• Foto: Ylva Sundgren

2019-03-29

KULTURKRÖNIKA

”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell.

Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Arbetslöshet och oro för invandrad arbetskraft har varit en delförklaring till att britterna röstade för att lämna unionen.

Men en fråga som i stort sett stått obesvarad har varit varför även delar av den absoluta ekonomiska eliten tyckts förespråka ett utträde.

LÄS ÄVEN: Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

För att förstå en aspekt av det behöver vi förstå att Storbritannien inte är uppbyggt som Sverige.

Det är flera smånationer med mer eller mindre självstyre där de mest kända givetvis är England, Skottland, Wales och Nordirland.

Det hela liknar Tysklands förbundsnation men inte riktigt då Storbritannien också saknar en enhetlig konstitution och grundlag.

I stället är alla lagar som funnits i Storbritannien långt tillbaks i tiden fortfarande är giltiga. Obsoleta lagar stryks inte.

De mer absurda eller föråldrade lagarna får tillägg som omöjliggör dem.

För oss utomstående syns det här främst genom alla märkliga ceremonier, roliga kläder och lustiga hattar som är återkommande teman i brittisk politik.

Dock slutar det inte där.

För här ser vi också förklaringen till de omtalade skatteparadis som finns bland Storbritanniens nationer.

Isle of Man är ett av de folkligare alternativen.

När jag själv arbetade i London vid millennieskiftet pratade flera av mina kollegor om att de ville få medborgarskap på ön.

Något du tydligen kan få om du ackumulerat ett visst kapital.

Då får du nämligen stora skattelättnader även om du bor kvar i London.

Den tidigare kolonin Caymanöarna är kanske det mest kända alternativet internationellt på grund av sina brevlådeföretag.

Dit försvinner inte bara storkapitalets pengar ur skattesystem runt om i världen utan även mindre företag skatteplanerar där.

Vill man inte resa till Västindien är den brittiska offshoreekonomin Jersey ett närmare alternativ.

LÄS ÄVEN: Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

Men en bov i dramat känner vi svenskar knappt ens till. The City of London, en liten stadsstat mitt inne i centrala London, vars tidigaste lagar och avtal med övriga Storbritannien sträcker sig tillbaks till Romarriket.

Den snart två tusen år gamla staden som romarna gav namnet Londinium kan beskrivas, i brist på bättre liknelser, som ett Visby mitt i London.

Med höga murar och tidig handel med övriga Europa lyckades staden behålla sin självständighet och rikedom. På grund av ett fördrag med Vilhelm erövraren från 1066 har de också viss självständighet när det kommer till nationell lag.

Idag finns bara rester av murarna kvar men stadsstaten består. I City of London styr fortfarande medeltida handelsskrån som fiskar- eller snickargillet.

De har egen representation i parlamentet. Egen borgmästare. Egen flagga.

Premiärministern och drottningen får inte besöka staden utan handelsskrånas tillåtelse.

City of London är också det som kallas Europas finanshjärta. Vårt Wall Street. Global frihandel råder innanför stadens gränser.

Det går att söka medborgarskap i City of London precis som på Isle of Man. Och även storföretag eller banker kan få medborgarskap i staden. Företag har till och med rösträtt innanför stadsgränserna.

Och ju större företag desto fler röster som får de.

Arbetslöshet och oro för invandrad arbetskraft har varit en delförklaring till att britterna röstade för att lämna unionen. Men en fråga som i stort sett stått obesvarad har varit varför även delar av den ekonomiska eliten tyckts förespråka ett utträde

Detta i ett förvirrande demokratiskt system med en närmast medeltida struktur av åldermän, sheriffer och borgmästare.

LÄS ÄVEN: Efter Brexit: Robotar han ersätta byggarbetare

Konsekvensen av det är att vid sidan av de medeltida skråväsendena sitter i dag oljebolag, runt 500 storbanker och finansinstitut.

Styret i staden, idag kallat the City of London Corporation, är en mycket aktiv lobbyist för en avreglerad global marknad.

Här åtnjuter på så vis den absoluta ekonomiska eliten helt unika rättigheter. Något som bland annat journalisten George Monbiot lyft i the Guardian.

Rättigheter grundade i världshandel bakom murar som sträcker sig tusen år tillbaks i tiden före Vilhelm erövraren.

Det påtagliga hotet mot de här inhemska smånationernas fria marknad och placerade offshorepengar är i dag EU.

De kan med sin överstatlighet tvinga Storbritannien till finansreglering och inspektion av en ekonomi som blandar modern global kapitalism, tusenåriga traditioner och en kollapsad kolonialmakt.

Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit.

Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare.

Johannes Klenell

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.