• Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson.

2019-03-27

DEBATT

”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson.

Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land. Ett land som nu i över 100 år har kämpat för rättvisa, jämställdhet och schyssta villkor.

Vi har genom en demokratisk folkrörelse lyckats påverka såväl företag och politiker i frågor som har varit helt avgörande för hur vårt samhälle ser ut idag.

Men har vi glömt vad det är som har gjort att vi har kommit hit där vi är idag?

LÄS ÄVEN: ”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

Idag är vår arbetarrörelse inte längre den folkrörelse som den en gång var. Vi är en arbetarrörelse som har tappat förtroendet i många frågor gentemot både medlemmar och de som inte blivit medlemmar än.

Många ser idag inte värdet i att vara organiserade i en rörelse för att kunna påverka sin egen livssituation. Vi lever idag i ett samhälle där många mer och mer förlitar sig på individualism och egoism, än den kollektiva styrkan.

Den kollektiva styrkan som ändå gång på gång har visat hur effektivt det är att organisera sig.

Hur kommer det sig att vi har landat i denna situation? Där fackföreningar år efter år tappar medlemmar? Där man säger att fackföreningarna har spelat ut sin roll? Där man säger att det är för dyrt, och vad får jag för pengarna?

För mig är svaret enkelt. Arbetarrörelsen har blivit för nöjd med det vi har. Var finns visionerna? Hur pratar vi i så fall om dem?

Dessutom utbildar vi idag alldeles för få av våra medlemmar i hur den svenska modellen och den svenska arbetsmarknaden fungerar.

Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor, i såväl förhandlingar med företagsorganisationer men även mot politiska partier.

Vi pratar knappt längre om vad arbetarrörelsens tanke och idé är eller om hur man kan vara med och bidra till att gå framåt. Istället säljer vi in oss genom att erbjuda bra försäkringar.

Ska fackföreningar verkligen vara ett försäkringsbolag som huvudsakligen jobbar med att sälja produkter till sina kunder?

Det kan vara så att vi istället behöver börja utbilda människor igen i vad en folkrörelse faktiskt är. Där vi visar på vad man kan åstadkomma om man organiserar sig och bidrar i föreningen.

LÄS ÄVEN: ”Arbetsfreden måste vara värd något”

Jag ser på framtiden med fruktan, men även med hopp och förväntan. Fruktan över vart denna utvecklingen kommer leda om vi fortsätter i samma spår.

Fortsätter vi tappa medlemmar kommer det att bli arbetarrörelsens undergång, och vad händer då med allt det vi tillsammans har byggt upp?

Hoppet och förväntan finns där, för att jag samtidigt ser utmaningen och alla möjligheter på vägen till horisonten. Det är ju nu vi alla har möjligheter att återigen skapa den arbetarrörelse vi älskar och vill ha.

Kom ihåg att det är tillsammans vi är starka!

Jonas Eriksson
Centralt Ungdomsansvarig för Elektrikerna

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.