• André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen. Foto: Siv Öberg

  • Skyltningen är viktig för att inga obehöriga ska komma till skada. Foto: Siv Öberg

  • Vattenfall har infört nya rutiner. Om det inträffar en elolycka ska ambulansen hämta oss. Vi får inte köra till sjukhuset själva, säger André Nurmi. Foto: Siv Öberg

  • Beroende på de elolyckor jag varit med om, har jag förändrat mitt arbetssätt. Jag testar alltid först med spänningsmätaren. Fukt leder ström och även kablar kan bli strömförande, säger John Daniel Eriksson. Foto: Siv Öberg

  • André Nurmi och John Daniel Eriksson är stationerade på Ringhals. De har båda två drabbats av strömgenomgång vid flera tillfällen. Foto: Siv Öberg

2019-03-25

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen.

André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

Vid ett tillfälle 2012, arbetade André Nurmi från en saxlift:

– Jag skulle borra hål i taket och märkte att det var glapp i borrmaskinen. När jag skulle rätta till sladden fick jag strömgenomgång. Då ringde jag arbetsledaren som körde mej till akuten, berättar han.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el 

Han blev inlagd för observation. Blodproven såg bra ut. Men EKG- undersökningen visade förändringar i hjärtrytmen. Först efter tolv timmar stabiliserades rytmen och han blev hemskickad. Några symptom efteråt har han inte känt av.

– Jag hade jordfelsbrytare till borrmaskinen när jag arbetade. Men trots att jordfelsbrytaren fungerade, så bröts inte strömmen. Det berodde troligtvis på att det var för långt avstånd till borrmaskinen, säger André Nurmi.

Elverktygen är besiktigade och kontrolleras regelbundet av företaget.

– Men vi som använder dem har ju också ett ansvar att se till att de fungerar, förklarar André Nurmi.

Han tycker säkerhetsarbetet på Ringhals är bra.

– Här finns en öppenhet. Vi tar lärdom av varandras erfarenheter och Vattenfall har interna utbildningar.

Men även om säkerheten tas på största allvar, är det vanligt med elolyckor bland elektrikerna. John Daniel Eriksson började arbeta på Midroc 2006 och har drabbats av strömgenomgång vid fem tillfällen.

– En gång när jag skulle göra felsökning i en eldosa, råkade jag ut för det. Då körde min chef mej till akuten, berättar han.

– En sjuksköterska tog emot och sa att jag haft tur att det ”bara” var 230 V. Då svarade jag: ”Javisst, det kan man bara dö av”. Det kändes inte bra med ett sådant bemötande, fortsätter han.

LÄS ÄVEN: Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

Men han blev inlagd för observation i tio timmar. Undersökningarna visade att olyckan inte hade lett till några omedelbara skador. Och i utredningen som gjordes efteråt konstaterade man att det var fukt i dosan som orsakade olyckan.

– Jag har förändrat mitt sätt att arbeta efter olyckan. Nu kollar jag alltid i dosan först om det är fukt och testar med spänningsmätaren. Även kablar kan vara strömförande, framhåller John Daniel Eriksson, som även är huvudskyddsombud och regionalt skyddsombud.

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.