• Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson.

2019-03-27

DEBATT

”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson.

Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land. Ett land som nu i över 100 år har kämpat för rättvisa, jämställdhet och schyssta villkor.

Vi har genom en demokratisk folkrörelse lyckats påverka såväl företag och politiker i frågor som har varit helt avgörande för hur vårt samhälle ser ut idag.

Men har vi glömt vad det är som har gjort att vi har kommit hit där vi är idag?

LÄS ÄVEN: ”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

Idag är vår arbetarrörelse inte längre den folkrörelse som den en gång var. Vi är en arbetarrörelse som har tappat förtroendet i många frågor gentemot både medlemmar och de som inte blivit medlemmar än.

Många ser idag inte värdet i att vara organiserade i en rörelse för att kunna påverka sin egen livssituation. Vi lever idag i ett samhälle där många mer och mer förlitar sig på individualism och egoism, än den kollektiva styrkan.

Den kollektiva styrkan som ändå gång på gång har visat hur effektivt det är att organisera sig.

Hur kommer det sig att vi har landat i denna situation? Där fackföreningar år efter år tappar medlemmar? Där man säger att fackföreningarna har spelat ut sin roll? Där man säger att det är för dyrt, och vad får jag för pengarna?

För mig är svaret enkelt. Arbetarrörelsen har blivit för nöjd med det vi har. Var finns visionerna? Hur pratar vi i så fall om dem?

Dessutom utbildar vi idag alldeles för få av våra medlemmar i hur den svenska modellen och den svenska arbetsmarknaden fungerar.

Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor, i såväl förhandlingar med företagsorganisationer men även mot politiska partier.

Vi pratar knappt längre om vad arbetarrörelsens tanke och idé är eller om hur man kan vara med och bidra till att gå framåt. Istället säljer vi in oss genom att erbjuda bra försäkringar.

Ska fackföreningar verkligen vara ett försäkringsbolag som huvudsakligen jobbar med att sälja produkter till sina kunder?

Det kan vara så att vi istället behöver börja utbilda människor igen i vad en folkrörelse faktiskt är. Där vi visar på vad man kan åstadkomma om man organiserar sig och bidrar i föreningen.

LÄS ÄVEN: ”Arbetsfreden måste vara värd något”

Jag ser på framtiden med fruktan, men även med hopp och förväntan. Fruktan över vart denna utvecklingen kommer leda om vi fortsätter i samma spår.

Fortsätter vi tappa medlemmar kommer det att bli arbetarrörelsens undergång, och vad händer då med allt det vi tillsammans har byggt upp?

Hoppet och förväntan finns där, för att jag samtidigt ser utmaningen och alla möjligheter på vägen till horisonten. Det är ju nu vi alla har möjligheter att återigen skapa den arbetarrörelse vi älskar och vill ha.

Kom ihåg att det är tillsammans vi är starka!

Jonas Eriksson
Centralt Ungdomsansvarig för Elektrikerna

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.