• Bild: Pixabay/Pressbild/Montage

2019-03-26

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende.

Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Årets förtroendebarometer från Medieakademin och Kantar Sifo, visar att 78 procent av Sveriges befolkning litar på att Systembolaget sköter sitt arbete på ett bra sätt.

Företaget toppar därmed förtroendeligan en bit före polisen som når 71 procent, skriver Arbetet.

Facket får förtroende av 35 procent av svenskarna och placerar sig därmed i mittskiktet i undersökningen, en bra bit efter även kungahuset och företag som Ica och Volvo.

– Det är klart att man önskar att förtroendet varit högre, men det är ändå ganska mycket i jämförelse med många andra i undersökningen, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande.

– När det gäller LO tror jag att vi kan uppfattas som lite bullriga för att vi tar politisk ställning. Det handlar om i vilka sammanhang man ser oss. När det gäller myndigheterna i toppen tror jag att förtroendet bygger mycket på vilken service man får.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Facket kan ändå glädja sig åt att komma före samtliga politiska partier, regeringen och dagspressen.

Dessutom har förtroendet ökat kraftigt de senaste åren från en bottennotering 2016, som troligen kan förklaras av att undersökningen gjordes efter att den så kallade Kommunalskandalen avslöjats.

– Man ser direkt att förtroendet dalar efter en sådan händelse. När medier avslöjar att något fackförbunds ledning har misskött sig dippar vi direkt. Om vi håller oss till de beslut vi fattat och jobbar på som vi ska, ökar förtroendet igen, säger Berit Müllerström.

Hon tror också att förtroendet för facket skulle öka om organisationerna blev bättre på att nå ut och berätta om framgångar de når.

– Vi måste samtala mer med människor och beskriva vad vi faktiskt gör. Ge en bild även av förhandlingar vi lyckats avsluta och mål facket drivet i domstolar och vinner, säger hon.

Lägst förtroende av alla i undersökningen har de sociala medierna Twitter och Facebook med 5 respektive 7 procent.

Även nätforumet Flashback hamnar i botten med lika stor andel tillitsfulla anhängare som Facebook.

LÄS ÄVEN: En absolut majoritet av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Förtroendebarometern har gjorts varje år sedan 1997.

I år har 1200 personer deltagit i webbintervjuer där de fått svara på frågan hur stort förtroende de har för hur ett antal institutioner, politiska partier, massmedier och företag sköter sitt arbete.

Medieakademin som ligger bakom barometern är en oberoende förening där bland andra Göteborgs Posten, Göteborgs universitet och Kantar Sifo är medlemmar.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetetsom tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Johanna Wreder

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.