• André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen. Foto: Siv Öberg

  • Skyltningen är viktig för att inga obehöriga ska komma till skada. Foto: Siv Öberg

  • Vattenfall har infört nya rutiner. Om det inträffar en elolycka ska ambulansen hämta oss. Vi får inte köra till sjukhuset själva, säger André Nurmi. Foto: Siv Öberg

  • Beroende på de elolyckor jag varit med om, har jag förändrat mitt arbetssätt. Jag testar alltid först med spänningsmätaren. Fukt leder ström och även kablar kan bli strömförande, säger John Daniel Eriksson. Foto: Siv Öberg

  • André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen. Foto: Siv Öberg

2019-03-25

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen.

André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

Vid ett tillfälle 2012, arbetade André Nurmi från en saxlift:

– Jag skulle borra hål i taket och märkte att det var glapp i borrmaskinen. När jag skulle rätta till sladden fick jag strömgenomgång. Då ringde jag arbetsledaren som körde mej till akuten, berättar han.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el 

Han blev inlagd för observation. Blodproven såg bra ut. Men EKG- undersökningen visade förändringar i hjärtrytmen. Först efter tolv timmar stabiliserades rytmen och han blev hemskickad. Några symptom efteråt har han inte känt av.

– Jag hade jordfelsbrytare till borrmaskinen när jag arbetade. Men trots att jordfelsbrytaren fungerade, så bröts inte strömmen. Det berodde troligtvis på att det var för långt avstånd till borrmaskinen, säger André Nurmi.

Elverktygen är besiktigade och kontrolleras regelbundet av företaget.

– Men vi som använder dem har ju också ett ansvar att se till att de fungerar, förklarar André Nurmi.

Han tycker säkerhetsarbetet på Ringhals är bra.

– Här finns en öppenhet. Vi tar lärdom av varandras erfarenheter och Vattenfall har interna utbildningar.

Men även om säkerheten tas på största allvar, är det vanligt med elolyckor bland elektrikerna. John Daniel Eriksson började arbeta på Midroc 2006 och har drabbats av strömgenomgång vid fem tillfällen.

– En gång när jag skulle göra felsökning i en eldosa, råkade jag ut för det. Då körde min chef mej till akuten, berättar han.

– En sjuksköterska tog emot och sa att jag haft tur att det ”bara” var 230 V. Då svarade jag: ”Javisst, det kan man bara dö av”. Det kändes inte bra med ett sådant bemötande, fortsätter han.

LÄS ÄVEN: Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

Men han blev inlagd för observation i tio timmar. Undersökningarna visade att olyckan inte hade lett till några omedelbara skador. Och i utredningen som gjordes efteråt konstaterade man att det var fukt i dosan som orsakade olyckan.

– Jag har förändrat mitt sätt att arbeta efter olyckan. Nu kollar jag alltid i dosan först om det är fukt och testar med spänningsmätaren. Även kablar kan vara strömförande, framhåller John Daniel Eriksson, som även är huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud.

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.