• Foto: Ylva Sundgren

2019-03-29

KULTURKRÖNIKA

”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell.

Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Arbetslöshet och oro för invandrad arbetskraft har varit en delförklaring till att britterna röstade för att lämna unionen.

Men en fråga som i stort sett stått obesvarad har varit varför även delar av den absoluta ekonomiska eliten tyckts förespråka ett utträde.

LÄS ÄVEN: Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

För att förstå en aspekt av det behöver vi förstå att Storbritannien inte är uppbyggt som Sverige.

Det är flera smånationer med mer eller mindre självstyre där de mest kända givetvis är England, Skottland, Wales och Nordirland.

Det hela liknar Tysklands förbundsnation men inte riktigt då Storbritannien också saknar en enhetlig konstitution och grundlag.

I stället är alla lagar som funnits i Storbritannien långt tillbaks i tiden fortfarande är giltiga. Obsoleta lagar stryks inte.

De mer absurda eller föråldrade lagarna får tillägg som omöjliggör dem.

För oss utomstående syns det här främst genom alla märkliga ceremonier, roliga kläder och lustiga hattar som är återkommande teman i brittisk politik.

Dock slutar det inte där.

För här ser vi också förklaringen till de omtalade skatteparadis som finns bland Storbritanniens nationer.

Isle of Man är ett av de folkligare alternativen.

När jag själv arbetade i London vid millennieskiftet pratade flera av mina kollegor om att de ville få medborgarskap på ön.

Något du tydligen kan få om du ackumulerat ett visst kapital.

Då får du nämligen stora skattelättnader även om du bor kvar i London.

Den tidigare kolonin Caymanöarna är kanske det mest kända alternativet internationellt på grund av sina brevlådeföretag.

Dit försvinner inte bara storkapitalets pengar ur skattesystem runt om i världen utan även mindre företag skatteplanerar där.

Vill man inte resa till Västindien är den brittiska offshoreekonomin Jersey ett närmare alternativ.

LÄS ÄVEN: Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

Men en bov i dramat känner vi svenskar knappt ens till. The City of London, en liten stadsstat mitt inne i centrala London, vars tidigaste lagar och avtal med övriga Storbritannien sträcker sig tillbaks till Romarriket.

Den snart två tusen år gamla staden som romarna gav namnet Londinium kan beskrivas, i brist på bättre liknelser, som ett Visby mitt i London.

Med höga murar och tidig handel med övriga Europa lyckades staden behålla sin självständighet och rikedom. På grund av ett fördrag med Vilhelm erövraren från 1066 har de också viss självständighet när det kommer till nationell lag.

Idag finns bara rester av murarna kvar men stadsstaten består. I City of London styr fortfarande medeltida handelsskrån som fiskar- eller snickargillet.

De har egen representation i parlamentet. Egen borgmästare. Egen flagga.

Premiärministern och drottningen får inte besöka staden utan handelsskrånas tillåtelse.

City of London är också det som kallas Europas finanshjärta. Vårt Wall Street. Global frihandel råder innanför stadens gränser.

Det går att söka medborgarskap i City of London precis som på Isle of Man. Och även storföretag eller banker kan få medborgarskap i staden. Företag har till och med rösträtt innanför stadsgränserna.

Och ju större företag desto fler röster som får de.

Arbetslöshet och oro för invandrad arbetskraft har varit en delförklaring till att britterna röstade för att lämna unionen. Men en fråga som i stort sett stått obesvarad har varit varför även delar av den ekonomiska eliten tyckts förespråka ett utträde

Detta i ett förvirrande demokratiskt system med en närmast medeltida struktur av åldermän, sheriffer och borgmästare.

LÄS ÄVEN: Efter Brexit: Robotar han ersätta byggarbetare

Konsekvensen av det är att vid sidan av de medeltida skråväsendena sitter i dag oljebolag, runt 500 storbanker och finansinstitut.

Styret i staden, idag kallat the City of London Corporation, är en mycket aktiv lobbyist för en avreglerad global marknad.

Här åtnjuter på så vis den absoluta ekonomiska eliten helt unika rättigheter. Något som bland annat journalisten George Monbiot lyft i the Guardian.

Rättigheter grundade i världshandel bakom murar som sträcker sig tusen år tillbaks i tiden före Vilhelm erövraren.

Det påtagliga hotet mot de här inhemska smånationernas fria marknad och placerade offshorepengar är i dag EU.

De kan med sin överstatlighet tvinga Storbritannien till finansreglering och inspektion av en ekonomi som blandar modern global kapitalism, tusenåriga traditioner och en kollapsad kolonialmakt.

Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit.

Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare.

Johannes Klenell

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.