Fråga experterna

Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö.

Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se

Ange ”Fråga experterna” i ämnesraden.


Hej!

Jag ska köpa en bostadsrättslägenhet som jag och min pojkvän ska flytta in i tillsammans. Det är jag som kommer att äga den. Min sambo köper istället en stuga som vi kan vara i på semestern.

Måste vi skriva ett samboavtal?

/Erika

Svar:

Hej Erika!

Vad roligt med ny bostad och att ni ska bli sambo.

Liksom alla avtal är ett samboavtal frivilligt att skriva och man kan alltså inte tvingas att ingå ett samboavtal. Däremot kan det i vissa situationer vara bra att ha ett.

Enligt sambolagen är samboegendom ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”.

Varför är det då viktigt att veta om egendomen är samboegendom eller inte? Jo, enligt sambolagen ska en bodelning göras om du eller din sambo avlider, eller om ni separerar och någon av er begär det. Vid en bodelning mellan sambor är det endast samboegendomen som ska ingå och delas lika, oavsett vem som betalat och oavsett vem som står som ägare.

I ert fall innebär det att bostaden som du köpt för egna pengar och som du står som ensam ägare till kan delas lika vid en eventuell bodelning om din sambo begär det.

All annan egendom ni äger är däremot inte samboegendom och din sambos sommarstuga kan därför aldrig ingå i en bodelning. Inte heller ingår era bankmedel, fonder, aktier, bilar eller annan egendom som inte är samboegendom.

Genom ett samboavtal kan ni däremot helt eller delvis avvika från sambolagens bestämmelser avseende bodelning. Det innebär att ni i samboavtalet kan avtala bort sambolagens regler avseende den gemensamt införskaffade bostaden som betalats och ägs av dig.

I en framtida bodelning behåller var part sin andel i bostaden.

Vill ni ha hjälp att upprätta ett samboavtal hjälper HELP:s jurister gärna till. Som medlem i Elektrikerförbundet har du obegränsat antal juristtimmar till ditt förfogande, utan timkostnad.

Lycka till med nya bostaden!

Allt gott!

/Sara Bandert Malmberg
(Avdelningschef och jurist på HELP Försäkring)

  • Bild: Pixabay (Det är inte tjejen på bilden som skrivit brevet)

 


LÄS ÄVEN: Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid


 


LÄS ÄVEN: Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen