• – Jag har fokuserat på följderna av elolyckor ur en psykologisk aspekt. Hur arbetsförmågan påverkas och hur man uppfattar bemötandet inom sjukvården och på arbetsplatserna, säger Sara Thomée, psykolog och forskare. Foto: Siv Öberg

  • – Bland de känslomässiga reaktionerna finns chock, förvirring, ilska, frustation och självanklagelse, säger Sara Thomée, psykolog som tillsammans med andra forskare undersökt sena följder av strömgenomgång. Foto: Siv Öberg

2019-03-25

 Strömgenomgång kan leda till ”Nära döden upplevelse” och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning.

Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket.

Forskningsprojektet ”Elolyckor i arbetet” presenterades 2017. Det finansierades av det statliga forskningsrådet Forte för arbetsliv, hälsa och välfärd. Projektet startade 2011 på Arbets- och Miljömedicinska klinikerna i Göteborg, Lund, Sundsvall, Umeå och Örebro.

LÄS ÄVEN: Elolyckor: Vi lär av varandras erfarenheter

En av de åtta forskare som medverkade är Sara Thomée, psykolog och verksam vid Göteborgs Universitet.

– Vi gick ut med en enkät till 4 000 medlemmar i Elektrikerförbundet och till 343 personer som gjort en anmälan om elolycka till Arbetsmiljöverket, berättar Sara Thomée.

Cirka hälften av dem svarade på enkäten och de som rapporterade strömgenomgång fick ytterligare en enkät. Sammanlagt 523 elektriker svarade. Av dem hade 58 kvarvarande besvär och 23 av dessa genomgick en fördjupningsstudie.

Strömgenomgång kan leda till fysiska besvär med värk, muskelsvaghet och känselbortfall, men forskarna ville även ta reda på om det påverkar hjärnans funktioner.

– Våra undersökningar visar ingen mätbar försämring av minne och koncentration. Men däremot kan vi konstatera att det psykiska välbefinnandet påverkas negativt efter elolyckor, säger Sara Thomée.

– Att fastna i en strömkälla är fruktansvärt obehagligt. Musklerna krampar. Man kan inte släppa taget eller ropa på hjälp. Då kommer dödsångesten. En del bryter ihop efteråt och känner att de inte klarar av sitt arbete längre, förklarar Sara Thomée.

Det är också vanligt att man skuldbelägger sig själv för det som hänt. Att man är arg på sig själv eller andra. För att man slarvat eller att olyckan inte har blivit ordentligt utredd.

Eller för att man inte har ändrat rutinerna på arbetet så liknande olyckor kan inträffa igen. Ångest och depressioner kan leda till perioder av sjukskrivning.

– På en del arbetsplatser förekommer det en macho-kultur med inställningen att lite stötar får man tåla. Man bagatelliserar problemen och vill inte prata om dem. Och ibland får de drabbade inte heller något stöd från sjukvården, fortsätter Sara Thomée.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el 

Men om inte sjukvården tar besvären på allvar kan man vända sig till en Arbets- och Miljömedicinsk klinik, upplyser hon. Där finns den rätta kompetensen. Man kan även få hjälp på Företagshälsovården som ofta har psykologer kopplade till sin verksamhet.

– Men alla företag är inte anslutna till Företagshälsovården. Det är ett bekymmer. En del drabbade kan behöva psykologhjälp för att komma tillbaka till arbetet, konstaterar Sara Thomée.

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.