inte sätta in ett antal tusenlappar på partiets konto och vänta oss en viss politik. Det funkar inte så – och ska inte funka så. Man kan inte köpa politik.

Varför ska LO-förbunden fördjupa relationen i stället för att göra slut med S?

Det – och att alternativet vore sämre – måste LO-förbunden nu förklara för medlemmar.

Flera av ordförandena upprepar: partiet är en sak, regeringen en annan.

– Vi måste vara väldigt tydliga med vad som är socialdemokratisk politik och vad som är den politik som regeringen tvingas föra i kompromissens anda, säger Marie Nilsson, IF Metall och med i Socialdemokraternas partistyrelse.

LÄS ÄVEN: Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämrad arbetsrätt

Men Jonas Wallin, ordförande för Elektrikerna, lägger det ansvaret på S:

– Hur i hela världen ska partiet klara av konststycket att få alla sina väljare att förstå att det är skillnad på den här uppgörelsen och vad Socialdemokraterna egentligen vill göra?


LO-fackens stöd till S

De gav pengar till Socialdemokraterna 2018:

• Kommunal
• Elektrikerförbundet
• GS
• Fastighets
• Målarna
• Pappers
• IF Metall
• Livs

De gav inte pengar:

• Byggnads
• Handels
• Seko
• Musikerna
• HRF
• Transport


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Mattias Dahlgren
Martina Frisk

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.