• Bild: Pixabay/Pressbild/Montage

2019-03-26

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende.

Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Årets förtroendebarometer från Medieakademin och Kantar Sifo, visar att 78 procent av Sveriges befolkning litar på att Systembolaget sköter sitt arbete på ett bra sätt.

Företaget toppar därmed förtroendeligan en bit före polisen som når 71 procent, skriver Arbetet.

Facket får förtroende av 35 procent av svenskarna och placerar sig därmed i mittskiktet i undersökningen, en bra bit efter även kungahuset och företag som Ica och Volvo.

– Det är klart att man önskar att förtroendet varit högre, men det är ändå ganska mycket i jämförelse med många andra i undersökningen, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.

– När det gäller LO tror jag att vi kan uppfattas som lite bullriga för att vi tar politisk ställning. Det handlar om i vilka sammanhang man ser oss. När det gäller myndigheterna i toppen tror jag att förtroendet bygger mycket på vilken service man får.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Facket kan ändå glädja sig åt att komma före samtliga politiska partier, regeringen och dagspressen.

Dessutom har förtroendet ökat kraftigt de senaste åren från en bottennotering 2016, som troligen kan förklaras av att undersökningen gjordes efter att den så kallade Kommunalskandalen avslöjats.

– Man ser direkt att förtroendet dalar efter en sådan händelse. När medier avslöjar att något fackförbunds ledning har misskött sig dippar vi direkt. Om vi håller oss till de beslut vi fattat och jobbar på som vi ska, ökar förtroendet igen, säger Berit Müllerström.

Hon tror också att förtroendet för facket skulle öka om organisationerna blev bättre på att nå ut och berätta om framgångar de når.

– Vi måste samtala mer med människor och beskriva vad vi faktiskt gör. Ge en bild även av förhandlingar vi lyckats avsluta och mål facket drivet i domstolar och vinner, säger hon.

Lägst förtroende av alla i undersökningen har de sociala medierna Twitter och Facebook med 5 respektive 7 procent.

Även nätforumet Flashback hamnar i botten med lika stor andel tillitsfulla anhängare som Facebook.

LÄS ÄVEN: En absolut majoritet av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Förtroendebarometern har gjorts varje år sedan 1997.

I år har 1200 personer deltagit i webbintervjuer där de fått svara på frågan hur stort förtroende de har för hur ett antal institutioner, politiska partier, massmedier och företag sköter sitt arbete.

Medieakademin som ligger bakom barometern är en oberoende förening där bland andra Göteborgs Posten, Göteborgs universitet och Kantar Sifo är medlemmar.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetetsom tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Johanna Wreder

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.