• Bild: Pixabay (Det är inte tjejen på bilden som skrivit brevet)

2019-03-15

Fråga experterna

Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö.

Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se

Ange ”Fråga experterna” i ämnesraden.


LÄS ÄVEN: Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid


Hej!

Jag ska köpa en bostadsrättslägenhet som jag och min pojkvän ska flytta in i tillsammans. Det är jag som kommer att äga den. Min sambo köper istället en stuga som vi kan vara i på semestern.

Måste vi skriva ett samboavtal?

/Erika


LÄS ÄVEN: Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen


Hej Erika!

Vad roligt med ny bostad och att ni ska bli sambo.

Liksom alla avtal är ett samboavtal frivilligt att skriva och man kan alltså inte tvingas att ingå ett samboavtal. Däremot kan det i vissa situationer vara bra att ha ett.

Enligt sambolagen är samboegendom ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”.

Varför är det då viktigt att veta om egendomen är samboegendom eller inte? Jo, enligt sambolagen ska en bodelning göras om du eller din sambo avlider, eller om ni separerar och någon av er begär det. Vid en bodelning mellan sambor är det endast samboegendomen som ska ingå och delas lika, oavsett vem som betalat och oavsett vem som står som ägare.

I ert fall innebär det att bostaden som du köpt för egna pengar och som du står som ensam ägare till kan delas lika vid en eventuell bodelning om din sambo begär det.

All annan egendom ni äger är däremot inte samboegendom och din sambos sommarstuga kan därför aldrig ingå i en bodelning. Inte heller ingår era bankmedel, fonder, aktier, bilar eller annan egendom som inte är samboegendom.

Genom ett samboavtal kan ni däremot helt eller delvis avvika från sambolagens bestämmelser avseende bodelning. Det innebär att ni i samboavtalet kan avtala bort sambolagens regler avseende den gemensamt införskaffade bostaden som betalats och ägs av dig.

I en framtida bodelning behåller var part sin andel i bostaden.

Vill ni ha hjälp att upprätta ett samboavtal hjälper HELP:s jurister gärna till. Som medlem i Elektrikerförbundet har du obegränsat antal juristtimmar till ditt förfogande, utan timkostnad.

Lycka till med nya bostaden!

Allt gott!

/Sara Bandert Malmberg
(Avdelningschef och jurist på HELP Försäkring)

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid. Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS och näthat.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.